Betty tilset af robot: Herregud, man kan så meget i dag
En massiv ældrebyrde på vej rejser spørgsmålet om, hvem der skal tage sig af dem. Robotter kan være svaret
I dag er der cirka 244.000 danskere, der er fyldt 80 år. I 2025 vil der være 344.000 – og om 20 år vil der være næsten dobbelt så mange som nu.
Nogen skal tage sig af vores ældre i fremtiden, og her kan robotter være svaret. Udviklingen er allerede i gang, og Aarhus Kommune er blandt de kommuner, der er længst fremme i arbejdet med robotteknologi.
Vikærgården i Aarhus er et akuttilbud og rehabiliteringscenter under Aarhus Kommune, hvor patienter kan blive genoptrænet. Men siden 2011 har det også fungeret som et center for test og evaluering af velfærdsteknologi. Derfor kan patienter som Betty Maja Aastrup blive mødt af en rullende overlæge i form af en robot.
- Jeg tænkte bare ’nu har de fundet på noget nyt’. Det var ikke sådan, at jeg blev forskrækket eller noget. Herregud, man kan se meget i dag, siger Betty Maja Aastrup.
Frygt ikke udviklingen
På Vikærgården tester de ny teknologi, der kan bruges i fremtidens hjemmepleje.
- I Aarhus Kommune har vi til hensigt at bruge teknologien til gavn for borgerne. Vi står i en situation, hvor vi er nødt til at skulle yde service til flere borgere med den samme bemanding, og derfor er vi nødt til at tage teknologien i brug, siger Ivan Kjær Lauridsen, der er velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune.
Derfor har Vikærgården altså fået en selvkørende overlæge, som i virkeligheden hedder Catherine Voss. Hun sidder på et sygehus et andet sted i landet og kan tilse patienterne via en monitor i robotten.
Læs også:
- Vi har rigtig mange syge patienter, og så kan det være vanskeligt for en travl hospitalslæge at se patienten rent fysisk, siger Catherine Voss, overlæge, geriatrisk afdeling, Aarhus Universitetshospital.
Ifølge velfærdsteknologichefen i Aarhus Kommune skal man ikke frygte udviklingen.
- Jeg tror ikke, at det bliver sådan, at man ikke kommer til at se rigtige mennesker, når man bliver gammel, men jeg tror, at teknologien kan blive en hjælper, siger Ivan Kjær Lauridsen.