Trods løfter og flere penge: Særlig gruppe må stadig vente længe på hjælp

Voksne med autisme må stadig vente længe på hjælp fra en bostøtte i Aarhus Kommune. Det er selvom man i efteråret afsatte flere penge til området og lovede ”markante forbedringer”.

Udgivet Opdateret

En handleplan med fire punkter, tre millioner kroner ekstra og lovning om markante forbedringer i starten af år 2022. Det blev i efteråret 2021 enden på den kritik, Aarhus Kommune fik for meget lange ventetider på bostøtte til voksne med autisme.

De markante forbedringer lader dog vente på sig, faktisk er ventetiden i dag nærmest den samme.

Hos det, der hedder SORAS, var status i oktober 2021, at 114 borgere i gennemsnit havde ventet ”knap 10 måneder” på at få igangsat bostøtte – vel at mærke efter, at borgeren er blevet visiteret til det. Nye tal, TV2 ØSTJYLLAND har fået trukket af kommunen, viser, at ventetiden nu beskrives som værende 9,5 måned.

Jane Horsdal Gammelgaard er visiteret til seks timers bostøtte i måneden. I oktober stod hun frem og fortalte om, at hun på daværende tidspunkt havde ventet i 15 måneder.

Tilbage i oktober kaldte Marianne Banner, der er formand for Autismeforeningens Kreds Østjylland, ventetiden for bindegal, og hun er da heller ikke særlig imponeret over den manglende forbedring.

- Det er jo ikke imponerende – det må man sige. Det er katastrofalt for alle de unge mennesker, der kommer til byen for at studere og har brug for en bostøtte for at få deres liv til at fungere. Hvis de skal vente 9,5 måned på det, er de flyttet hjem til mor og far i landsbyen igen, siger Marianne Banner.

Udviklingen i ventetid

Aarhus kommune har tre forskellige bostøtteafdelinger, som man bliver henvist til, efter man er bevilget bostøtte.

1) Bostøtte i SORAS i Unge, Job og Uddannelse

Målgruppen for bostøtte i regi af SORAS er borgere over 18 år med autismespektrumforstyrrelse.

I oktober 2021 var der 114 borgere på ventelisten, som i gennemsnit ventede i knap 10 måneder. I august 2022 er der 96 borgere på venteliste, mens ventetiden nu er på 9,5 måneder. 

2) Bostøtte i Center for Mestring i Job, Udsatte og Socialpsykiatri

Målgruppen er borgere over 18 år, der på grund af betydelig nedsat psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov for hjælp.

Her ventede 31 borgere på at få bostøtte i oktober, og de havde i gennemsnit ventet to måneder. Der er nu 106 borgere på venteliste, og ventetiden er øget til 85 dage. 

3) Bostøtte for borgere med erhvervet hjerneskade i Job, Sundhed og Ydelse

Bostøtten, der ydes i regi af Center for erhvervet hjerneskade, er for borgere, der har pådraget sig hjerneskade.

Her er der ingen ventetid, og det var der heller ikke i oktober 2021.

Da handleplanen blev fremlagt i efteråret, var det med Kristian Würtz (S) som rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune. Han er siden trådt ud af politik og er i stedet blevet afløst af Anders Winnerskjold (S) på posten.

- Jeg synes, det er for lang tid. Det er langt fra optimalt. Jeg er enig i både analysen og udfordringen, men det er bare ikke let at løse, siger Winnerskjold til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere penge til området

De tre millioner kroner, der blev afsat til området, skulle bruges på at ansætte flere medarbejdere. I løbet af 2022 er kommunen da også lykkedes med at få borgere af ventelisten – 93 for at være helt præcis - men tilgangen er altså så stor, at man stadig ikke kan følge med.

- Det er jo skidt hele vejen rundt. Der flytter flere borgere til, end der er penge til – og der er ikke penge nok på det sociale område. Vi kan kun håbe, at de nye budgetforhandlinger giver et massivt løft, for det trænger vi til, siger Marianne Banner.

Det har man jo efterhånden sagt i mange år. Tror du på, det er anderledes den her gang?

- Jeg er uforbederlig optimist, så på et eller andet tidspunkt må politikerne også få øjnene op.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har tidligere på dagen præsenteret sit budgetforslag for Aarhus Kommune, og her lægges der op til besparelser for 230 millioner kroner. 

Der bliver dog ikke tale om besparelser over en bred kam, hvis det står til borgmesteren, for områderne ældre, udsatte voksne samt voksne med handicap og børn i vanskeligheder får efter politisk aftale et løft på 200 millioner kroner efter omfordeling.

Virtuelle løsninger

Den ansvarlige rådmand, Anders Winnerskjold (S), ville forud for budgetforslaget ikke udtale sig om, hvordan Socialdemokratiet konkret vil prioritere pengene til næste år, men han anerkender, at problemerne også er et ressourcespørgsmål.

- Vi arbejder på at få flere midler til området, men det handler også om rekruttering. Vi begynder også at se udfordringer med at sikre de faglærte medarbejdere, vi har brug for, siger Anders Winnerskjold (S).

Jacob Bundsgaard (S) og Anders Winnerskjold (S) begynder inden længe budgetforhandlingerne med resten af byrådets partier.

I oktober udtalte den foregående rådmand, Kristian Würtz (S), at det var svært at se en ”holdbar, langsigtet plan, der ikke indeholder økonomiske ressourcer”.

Samtidig var det dog nødvendigt at fokusere på forebyggende indsatser, den digitale kontakt og lave gruppeforløb. Og det er altså samme værktøjskasse, Anders Winnerskjold (S) har tænkt sig at dykke ned i.

- Vi skal finde andre måder at arbejde på. Kan vi i højere grad bruge virtuelle bostøtter? For nogle borgere kan det være, vi skal oprette gruppeløsninger, siger Anders Winnerskjold. 

Her er seneste års handleplan:

  1. Opnormering via nyansættelser samt flere medarbejdere på fuldtid hos SORAS svarende til 3 mio. kr. Opnormeringen igangsættes med øjeblikkelig virkning.
  2. Udvikling af introduktions- og afklaringsforløb målrettet borgere med autisme med fokus på afklaring af støttebehov. Målet er, at der tages kontakt til borgeren indenfor en måned med henblik på igangsættelse af aktiviteter og afklaring.
  3. Systematisk implementering af kombi-modeller med fysisk og virtuel bostøtte samt gruppebaseret støtte. Arbejdet med virtuel bostøtte og brug af gruppebaseret støtte er allerede i planlægningsfasen.
  4. Øget fokus på løbende kompetenceudvikling og autismeviden. Arbejdet er allerede igangsat med møder mellem Autismeforeningen og Soras.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her