Usædvanligt fund tæt på østjysk gods
Der er fundet hele 22 grave fra den yngre bronzealder tæt på Hadsten.
Hele 22 grave.
Det er, hvad Moesgaard Museum har fundet nær Kollerup Gods ved Hadsten. Gravene er fra den yngre bronzealder, 1100-500 f.Kr., og det er ifølge museumsinspektør Malene Hansen usædvanligt:
- Når vi en sjælden gang udgraver en gravhøj fra ældre bronzealder, kan vi være heldige at støde på en urne eller to, og som regel er urnerne pløjet i stykker i det åbne land. Så at finde 22 begravelser fra perioden på samme sted er usædvanligt. Ikke bare i Østjylland, men også på landsplan, siger Marlene Sørensen, der også er udgravningsleder på udgravningen ved Hadsten.
Gravene består af en urne hver. Urnerne er gravet ned, og i nogle tilfælde er de stillet ovenpå en sten og dækket af yderligere en dynge sten.
Urnerne er meget velbevarede, og derfor kan museet bruge dem til at studere den yngre bronzealders gravskikke nærmere.
Moesgaard Museum håber blandt andet at kunne blive klogere på befolkningssammensætning, og hvem der fik hvilken slags begravelse.
Urnerne er lige nu på Moesgaard Museum ved Aarhus, hvor de skal færdigudgraves. Derfor ved arkæologerne endnu ikke, om der er gravgaver blandt knoglerne, men det tyder lydene fra metaldetektorerne på.
Udgravningen foregår i forbindelse med BaneDanmarks anlæg af nye jernbanebroer på togstrækningen mellem Aarhus og Lindholm.