'Uhørt konstellation' overrasker ekspert
En usædvanlig konstellation er opstået i Enhedslisten i Aarhus Byråd. To byrådsgrupper i samme parti og én med eks-partimedlem overrasker ekspert.
- Det er meget specielt. Jeg ved ikke, om det nogensinde er sket før.
Sådan lyder reaktionen fra Eva Sørensen, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, RUC.
Reaktionen kommer, efter at Enhedslistens to byrådsmedlemmer i Aarhus har spaltet sig i to grupper, hvorefter den ene gruppe har startet et samarbejde med et eks-partimedlem.
Enhedslisten Aarhus oplyste onsdag i en pressemeddelelse, at Katrine Vinther Nielsen genoptager samarbejdet med eks-partimedlem Thure Hastrup og starter en byrådsgruppe - bare de to - frem for med partifællen Solveig Munk.
Et brud på traditioner
Der er to byrådsmedlemmer fra Enhedslisten tilbage i Aarhus Byråd: Katrine Vinther Nielsen og Solveig Munk.
De to har angiveligt haft samarbejdsvanskeligheder og har derfor opdelt sig i to byrådsgrupper inden for det samme parti, hvilket er usædvanligt.
Overblik: Politisk stormvejr i Enhedslisten Aarhus
Enhedslisten i Aarhus har siden sidste kommunalvalg været igennem noget af et stormvejr.
Tre medlemmer af partier blev i 2021 valgt ind i byrådet: Katrine Vinther Nielsen, Laura Bryhl og Thure Hastrup.
Laura Bryhl, som modtog langt flest stemmer af de tre, trak sig i august 2022 efter kort tid i byrådet.
Hendes erstatning, Solveig Munk, har angiveligt haft voldsomme samarbejdsvanskeligheder med de to øvrige medlemmer af partiet Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup
Enhedslisten Aarhus igangsatte derfor et konflikthåndteringsforløb, for de tre byrådsmedlemmer.
Konflikterne blev dog ikke håndteret og partiet blev i februar enige om, at partiet skulle deles i to byrådsgrupper. En gruppe med Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen og en gruppe med Solveig Munk.
Thure Hastrup meldte sig umiddelbart efter ud af partiet og blev løsgænger. Det efterlod Enhedslisten tilbage med to byrådsmedlemmer i hver deres byrådsgruppe.
Onsdag meddeler Katrine Vinther og Thure Hastrup, at de genoptager deres politiske samarbejde og går sammen i en byrådsgruppe.
En byrådsgruppe består typisk af alle medlemmerne i byrådet fra samme parti, men en byrådsgruppe er bare et udtryk for et samarbejde, hvor man fordeler arbejdet i byrådet mellem medlemmerne af gruppen.
Der er derfor intet i vejen for, at man kan danne byrådsgrupper på tværs af medlemmer fra forskellige partier eller løsgængere. Ligesom Katrine Vinther Nielsen fra Enhedslisten nu har gjort sammen med løsgængeren Thure Hastrup. Men det er måske aldrig set før.
- Det er et brud med praksis, men det er bare et uformelt samarbejde. Selvom man ikke er i parti sammen, kan man godt være i gruppe sammen, siger professor Eva Sørensen.
Naturlig fortsættelse af det 'gode' samarbejde
At Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup danner byrådsgruppe sammen, betyder bare, at de signalerer til andre, at man kun behøver at forhandle med den ene af dem.
Opdelingen af Enhedslistens byrådsmedlemmer i to byrådsgrupper er på samme måde bare et signal om et ikke-fungerende samarbejde.
- Det er en uskøn måde at blive sammen som parti, uden at være sammen, for det betyder i praksis, at andre er nødt til at forhandle med grupperne hver for sig, siger Eva Sørensen.
Katrine Vinther Nielsen skriver i pressemeddelelsen onsdag, at den nye byrådsgruppe mellem hende og løsgængeren Thure Hastrup er en naturlig fortsættelse af deres tidligere samarbejde.
Men "helt naturlig" er situationen ikke ligefrem ifølge Eva Sørensen.
- Det er en meget speciel situation. De kommer til at skyde sig selv i foden, hvis man ikke kan håndtere konflikterne inden for partiet. Så bliver man uinteressant at forhandle med for andre partier, vurderer hun.