Fumleri i solcelle-slutspurt: Truer med at dræbe kæmpeprojekt

Ja eller nej til solceller? Vi har faktisk fire andre forslag. Sådan lyder det fra lokalpolitikere i 11. time.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Illustration: Lige inden lukketid bliver der nu rejst forslag om ekstra reduceringer af solcelleanlægget på Djursland. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Overskriften på mødepunktet er ret entydig: "Endelig vedtagelse af solcelleanlæg ved Kejsegården". 

Men det bliver kompliceret, når Norddjurs' politikere holder møde tirsdag aften. De skal beslutte sig for et stort solcelleanlæg, der kan give strøm til 32.500 huse. Anlægget er på 136 hektar.

Egentlig skulle politikerne bare sige ja eller nej til planen. Men nu er der måske fire nye forslag på vej.

Uanset, hvilket forslag det ender med, så vil lokale fra gruppen 'Solceller Kejsegården Nej Tak' arbejde imod solcelle-planerne. Og talsperson fra foreningen Grete Carstensen forklarer her, hvorfor de fastholder modstanden.

- Det er da kikset, og det giver os noget hovedpine frem til mødet, siger den konservative viceborgmester Benny Hammer. 

Konkret har hans parti arbejdet for et alternativt forslag, hvor der er skåret cirka 30 hektar fra. Men det kan også ændre sig endnu.

- Der er måske medlemmer af vores konservative gruppe, som ikke er enige i vores forslag, og derfor frafalder vi måske ændringsforslaget igen, siger han.

Har været fire år undervejs

TV2 Østjylland besøgte Kejsegården første gang i efteråret 2020 - altså for snart fire år siden. Dengang var håbet fra projektfolkene, at solcellerne blev godkendt inden udgangen af 2021.

Siden har behandlingen trukket i langdrag.

Socialdemokratiet kommer angiveligt med et forslag, hvor solcellerne er rykket lidt længere væk fra landsbyen Ålsrode.

De fire mulige ændringsforslag

Oprindeligt ansøgte Kejsegården og European Energy om et solcelleanlæg på 240 hektar i februar 2020. Den 15. september 2020 besluttede et bredt flertal i kommunalbestyrelsen at igangsætte planlægningen, og her var det imidlertid blevet reduceret til 190 hektar.

I den endelige "lokalplan 113-707 Solcelleanlæg ved Kejsegården" er arealet nu på 134 hektar, svarende til 32.500 husstande med et forbrug på 4.000 KWh/år. 

Men det er så det forslag, som der måske er fire ændringsforslag til på kommunalbestyrelsesmødet.

  1. Socialdemokraten Niels Basballe har været i medierne om sit forslag på 44 hektar. Han ved ikke, om han trækker det på mødet.

  2. Venstres Morten Friis Heidemann bor ved Ålsrode og er stærkt kritisk over for projektet. Vi har ikke set hans forslag, men kilder tæt på forhandlingerne siger, at forslaget ligger på omkring 60 hektar. Det har vi ikke fået bekræftet.

  3. Socialdemokratiet skulle angiveligt også have et ændringsforslag klar. Det skulle rykke solcellerne længere væk fra landsbyen Ålsrode. Vi har ikke set forslaget, men har fået forklaret, at anlægget skulle være reduceret til godt 80 hektar.

  4. Og så har de Konservative et forslag, hvor der skal være solceller på godt 100 hektar, altså cirka 30 hektar mindre end det forslag, politikerne egentlig skal stemme om. Det kan være, at det forslag også falder inden aftenens møde.

Det skulle i alt blive et anlæg med godt 80 hektar solceller, forklarer socialdemokraten Niels Basballe. 

TV2 Østjylland har ikke set forslaget og har heller ikke fået fat på den socialdemokratiske borgmesterkandidat Allan Gjersbøl Jørgensen. 

Udover det socialdemokratiske forslag, kommer socialdemokraten Niels Basballe også selv med sit eget mere radikale forslag på kun 44 hektar solceller.

Er det ikke lidt svært at finde og hoved og hale i, hvad I mener?

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg var imod det anlæg her. Jeg er blevet enig med resten af den socialdemokratiske gruppe om deres ændringsforslag, siger Niels Basballe og fortsætter:

- Men vi er i gang med at finde ud af, i hvilken rækkefølge vi skal stemme om forslagene, og umiddelbart fastholder jeg også mit eget forslag. 

Enhedslisten og LA: Stå fast ved beslutningen

Fra hver side af byrådssalen kommer Enhedslisten og Liberal Alliance dog til at holde fast i det oprindelige forslag.

- Hvis vi skal gøre Danmark uafhængig af russisk gas og samtidig klare den grønne omstilling, så skal vi sige ja til solcelleanlæg, siger Jens Meilvang fra Liberal Alliance. 

- Og oprindeligt var projektet på over 200 hektar, så jeg synes, at vi allerede er landet på et godt kompromis. Derfor jeg stemmer for det fulde forslag, som lokalplanen nu ligger op til, lyder det fra Enhedslistens Ulf Harbo.

Hvad stemmer du? Ja eller nej til solcellerne?

TV2 Østjylland har forsøgt at kontakte samtlige partier i Norddjurs' kommunalbestyrelse for at finde ud af, hvad de 27 medlemmer stemmer. Opnår et forslag 14 stemmer, så er der flertal for forslaget. Det er svært at spotte lige nu.

