Unge misbrugere kan ikke få den rette behandling: - Man bliver nødt til at komme i omdrejninger

Unge under 18 år, der er afhængige af opioider, kan kun få samme behandling som de voksne misbrugere, og det mener flere er problematisk.

Udgivet Opdateret
Oxycodon er et af de afhængighedsskabende præparater, der er i omløb.

Hvis du er under 18 år og er blevet afhængig af det smertestillende medicin opioider, kan det være vanskeligt at få den rigtige hjælp.

Det fortæller centerchef for Ungecenter Social og Fællesskaber i Aarhus Kommune, Søren Pedersen. 

For selvom det egentlig er smertestillende medicin, så bruger flere det som rusmiddel. Opioider er vurderet som det farligste rusmiddel i Danmark, og flere af de afhængige personer er endnu ikke fyldt 18 år.

Unge mangler behandling

Som det ser ud i dag, så er behandlingsmulighederne de samme, om du er under eller over 18 år gammel. Det kan være et problem, da voksenbehandlingen er lavet til mere permanente misbrugere, fortæller Søren Pedersen. 

- For voksne misbrugere laver man ofte langsigtede planer, som kan være ti år ude i fremtiden. De unge har brug for kortsigtede planer, og mere 'her og nu-behandling', siger han. 

Derfor mener han, at det vil være relevant for Sundhedsstyrelsen at kigge på en ny behandling for de helt unge. 

- Konsekvensen vil være, at de unge ikke får den hjælp, de har brug for, siger Søren Pedersen. 

VIDEO: Forstå, hvad opioider er, og hvordan de påvirker kroppen.

Vil ikke erkende misbrug

Når du først har prøvet stoffet, kan du på bare en uge blive afhængig, men til gengæld kan det tage flere år at komme ud af det, fortæller centerchef Søren Pedersen. 

Han fortæller, at flere i den helt unge aldersgruppe bruger stoffet for at gøre det lettere at begå sig socialt eller bruger det som et præstationsfremmende middel. 

Som det ser ud lige nu, har Ungecenter Social og Fællesskaber mellem fem og ti sager med unge under 18 år, der er i behandling i Aarhus Kommune. Men Søren Pedersen er overbevist om, at der er mange flere, der ikke er registrerede.

- Det er udfordrende at få de unge til at erkende, at de har et misbrug. De har heller ikke samme motivation for behandling som de ældre, siger han.

Når du er under 18 år, er der også flere krav til at inddrage den unges forældre og familie i behandlingen. 

Rådmand er kritisk

Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, efterspørger også handling fra Sundhedsstyrelsen. 

Han mener, at der mangler retningslinjer for medicinsk substitutionsbehandling, når man skal ud af et misbrug, og man er under 18 år. 

Hvad er medicinsk substitutionsbehandling?

Substitutionsbehandling er en medicinsk behandling, som hjælper med at stabilisere dig og dit forbrug af rusmidler, så man undgår kraftige abstinenssymptomer.

Kilde: AlphaRehab

- Der er store mentale og fysiske forskelle på at være 13 år og 40 år. Man bliver nødt til at komme i omdrejninger. Det er simpelthen ikke for sjov, når det er det allerfarligste stof, siger Anders Winnerskjold til TV2 Østjylland. 

Han fortæller, at ansvaret i dag er for stort for den enkelte læge.

- Jeg har talt med praktiserende læger, der fortæller, at det er en meget vanskelig opgave, hvordan man skal behandle de helt unge, siger Anders Winnerskjold. 

Derfor håber han, at Sundhedsstyrelsen laver nye behandlingsmuligheder for unge under 18 år i hele landet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her