Anders holdt hovedet koldt da holdkammerat pludselig faldt om
Det reddede formentlig Anders Gammelgaards holdkammerats liv, at han hurtigt hentede en hjertestarter. Og det er der flere, der gør.
Det er onsdag aften, og Anders Gammelgaard spiller en oldboys-kamp på det lokale stadion i Voldum.
Pludselig falder hans holdkammerat om.
- Jeg tænkte panik, panik, husker Anders Gammelgaard.
Spillere og tilskuere strømmer hen til holdkammeraten, der ligger helt stille ved målfeltet.
- Man tænker, vi skal have liv i ham her. Det er sgu specielt, at der ligger en person, som der ikke er noget respons fra overhovedet, fortæller han.
Anders Gammelgaard har aldrig før hentet en hjertestarter, men da der bliver råbt efter en reagerede han hurtigt.
- Så vender jeg rundt på en tallerken og suser afsted, siger han.
Hans bil er parkeret tæt ved banen, og han ved, der er en hjertestarter 600 meter væk ved sportshallen.
- Jeg ved ikke, hvad jeg tænkte, jeg gjorde det bare, erindrer han.
Rekordmange gør som Anders
Der er flere og flere, der henter en hjertestarter, inden ambulancen kommer frem til et hjertestop.
Her i Region Midtjylland bliver der i gennemsnit aktiveret cirka to hjertestartere om dagen, viser tal fra Trygfonden.
Og det høje antal betyder, ifølge Dansk Hjertestopregister, at hele 12,1 procent af personer med hjertestop uden for et hospital, nåede at blive stødt med en hjertestarter inden ambulancen kom frem i 2023.
Det er en stigning fra 9,4 procent i 2022 og gør Region Midtjylland til det område i hele Danmark, hvor flest fik hjælp af en hjertestarter i forhold til antallet af hjertestop. Nationalt var det i 2023 på 10,5 procent.
Tidligere har vi på TV2 Østjylland afdækket, at udrykningstiden med ambulancer til blandt andet hjertestop, set isoleret på postnumre, er problematisk flere steder i Østjylland.
Hvert minut tæller
Tilbage i Voldum er Anders Gammelgaards fokus rettet mod at hjælpe sin holdkammerat.
Og få hentet den nødvendige hjertestarter.
- Jamen så hopper jeg ind i bilen, og så går det med alt, hvad remmer og tøj kan holde ned ad Voldum-Rud Vej med katastrofeblinket tændt, fortæller Anders Gammelgaard.
Og det var godt, at han og de andre til fodboldkampen reagerede hurtigt.
- Når man har hjertestop, så ved vi, at for hvert minut der går, så reduceres overlevelsen med cirka ti procent, hvis man ikke bliver behandlet, fortæller Søren Mikkelsen, professor i præhospital behandling, Region Syddanmark.
Derfor konkluderer Søren Mikkelsen også, at overlevelsen efter et hjertestop er stærkt beroende på, at der er forbipasserende, der træder til.
Er du klar til at bruge en hjertestarter?
Ole T. Nielsen underviser til dagligt i brugen af hjertestartere.
- Der er nogle, der bliver lidt overrasket over, at den er så nem at bruge, fortæller Ole T. Nielsen, instruktør i SafetyGroup By Presto.
Der er 5.353 registrerede hjertestartere i Region Midtjylland, som du blandt andet kan finde via Trygfondens app 'Hjertestarter'.
Hjertelæge ved Odense Universitetshospital, Finn Lund Henriksen, mener vi alle bør gøre os nogle tanker, inden vi selv står og skal reagere.
- Vi bør alle sammen påtage os det ansvar, vi har som borgere. Vi skal sætte os ind i, at det her kunne godt ske og ikke tro, det kun er naboen, der skal engagere sig, siger Finn Lund Henriksen.
Vil gøre det igen
Selvom Anders Gammelgaards holdkammerat i dag har det, efter omstændighederne, godt, så gjorde oplevelsen stort indtryk.
- Lige det første døgn, der sov jeg ikke lige med det samme og vågnede også i løbet af natten, men efterfølgende har jeg ikke mærket til det, fortæller han.
Førstehjælp og hjertestop
Ifølge Trygfonden får omkring 5000 danskere hvert år hjertestop uden for hospitalerne.
I 80 procent af tilfældene med hjertestop træder andre til med førstehjælp, inden ambulancen når frem. Det tal var for godt 25 år siden, ifølge Trygfonden, på kun cirka 19 procent.
Tal fra Trygfonden viser, at der i Region Midtjylland er 39.962 tilmeldte hjerteløbere, altså folk, der får besked, hvis der blive meldt om hjertestop, hvilket svarer til 2.926 hjerteløbere per 100.000 indbyggere.
Så du vil ikke være bange for at gøre det igen?
- Nej bestemt ikke, jeg er måske mere tryg nu, hvor man har prøvet det, og ved det altså kan gøre en forskel, siger Anders Gammelgaard.
Det er hjertelæge Finn Lund Henriksen enig i.
- Hvis du ser statistikkerne over de seneste 20 år, så er der sket en betragtelig forøgelse i antallet, der overlever et hjertestop i Danmark. Og det er, fordi vi som borgere involverer os i hjertestop, fortæller han.