Venstre: 5 medlemmer

Venstre har været for projektet fra begyndelsen. Det er borgmester Kasper Bjerregaard, som leder kommunalbestyrelsesmødet. Han arbejder for, at der først skal stemmes om det oprindelige forslag med flest hektar. Hvis det ikke opnår flertal, så går man videre til det forslag med næstflest hektar.

Det er ikke lykkedes at få fat på Kasper Bjerregaard for at høre, hvad Venstres medlemmer stemmer. Dog ved vi, at medlemmet Morten Friis Heidemann personligt går efter færrest mulige hektar solceller. Det gør resten af gruppen formentlig ikke.

Socialdemokratiet: 9 medlemmer

Ifølge Niels Basballe kommer partiet selv med et forslag på omkring de 80 hektar solceller, som de ni medlemmer stemmer for. Det er ikke blevet bekræftet hos borgmesterkandidaten Allan Gjersbøl Jørgensen. Niels Basballe går personligt efter færrest muligt hektar solceller.

SF: 3 medlemmer

SF's medlem af økonomiudvalget, Kasper Vindbjerg, siger følgende: - SF ser gerne det fulde anlæg i denne form, hvor det er blevet reduceret et par gange. Det har vi været ret klare om fra begyndelsen. Jeg ved ikke endnu, hvad vi stemmer, fordi vi først skal have læst ændringsforslagene, inden vi træffer den endelige beslutning.

Konservative: 4 medlemmer

De Konservative stemmer ikke for det fulde anlæg som udgangspunkt. I stedet har de lavet deres eget ændringsforslag på i alt godt 100 hektar, men der er ikke helt enighed i gruppen, så derfor kan det forslag potentielt falde igen.

Liberal Alliances 3 medlemmer stemmer for lokalplanen.

Danmarksdemokraterne: 1 medlem

Pia Bjerregaard stemmer enten helt imod, at der skal opføres solceller, eller også stemmer hun for socialdemokraten Niels Basballes forslag om kun 44 hektar.

Dansk Folkeparti: 1 medlem

Jens Kannegaard Lundager er blandt de lokalpolitikere, som har holdt fast ved sin modstand mod planerne om solcelleanlægget ved Ålsrode.

- Fra begyndelsen har jeg sagt, at det er for tæt på landsbyen og for god landbrugsjord til, at der skal være solceller der, siger han.

Alligevel kommer han ikke til at stemme nej til lokalplanen i morgen. I stedet vil han stemme for det ændringsforslag, som vil reducere anlægget mest muligt.

 - Ellers føler jeg, at min stemme kan være spildt. Hvis jeg stemmer nej til alle forslag, så kan det være, at der ender med at være flertal for det forslag, hvor solcelleanlægget fylder mest, siger han.

Enhedslistens 1 medlem stemmer for lokalplanen.

Hos Liberal Alliance er Jens Meilvang ikke glad for, at de andre partier kommer med ændringsforslag nu.

- Det er ærgerligt, at der altid på falderebet er nogen, som vil ændre på forholdene. Det ødelægger troværdigheden af Norddjurs' erhvervsvenlighed, siger han.

Men er det ikke en del af demokratiet?

- Jo, men det sker bare altid i Norddjurs Kommune, at der bliver ændret noget til sidst, og der er sjældent noget, som får lov til at køre hurtigt igennem. 

Blev valgt på modstand - nu er det svært

Under et valgmøde i 2021 bragede Morten Friis Heidemann mod planerne om solcelleanlægget.

I Ålsrodes Forsamlingshus deltog han i sit første valgmøde som kandidat for Venstre, og stik imod partiets hovedlinje, talte han imod det konkrete solcelleprojekt. Det sikrede ham en plads i lokalpolitik.

Han er blevet fritstillet fra Venstres linje til tirsdag aftens kommunalbestyrelsesmøde.

- Jeg står stadig ved, at solceller burde komme på tagene og væk fra markerne, men jeg må også acceptere udviklingen og prøve at få indflydelse i stedet for at stå helt udenfor, siger han.

Konkret har han arbejdet på et forslag, som også gør arealet til solcellerne væsentligt mindre. Dog kan han frafalde forslaget igen, hvis der ikke er nogen opbakning til det.

- Jeg kommer ikke til at stemme for det hele, og jeg kommer ikke til at stemme for ingenting, siger han. 

Bliver det for småt, dropper vi det

Det er ejerne af Kejsegården, som sammen med European Energy står bag projektet

Efter socialdemokraten Niels Basballes forslag om en kæmpe reduktion, sendte European Energy et brev til samtlige lokalpolitikere.

- Reduktion til de foreslåede 44 hektar kommer meget overraskende sent i processen. En reduktion der vil betyde at projektet ikke kan realiseres, står der i brevet.

Aage og Frederik Nicolajsen havde i 2021 planer om et anlæg på 191 hektar solceller på deres marker. De er i gang med et generationsskifte på Kejsegården ved Ålsrode på Djursland.

Med andre ord, så kan hele projektet ryge, hvis det bliver for småt. 

Hvor det så ender, ved flere af politikerne først for alvor, når de går i rådhussalen først på aftenen.

- Det bliver spændende at se, hvor det ender, siger Benny Hammer fra De Konservative. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her