Ø har fået 'stinkende dyre' gadelamper - så der er helt mørkt
I seks år har en lille forening kæmpet for, at Kattegat-øen Anholt skal anerkendes for sit mørke. Nu har den nået vigtig milepæl.
Intet har været for småt og nørdet for den syv personer store forening Dark Sky Anholt, som i seks år har kæmpet for at skaffe Anholt papir på, at øen er usædvanlig mørk og uspoleret af nymodens lysforurening.
Gadelamper er blevet ændret, og sommerhusejere er blevet bedt om at tjekke al udendørs belysning. Selv har foreningen sat to mørkemålere op, der skal skaffe beviser for, at øen faktisk er meget mørk.
Nu er en vigtig milepæl nået.
For nu er foreningen endelig færdig med sin jagt på dokumentation og har dermed kunnet sende en ansøgning om at få certifikat på, at øen er så mørk, som medlemmerne påstår.
- Det er helt vildt, siger Anne Dixgaard, der er formand for Dark Sky Anholt.
Gadelamper skiftet ud
Enhver turist, der har besøgt Anholt, er næppe i tvivl om, at øen langt ude i Kattegat med under 100 husstande er meget mørk.
Men ikke mørk nok til at få et certifikat på det.
Tidligere er det givet til Bulbjerg i Vestjylland, vadehavsøen Mandø og til Møn øst for Sydsjælland. Og på Anholt mener man, at himlen dér er mindst lige så mørk.
- Jeg havde været der om sommeren og havde den der oplevelse af, what the fuck is that. Og så læste jeg om Møn og tænkte: Hvorfor har Anholt så ikke et certifikat, spørger Anne Dixgaard.
Dark Sky-foreningens eksperter har derfor i flere år i samarbejde med Norddjurs Kommune gået øens lyskilder igennem med tættekam.
Gadelamperne stod alligevel foran udskiftning, og det lykkedes at finde en lampefabrikant i Kolding, som kunne levere en gadelampe, der ikke udsendte lysforurening.
- Den var stinkende dyr, og vi måtte sende armaturet til USA for at få lampen godkendt, fortæller Anne Dixgaard.
Øen ligger næsten tre timers sejlads øst for Grenaa, så lyset fra fastlandet generer ikke nattehimlen. Endnu er der dog enkelte lys nede på den lille havn, der kunne være bedre, men dem er foreningen også ved at kigge på i samarbejde med kommunen og de lokale beboere.
- Der bliver sat skærme op, så lyset peger nedad, siger Anne Dixgaard
Kan tiltrække turister
Det er ikke kun for sportens skyld, at foreningen kæmper om at få det eftertragtede certifikat. For den slags kan også tiltrække nye gæster – ikke mindst udenfor sæsonen, hvor det bliver mørkere, og hvor de almindelige turister er forsvundet.
- Det kommer til at betyde noget for Anholt. Man kan bruge det til at lave astroturisme, siger Anne Dixgaard og henviser til, at der er et vist marked for stjernekiggere, der gerne vil nyde himlen helt uden lyspåvirkning fra den menneskelige civilisation.
Det er den internationale organisation Dark Sky Internationals eksperter, der skal gennemgå, om Anholt nu også er mørk nok til at få det eftertragtede certifikat.
Foreløbig skal den internationale Dark Sky-forening nu gennemgå den indsendte dokumentation. Anne Dixgaard håber, at der allerede i januar kommer et fingerpeg om, hvorvidt Anholt kan blive godkendt.
- Det er en meget stor milepæl. Man kan give børn mulighed for at se mælkevejen.