Østergaard efterlyser viden: Ingen ved, om sognenedlukninger virker

Lars Østergaard, der er ledende overlæge, understreger, at ingen ved, om det hjælper at lukke enkelte sogne ned. Han efterlyser samtidig flere initiativer, der skal sikre viden på området.

Udgivet Opdateret

I Horsens ærgrer man sig godt og grundigt over, at smittetallene i Sønderbro Sogn betyder, at de er ramt af en lokal nedlukning.

Nedlukningen gør, at de lige nu har fået et påbud om at lukke eksempelvis fitnesscentre i sognet – til stor undren for blandt andet borgmesteren.

- En gang i mellem giver reglerne anledning til, at vi skal reflektere over dem og tænke over, om de skal justeres. Det synes jeg, der er en god anledning til her, siger Peter Sørensen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Sognenedlukninger, som er et af de nyere politiske påfund i forbindelse med genåbningen af samfundet, er da heller ikke evidensbaseret. Det understreger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Der er ikke nogen eksakt viden om, hvor godt det er at lukke et enkelt sogn fremfor enkelte aktiviteter. Det er der ikke, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

- Overordnet set kan det dog give god mening at lukke ned, hvor der er en høj smittespredning.

Mangler viden

Ved hvert pressemøde afholdt af diverse ministre og myndigheder bliver den samme frase efterhånden nævnt hver gang: ”Eksperterne regner på, hvad der kan lade sig gøre”.

Vi bryster os i Danmark af at være et videnssamfund. Derfor har vi også en forpligtelse til at indhente viden, når vi nu laver initiativer.
Lars Østergaard

De modeller, der bliver regnet efter, har dog været særdeles udskældt. Eksempelvis skød de på, at genåbningen i februar og marts ville føre til 900 indlagte, men så galt er det langt fra gået. Ifølge Lars Østergaard skyldes det, at vi simpelthen ikke har nok data at fodre modellerne med.

- De data har vi ikke i særlig høj grad, da vi ikke har systemer, der gør, at vi systematisk kan opsamle viden, når vi laver nye initiativer som at lukke sogne ned, siger Lars Østergaard.

Derfor mener han godt, at vi kan lade os inspirere endnu mere af andre lande, som blandt andet har lavet forsøg med flere tusinde publikummer til blandt andet koncerter.

- Vi bryster os i Danmark af at være et videnssamfund. Derfor har vi også en forpligtelse til at indhente viden, når vi nu laver initiativer, siger Lars Østergaard. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her