Håbede projekt var stoppet - så henvendte industrigiganter sig
Borgere og organisationer var imod projektet. Selv politikerne var usikre. Men så sendte industrien en mail.
Er industrigiganters holdninger mere værd end vores?
Lokale i byen Sdr. Vissing er godt trætte af processen vedrørende en mulig ny grusgrav i et naturskønt område.
Onsdag kan naturområdets fremtid blive beseglet på et møde i Region Midtjylland. Men faktisk havde de lokale oprindeligt fået det indtryk, at projektet var sat på pause.
Det blev der tilsyneladende lavet om på, efter to store virksomheder meldte sig på banen.
- Det strider mod den retsfølelse, man har som borger, siger Maja Harsberg, der er talsperson for Sdr. Vissing Bjerge.
Maja Harsbergs krænkede retsfølelse vender vi tilbage til.
- Tab for generationer
Området kaldet Addit Syd er en del af Region Midtjyllands såkaldte Råstofplan 2020. Det vil gøre det muligt for naboen - virksomheden Dansand - at omdanne områdets 24 hektar skov med omkring 20.000 træer til grusgrav.
- Jeg tænker, det er et utroligt stort tab for de fremtidige generationer, siger Maja Harsberg.
Men processen har ikke været uden udfordringer. For da planen i sin tid skulle godkendes politisk, blev der indsendt en række klager, som blandt andet gik på mulige konsekvenser for naturen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet vurderede sagen og underkendte planen i august 2023. Det betød, at der skulle udarbejdes en ny og mere detaljeret miljørapport.
Onsdag den 20. november skal regionsrådet i Region Midtjylland så drøfte og stemme om planen på ny.
Men Maja Harsberg føler stadig ikke, at sagen er godt nok belyst.
- Problemet er, at man ikke har medtaget nok viden i undersøgelsen om grundvandet, de nærliggende søer og hvor meget sand, man vil grave op, mener Maja Harsberg.
Virksomheder inddrages
Og så tilbage til Maja Harsbergs retsfølelse.
For det er ikke kun miljøgodkendelsen, som hun og andre lokale sår tvivl om. For i årene op til Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse i 2023 skete der noget, som, ifølge de lokale, var bemærkelsesværdigt.
Den 15. juni 2021 blev der i Region Midtjyllands Forretningsudvalg foreslået, at området blev lavet om til et såkaldt ”interesseområde”, der er stadiet før ”graveområde”. Det ville teknisk set gøre det sværere for virksomheder at få tilladelse til at benytte området.
Hvad er en råstofplan?
Region Midtjylland er ansvarlig for at kortlægge, hvor i regionen der findes råstoffer. Regionen planlægger desuden hvor og hvordan der skal indvindes råstoffer.
Råstofplanen er den overordnede plan for, hvor der kan indvindes råstoffer i regionen. Formålet med råstofplanen er at sikre, at råstofferne udnyttes bedst muligt og tættest på de steder, der bruger mange råstoffer som fx vejanlæg og byggerier. Råstofplanen skal også sikre, at der tages hensyn til natur og miljø, byudvikling og infrastruktur.
I Region Midtjylland indvinder vi primært sand, grus og sten. Det udgør ca. 90 procent. De sidste 10 procent består af kvartssand, ler, plastisk ler, kalk, moler og tørv.
Råstofplanen gælder i 12 år. Hvert fjerde år skal regionsrådet vurdere, om der er behov for en revision af den gældende råstofplan.
Kilde: Region Midtjylland
Da regionen arbejdede videre med ideen, blev relevante virksomheder inddraget. Og den 20. juni 2021 reagerer virksomheden Dansand. I et svar, TV2 Østjylland har set, skriver Dansand blandt andet:
- Såfremt råstofområdet Addit Syd ændrer status (…) vil det have flere alvorlige konsekvenser. (…) Store mængder råstoffer skal tilkøres.
