Trods flere års kamp: Majas istidslandskab ender som grusgrav

Borgere, organisationer og en række politikere har kæmpet for et naturskønt område. I dag gav et politisk flertal grønt lys til grusgrav.

Lokale beboeres kamp for et naturskønt område ser formentlig ud til at være tabt.

I hvert fald besluttede et flertal af politikerne i Region Midtjylland i dag, at området skal bruges til råstofudvinding.

Det er de lokale gode trætte af.

- Jeg er ikke overrasket, jeg er skuffet over, at der ikke er nogen, der har sat foden ned for den her negative udvikling, siger Maja Harsberg, der er talsperson for Sdr. Vissing Bjerge.

Der ligger allerede en ansøgning fra firmaet Dansand om at omdanne istidslandskabet, kaldet Addit Syd, nord for byen Sdr. Vissing til grusgrav.

Beslutningen om Råstofplan 2020 havde ellers trukket ud i næsten fire år, hvor regionen i perioden fik underkendt en miljørapport, fik reaktioner fra industrigiganter og flere politikere forsøgte at tage området ud af planerne.

- Jeg er holdt op med at være naiv. Jeg tror, der er mange, som bliver presset oppefra, da den her sag handler om mere end det her område, siger Maja Harsberg.

Dansand ønsker at udvide deres grusgrav med 24 hektar. Billedet viser det område, de ville udvide på deres ansøgning.

Kamp indtil det sidste

I dagene op til afgørelse forsøgte flere partier i regionsrådet at samle opbakning til alternative løsninger.

SF forsøgte både tilbage i 2021 og igen på byrådsmødet i dag sammen med Enhedslisten at foreslå alternative løsninger, hvor man tog området ud af planen eller gjorde området mindre.

- Der er mange ting i det her område, som har så stor værdi, så vi synes, det er helt forkert at udvide grusgraven, siger Ulla Holm, regionrådspolitiker for SF.

Men det blev heller ikke vedtaget.

- Hvis jeg skal snakke på den helt store klinge, så får storkapitalen lov til at gøre som de vil, siger Ulla Holm.

Hvad er en råstofplan?

Region Midtjylland er ansvarlig for at kortlægge, hvor i regionen der findes råstoffer. Regionen planlægger desuden hvor og hvordan der skal indvindes råstoffer.

Råstofplanen er den overordnede plan for, hvor der kan indvindes råstoffer i regionen. Formålet med råstofplanen er at sikre, at råstofferne udnyttes bedst muligt og tættest på de steder, der bruger mange råstoffer som fx vejanlæg og byggerier. Råstofplanen skal også sikre, at der tages hensyn til natur og miljø, byudvikling og infrastruktur.

I Region Midtjylland indvinder vi primært sand, grus og sten. Det udgør ca. 90 procent. De sidste 10 procent består af kvartssand, ler, plastisk ler, kalk, moler og tørv.

Råstofplanen gælder i 12 år. Hvert fjerde år skal regionsrådet vurdere, om der er behov for en revision af den gældende råstofplan.

Kilde: Region Midtjylland

Modsat er formand for Regional Udvikling og regionrådspolitiker fra Venstre, Bent B. Graversen godt tilfreds.

- Jeg er umådelig glad for, vi fik godkendt 2020-planen. Det har været en lang, sej omgang og i mellem tiden er der 11 råstofgrave, som er sat i bero og som ikke kunne forsyne lokalområder med råstoffer, hvilket har betydet, at de har skulle køre ekstra langt, siger han.

Bent B. Graversen påpeger, at dagens afgørelse ikke er ensbetydende med, at der bliver gravet i området i morgen.

- Jeg har fuldt forståelse for, at man er glad for sit område og man vil værne om det. Det der sker, når vi vedtager planen i dag, det betyder at området er udpeget. Men der bliver ikke gravet, før der er søgt en indvendingstilladelse.

Kæmper videre

Selvom naturområdet Addit Syd nu er en del af Råstofplan 2020, så kæmper de lokale videre. 

- Vi går i gang med det, vi gjorde sidst - en klageproces. Det er, det eneste vi kan gøre som borgere, siger Maja Harsberg.

Efter Region Midtjyllands Råstofplan 2020 blev vedtaget, er der fire uger, hvor der er mulighed for at klage over afgørelsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her