Politividne skrottet: Undlod at sigte, inden han spurgte
Protest over en procedurefejl sendte politividne hjem med uforrettet sag.
En betjent, der ellers stod klar i foyeren i Vestre Landsret til at vidne i retssagen om narkofabrikken, den omfattende narkosag fra Gyllingnæs, blev onsdag sendt hjem med uforrettet sag.
Forsvarer Jan Schneider protesterede nemlig over betjentens fremgangsmåde i forbindelse med anholdelsen af Schneiders klient, og dommerne gav efter ti minutters votering forsvareren ret.
Vidnet frafaldt derfor, og de oplysninger, der tidligere har været brugt som bevismateriale fra anholdelsen, kan ikke længere bruges som bevis i sagen.
- Det er utrolig dejligt, at dommerne ikke skelede til andet end retssikkerheden, da de gav medhold i min protest. Det er helt åbenbart, at afhøringen af min klient var i strid med, hvordan den slags skal foregå, siger forsvarer Jan Schneider.
Er du stadig i narkobranchen?
Scenen, der er omdrejningspunkt for protesten, udspillede sig den 2. juni 2020 på en tilkørselsrampe til E45.
Den er en del af en omfattende retssag om salg, produktion og hensigt til produktion af ikke mindre end 316 kilo amfetamin.
På tilkørslen til E45 blev den tiltalte Kim Kjærgaard Andersen anholdt som den første i sagen om narkofabrikken på Gyllingnæs. På videoovervågning fra Lidls parkeringsplads i Odder kunne politiet følge med, da den nu tiltalte fik overdraget en pose med det, politiet antog var narko, og derefter forlod parkeringspladsen i bil.
Politiet fulgte efter, og ved motorvejstilkørslen blev den nu 51-årige mand vinket ind til siden.
I byretten har betjenten, der altså også var indkaldt som vidne i ankesagen, forklaret, at manden i bilen var en gammel kending, og han havde derfor spurgt, om han stadig var involveret i narkohandel.
Det benægtede Kim Kjærgaard Andersen.
NARKOFABRIKKEN
I juli 2022 faldt der dom i en sag om en narkoring med udspring på halvøen Gyllingnæs syd for Odder. Herfra producerede, leverede og solgte to mænd flere hundrede kilo amfetamin via en inderkreds af mellemhandlere. I 11 personer blev dømt i sagen og fik i alt 120 års fængsel ved byretten. Heraf sidder syv lige nu for Vestre Landsret for at få prøvet deres sag igen. Sagen ventes afgjort 13. oktober.
Da kollegaen til betjenten efterfølgende undersøgte bilen og fandt en rygsæk i bagagerummet, holdt den op foran tiltalte og spurgte, hvad den indeholdt, svarede Kim Kjærgaard Andersen ifølge vidnet i byretten: tre kilo amfetamin.
Først herefter blev han anholdt, sigtet og oplyst om sigtedes rettigheder.
Det handler om retssikkerhed
Problemet med ovenstående scene er ifølge forsvareren, at rækkefølgen af begivenheder er forkert.
For når politiet har mistanke om, at den pågældende person har begået noget kriminelt, må betjentene ikke begynde med at stille spørgsmål eller afhøre. I stedet skulle de først have sigtet ham og oplyst ham om hans rettigheder som sigtet som eksempelvis retten til ikke at udtale sig.
Det fremgår klart af Retsplejelovens § 752.
Ved retsmødet forklarede anklageren, at der blot var tale om en helt almindelig politiforretning, og at der i den forbindelse var opstået nogle ”spontane udtalelser”, som ikke havde karakter af afhøring.
Men dommeren var altså enig med forsvarer Jan Schneider, og retsformanden sagde til retsmødet:
- Kim Kjærgaard Andersen bliver ikke standset tilfældigt, men som følge af kildeoplysninger. Derfor skal man som betjent sigte ham og oplyse ham om hans rettigheder først.
§ 752
Inden politiet afhører en sigtet, skal han udtrykkeligt gøres bekendt med sigtelsen og med, at han ikke er forpligtet til at udtale sig. Det skal af rapporten fremgå, at disse regler er iagttaget.
Kilde: Retsplejeloven
Det er en afgørelse, Jan Schneider er tilfreds med. Ifølge ham gælder det retssikkerheden.
- Det er altid nemmere at respektere retssikkerheden i mindre sager. Men den gælder også i de alvorligste sager med høje straffe. Der er der for alvor brug for den, siger Jan Schneider.
Ét af flere beviser
På grund af betjentenes procedurefejl indgår Kim Kjærgaard Andersens umiddelbare tilståelse på tilkørslen ikke længere i den samlede mængde beviser mod ham.
I byretten fik han 15 års fængsel for handel med i alt 11 kilo amfetamin, og der indgår stadig en lang række beviser, der indikerer handel med amfetamin.
Så får den her afgørelse nogen betydning?
- Det er svært at sige. Men i netop det her forhold er afhøringen på motorvejstilkørslen et centralt bevistema, siger forsvarsadvokat Jan Schneider.
Næste retsmøde i sagen om narkofabrikken er på næste onsdag, hvor anklageren tager fat på proceduren. Sagen forventes afgjort den 13. oktober.