Vildt spring fra 17 meter: Nu advarer de mod det
Der bliver dyrket en helt ny sportsgren fra det gamle færgeleje i Aarhus. Nu advarer kommunen mod det.
I mange årtier har biler fundet vej til Molsliniens færger via de to ramper på Aarhus Havn, men siden færgelejet er flyttet ud til Østhavnen, har en hel anden aktivitet fundet vej til ramperne.
Flere unge har henover sommeren brugt de 17 meter høje ramper som vipper til udspring ud i bugten.
Det er sporten 'high diving', som bliver dyrket her. Den går i al sin enkelhed ud på at springe ud fra høje steder, lave akrobatiske spring i luften og lande i vandet.
I high diving springes der typisk fra højder mellem 10 og 30 meter.
- Vi ser generelt en eksplosivt stigende interesse i high diving i Skandinavien og på sociale medier, og i Aarhus har vi ingen faciliteter ud over Frederiksbjergs udendørs svømmestadion om sommeren, siger Magne Steenberg Nielsen, der er blandt udøverne.
I videoen i toppen af den her artikel laver han en trippelsalto fra den øverste rampe og ned i Aarhus' havnebassin.
Advarer mod udspring
Men nu vil Aarhus Kommune sætte en stopper for aktiviteterne.
- Vi må i Aarhus Kommune advare imod, at man springer ud fra rampeanlægget. Da vi blev bekendt med udspringene, gik vi i gang med at drøfte, hvad vi kan gøre for at skilte imod det, siger Bente Lykke, der er bystrategisk chef i kommunen.
Aarhus Kommune henviser til, at der allerede er kæder på rampeanlægget, men at de i løbet af næste uge vil opsætte skilte med tekster med badning forbudt og adgang forbudt.
Budskabet om badning forbudt er ifølge Bente Lykke på grund af vandets kvalitet.
- Havnebassinet ud for Pier 3 er forurenet, og derfor kan vi ikke indrette et anlæg, hvor man kan bade, siger Bente Lykke.
Dårligt vand stopper ikke udspring
Vandkvaliteten har dog ifølge Magne Steenberg Nielsen ikke voldt problemer for udspringene.
- Jeg har været i plus 100 gange, og jeg har ikke oplevet noget. Hvis der har været meget regn, er vi selvfølgelig opmærksomme på, om det forværrer vandkvaliteten, siger Magne Steenberg Nielsen.
Han har sammen med gruppen Highdiver i Aarhus det seneste års tid sprunget fra færgerampen.
- Jeg dyrker en sport. Det er ikke en spontan handling. Når andre vil med ned og springe, så gør vi dem grundigt opmærksomme på forholdene, og at de skal have en person i vandet, når de springer. Ellers er det ikke min oplevelse, at der nogensinde er nogen, der er gået op og bare hoppet fra 17 meter. Det virker ret naturligt afskrækkende, siger Magne Steenberg Nielsen.
Selvom Aarhus Kommune nu advarer mod udspringene, håber han og de andre highdivere stadig på at indgå i en dialog med kommunen.
- Jeg er lidt ærgerlig over, at kommunen nu vil advare, for jeg har prøvet at finde ud af, hvem vi skal snakke med, for at det kan faciliteres bedre. Vi er også selv trætte af, at det skal foregå lidt som en lyssky aktivitet. Det er først og fremmest en sund sport, som vi bare gerne vil have lov at praktisere i fred, siger Magne Steenberg Nielsen til TV2 Østjylland.
Selvom kommunen nu vil opsætte skilte for at advare mod udspring, vil det ikke holde Magne Steenberg Nielsen tilbage.
- Jeg kommer ikke til at hoppe så meget det næste halve år, fordi det bliver koldt. Men skiltene kommer ikke til at stoppe mig. Jeg vil gerne have en dialog med kommunen, siger han.
Pier 3's fremtid er stadig uvis
Selvom det efterhånden er længe siden, at bilerne kunne køre ombord på Molsliniens færger fra færgeramperne, så er det stadig uvist, hvad der skal ske med rampen.
- Vi er gang med at lave en udviklingsplan ved Pier 3, den skal byrådet forholde sig til i sommeren 2025. Når rampen står der nu, så er det fordi vi ikke gør noget, før byrådet har forholdt sig til hvad Pier 3 skal bruges til, siger Bente Lykke.