Og dagen efter melder endnu en stor virksomhed sig på banen, viser et svar TV2 Østjylland har set. Det er Dansands samarbejdspartner, milliardvirksomheden Aalborg Portland, der giver deres holdning til kende:
- Aalborg Portland bruger årligt 10.000 tons (…) Til Femern vil den mængde stige til 60.000 tons. Alternativet er import af denne type sand, hvilket vil betyde 20-30 procent højere omkostninger og 250 lastbiler årligt.
Vores forbrug af sand og grus
Den seneste udgivelse fra Danmarks Statistik er med tal fra 2022.
Her udgør sand og grus den største vægtandel af det indenlandske materialeforbrug og svarer til 46 pct. af hele det indenlandske materialeforbrug.
Vi indvinder selv størstedelen af det sand og grus vi bruger.
I 2022 brugte vi 69,1 mio. tons, hvor 64,2 mio. tons kom fra Danmark, hvilket betød, at vi måtte hente 4,9 mio. tons i udlandet.
Tages pludselig af bordet
Da regionsrådet efterfølgende holder møde, bliver forslaget om at gøre Addit Syd til 'interesseområde' taget af bordet. Og det bekymrer Maja Harsberg, som er nabo til området.
Hun er bange for, om de to store virksomheder har haft mere at sige i sagen end de lokale, der har kæmpet imod grusgravsprojektet, fordi de er bekymrede for naturen.
- Som borger blev jeg skræmt. Mange er kommet med inputs, men føler ikke, de blev hørt, men det gør man, når man har magt nok, mener hun.
Ingen tæller mere end andre
Regionsrådspolitiker og medlem af Forretningsudvalget for Venstre, Anders G. Christensen forventer, at Råstofplan 2020 vil blive endelig godkendt onsdag.
Han kommer selv til at stemme for og mener ikke, der er blevet favoriseret i processen.
- Det jo klart at både industrien, borgere, museer og organisationer bliver vægtet, når vi skal udpege områder, siger Anders G. Christensen.
Lokale borgere sidder med en følelse af, at I har lyttet mere til industrien end andre, har de ret?
- Borgere vil ofte føle, man lytter mere til ansøger, end til borger, men jeg vil sige, vi forsøger at balancere det, så vi lytter til alle og i forhold til det omgivende samfund, siger han.
Svar fra Dansand og Aalborg Portland
På baggrund af historien har vi på TV2 Østjylland rakt ud til de to nævnte virksomheder.
Svar fra Dansand:
Dansand har som råstofindvinder afgivet sine inputs til Region Midtjyllands Råstofplan 2020. Hvordan Regionen behandler og prioriterer forskellige interessenters svar og holdninger, har vi ikke indsigt i. Vi har dog tillid til, at Regionen behandler råstofområdet efter gældende lovgivning og med inddragelse af alle relevante interessenter.
Svar fra Aalborg Portland:
Vi står naturligvis ved det sagte/skrevne.
Råstoffer som sand, sten og grus er essentielle for byggeindustrien, da råstofferne indgår i stort set alt byggeri – lige fra store infrastrukturprojekter som Femern Bælt-forbindelsen til supersygehuse, fjernvarmeanlæg, vedvarende energi, boligejendomme m.v. I Danmark har vi mangel på råstoffer i de rette mængder og kvalitet, og særligt den type sandforekomst, der findes i det nævnte råstofområde er svært at fremskaffe i Danmark.
Politikere uenige
I den anden ende af bordet i Forretningsudvalget sidder regionsrådspolitiker, Jacob Klærke fra SF. Hans parti er imod.
- Hvis vi kigger på vægtskålen, så fylder natur, kultur og drikkevand mere for os end industrien, siger han.
Han har fortsat et ønske om at tage området ud af Råstofplan 2020.
- Vi arbejder på et alternativt forslag til på onsdag, siger Jacob Klærke.
Maja Harsberg vil gerne understrege, at hun godt kan forstå, at der skal udvindes råstoffer til byggerier, men det er de store udvidelser, hun ikke forstår.
- Det handler mest af alt om, at en virksomhed vil tjene penge, og det er okay, men vi er nødt til at dy os lidt, ellers ender vi til sidst med ikke at have nogen ressourcer tilbage i Danmark, siger hun.