Bülant blev dræbt i psykiatrien: Familie i chok over 'grinagtig' dom
Familien til den afdøde mener, det er både uretfærdigt og chokerende, at overfaldet, der førte til hans død, ikke medfører en hårdere dom.
Chok, sorg og vrede.
Det er nogle af de følelser, familien til Bülant Bulak sidder tilbage med.
I august 2023 blev Bülant Bulak dræbt på psykiatrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital af en 35-årig medpatient.
Nu er den 35-årige dømt i sagen. Han har fået en behandlingsdom for simpel vold.
- Det er grinagtigt. Det er totalt til grin. Manden indrømmer selv, han havde slået ham flere gange i ansigtet, og han dør af de slag. Så det er fuldstændig grinagtigt, at han får en dom for simpel vold, siger Mehmet Bulak, der er onkel til afdøde Bülant Bulak.
Dybt frustreret
Bülant Bulak blev kun 44 år gammel. Han var indlagt i to måneder for at få justeret sin medicin mod skizofreni, og i hans journal blev det beskrevet, at han var i stor bedring og drømte om at flytte på bosted.
Men 29. august 2023 gik det helt galt.
Den dag blev han overfaldet af en dengang 33-årig patient på Afdeling for Psykoser på hospitalet. Flere slag i hovedet fik Bülant Bulak til at falde bagover, hvor han ramte gulvet og slog hovedet yderligere.
12 dage senere døde han, da man valgte at slukke for hans respirator.
Afdeling for Psykoser
Afdeling for Psykoser i Skejby udreder og behandler skizofreni, andre psykoser, demens, svær ADHD/ADD, svær autisme, udviklingshæmning og dobbeltdiagnoser.
Mehmet Bulak er dybt frustreret over, at nevøens tragiske død kun giver en dom for simpel vold til gerningsmanden.
- Det er ikke simpel vold. Bülant var næsten blind. Han havde 10 procent syn på det ene øje og 20 procent på det andet. Han har slået en næsten blind mand flere gange i ansigtet. Det vil jeg ikke kalde simpel vold, siger han.
En meget hård dag
Det seneste år, siden Bülant Bulak blev overfaldet og døde, beskriver familien som et levende helvede. Og den afslutning, de havde håbet at få med en dom, er ikke kommet.
- Det har været hårdt at gå og vente på en dom, og når der så kommer en dom som den her, så får man endnu en over tuden, siger Mehmet Bulak og uddyber:
- Vi har fundet ud af, at der ikke er noget retfærdighed i det danske retssystem. De er jo ligeglade.
Han og Bülant Bulaks forældre var til stede i retten, da den 35-årige mand modtog dommen.
- Det var en meget hård dag. Reelt set har han jo nærmest ikke fået nogen dom, siger Mehmet Bulak.
Skarp kritik
Den 35-årige blev idømt en behandlingsdom med en længste tid på 5 år. Der blev ikke fundet grundlag for erstatning til Bülant Bulaks familie.
Den 35-årige erkendte at have slået Bülant Bulak flere gange i hovedet, indtil han faldt og slog hovedet yderligere - noget, han sendere døde af.
- En ting er, at sygehusvæsnet ikke har præsteret at passe på Bülant. Man troede, at han var i sikre hænder, men det var han ikke. Den anden ting er, at de slipper afsted men en simpel dom. Det er uacceptabelt, siger han.
Familien har tidligere rettet en skarp kritik af psykiatrien, som de mener, svigtede deres ansvar for at passe på Bülant Bulak, imens han var indlagt.
Psykiatrien på Aarhus Universitetshospital har bekræftet, at der er begået fejl i forbindelse med sagen. De har beklaget forløbet.
Psykiatrien erkender fejl - her er deres svar
Efter dødsfaldet beklagede Psykiatrien på Aarhus Universitetshospital.
Til TV2 Østjylland sagde Jakob Paludan, lægefaglig direktør i Psykiatrien på Aarhus Universitetshospital, følgende:
- Der var nogle ting, som vi skulle have gjort anderledes i bagklogskabens lys. Det er der ingen tvivl om.
- Vi er i en situation, hvor der er nogle patienter, der på en eller anden måde er ladet lidt alene i en kort periode, og det skulle de naturligvis ikke have været.
I den konkrete episode låste to ansatte sig ind i et midlertidigt køkken for at skære kød i et par minutter. På afdelingen er der 5-6 andre ansatte, men de var ikke til stede i det område, hvor overfaldet skete.
Jakob Paludan pointerede, at patienterne dagligt bliver vurderet i forhold til risikoen for udadreagerende eller aggressiv adfærd.
- Man skal forsøge at se det i den sammenhæng, at der ikke er noget særligt på spil den dag. Det er ikke en dag, som er så meget anderledes end andre dage, siger Jakob Paludan, som beklager, at det alligevel gik galt.
- En af vores hovedopgaver er at sikre, at der er tryghed og sikkerhed på vores afdelinger, når man er indlagt. Det er en grundforudsætning for, at man skal være indlagt. At der ikke er det i den her situation er stærkt, stærkt beklageligt, sagde Jakob Paludan.
Psykiatrien har ændret procedure, så der fast er en ansat til stede ved patienterne, når andre ansatte går ind og forbereder mad i det aflåste køkken.
Psykiatrien har iværksat en undersøgelse af hændelsen.
Anklagemyndigheden gik efter en dom for simpel vold i sagen.
Mette Fladkjær, senioranklager ved Anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi, vil ikke kommentere på familiens utilfredshed med, at manden kun får en dom for simpel vold.
Hun forklarer dog over for TV2 Østjylland, at der ikke var grundlag for at rejse en tiltale for vold med døden til følge.
- Jeg kan godt forstå, det skurrer i ørene, at han dømmes for simpel vold, når den vold medførte, at offeret afgik ved døden, siger Mette Fladkjær og uddyber:
- Man kan kun dømme vold med døden til følge, hvis volden i sig selv er af særlig alvorlig eller farlig karakter. Her var der tale om knytnæveslag, og det er det, vi kalder simpel vold. Derfor rejste vi tiltalte for det.
Hun fortæller, at det er en læge, der vurderer, hvor og hvordan gerningsmanden skal afsone behandlingsdommen.