Thomas er pædagog: Nu skal han have flere mandlige kolleger

Kun hver ottende pædagog i Aarhus’ vuggestuer og børnehaver er mand. Det vil rådmand for Børn og Unge i Aarhus gøre op med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Thomas Steffensen er glad for at bevæge sig og være vild. Derfor passer pædagogfaget ham godt.

Thomas Steffensen er pædagog i den kombinerede vuggestue og børnehave Søndervang Dagtilbud i Viby. Nogle ville kalde det at være mand i et kvindefag, men sådan ser Thomas Steffensen det ikke nødvendigvis.

Han er pædagog, og for ham handler det om at gå på arbejde og være glad for det, han laver.

- Det er virkelig fedt. Jeg kan i princippet lave, hvad jeg vil. Jeg er meget vild og glad for at bruge min krop og glad for at lege en masse med børnene og blive opslugt af legen, siger han.

Alligevel møder han spørgsmålene. Da Thomas Steffensen søgte ind på pædagogseminariet, spurgte kammerater ham ofte om, hvorfor han dog ville det. Det var jo bare sådan noget med at skifte bleer og give børnene mad, lød det.

- Vi skal have brudt med den der fordom om, at det bare er et serviceorgan. Det er så meget mere end det. Det er blevet mere moderne, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Egentligt havde Thomas Steffensen taget en handelsskoleeksamen, men det stillesiddende arbejde, sagde ham ikke noget.

Han mener ikke, at der er kønsspecifikke opgaver, men nogle ting falder ham nemmere end andet.

- Den erfaring, jeg har, er, at det ligger mere naturligt for mænd at indgå i en brydekamp og være lidt mere ligeglad med at være beskidt, siger han.

Derfor mener han også, at mændene bidrager positivt i dagtilbuddene.

- Så kan vi tilbyde noget forskelligt, siger Thomas Steffensen.

Mænd søger ikke dagtilbud

Det er rådmand for Børn og Unge i Aarhus, Thomas Medom (SF), enig i. Han efterlyser derfor flere mandlige pædagoger i dagtilbuddene.

- Der er ingen tvivl om, at det betyder noget med lønforhold, og at det engang har været mest almindeligt, at kvinder tog sig af børnene. De fordomme skal vi bryde ned. Det er heldigvis blevet mere almindeligt, at manden fylder i hjemmet. Det skal han også gøre i daginstitutionen, siger Thomas Medom.

I dag er hver ottende pædagog i Aarhus en mand. Men faktisk uddannes, der mange mænd til pædagoger. De søger bare ikke mod dagtilbuddene som børnehaver og vuggestuer.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at hver fjerde, der blev uddannet pædagog i 2019, var en mand. I Aarhus er det også hver fjerde pædagogisk uddannede medarbejder på hele børn- og ungeområdet, der er en mand. Det betyder, at mænd i højere grad arbejder i specialområdet eller i SFO’er, klubber og ungdomsskoler.

Rådmand Thomas Medom (SF) vil blandt andet lave videoer med mandlige pædagoger for at tiltrække flere mænd til dagtilbuddene.

Det vil Thomas Medom gøre op med blandt andet ved at kigge på, hvordan Aarhus Kommune rekrutterer pædagoger.

- Nogle peger på, hvordan vi vægter ordene i jobopslag, og om vi lægger for stor vægt på ord som omsorg og for lidt på aktiviteter, og hvad det er, man laver sammen med børnene, siger han.

Det kan måske være vejen frem. Pædagog Thomas Steffensen mener nemlig ikke, at mænd ved, hvad de går glip af, når de fravælger at arbejde i børnehave eller vuggestue.

- Mænd ved ikke, hvad det handler om. De ved ikke, hvad potentialet er, hvor fedt det er og hvor meget frihed, der er. Og de ved ikke, at det ikke bare er et servicefag længere, siger han.

Behov for maskuline forbilleder

Det er afgørende med mænd i daginstitutionerne, for at bidrage til mangfoldighed, lyder det fra rådmand Thomas Medom.

- Det er vigtigt, at børn møder den forskel, der også er ude i verden, siger han.

Det mener flere forældre også, som TV2 ØSTJYLLAND mandag mødte på gaden i Aarhus. Flere peger ligesom Thomas Steffensen på, at mænd kan bidrage til mere fysik.

- Der er behov for mangfoldighed også i børnehaverne og behov for maskuline forbilleder at spejle sig i. Min søn går i en børnehave, hvor han har en mandlig pædagog. Der er noget fysik og udeliv, som han er god til. Jeg ved ikke om det er fordi han er mand, men han er god til det, siger Lasse Vestergaard Kobbersmed fra Hjortshøj til TV2 ØSTJYLLAND.

For pædagog Thomas Steffensen falder det ham mere naturligt at lege vildt og klatre i træer end at sidde stille.

- Jeg tænker umiddelbart, at mænd kan tilføje lidt mere vild leg og diversitet. Jeg synes, at det er super fint, at vores børn møder forskellige slags mennesker, siger Anna Roed fra Hjortshøj til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg tænker, at de har mere fokus på nogle aktive lege. Jeg tror ikke, at de er bedre, men dynamikken mellem mænd og kvinder er rigtig god på alle arbejdspladser, siger Lærke Lykkegaard fra Aarhus.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her