Kun set én gang før i Danmark, siger ekspert om opsigtsvækkende syn

Natten til onsdag så flere i landet en stor, lysende kugle bevæger sig over nattehimlen. Nu kommer astrofysiker med en forklaring på fænomenet.

Udgivet Opdateret
Sådan så det ud på himlen over Grenaa klokken 01.40 tirsdag nat. I animationsvideoen på forsiden har vi sat tempoet op.

En flyvemaskine, en satellit eller en meteor?

Der er kommet rigtig mange bud på, hvad Maiken Dooleweerdt Jensen og mange andre så lyse op over himlen tirsdag nat. Nu kommer astrofysiker Cecilie Sand Nørholm med en forklaring på fænomenet, som viser sig at være ganske sjældent. 

- Det er kun set i Danmark én gang før. Vi har været heldige, at den passerede hen over os på det tidspunkt, siger hun. 

Klokken 00.20 dansk tid sendte virksomheden SpaceX raketten Falcon 9 afsted. Raketten fragtede en vejrsatellit fra ESA, den europæiske pendant til NASA, ud i atmosfæren. 

Det viser sig dog ikke at være en satellit, som kunne ses lyse på himlen tirsdag nat.

Få minutter efter raketten blev sendt afsted fra Californien, nåede den ud af Jordens atmosfære. De nederste dele af raketten blev derefter afkoblet, hvor første del landede tilbage på Jorden igen. Den anden del af raketten bevægede sig langsomt ned mod atmosfæren, hvor den til sidst brændte op.

- Når den er på vej ned, svæver den et langt, langt stykke og har altså passeret hele Danmark, inden den er brændt ud, forklarer Cecilie Sand Nørholm.

Denne del kaldes 'second stage' og er kun synlig få timer efter opsendelsen.

Ifølge astrofysikeren passer tidspunktet for observationerne derfor ret godt med, hvornår man vil forvente at kunne se denne del af raketten genindtræde i atmosfæren.

- Derfor tør jeg næsten garantere, at det er et stykke af denne raket, som man har været så heldig at se, lyder det. 

Vejrsatellitten bærer navnet EarthCARE og blev sendt i kredsløb om jorden for at undersøge, hvordan skyer og luftbårne dråber og partikler påvirker vores klima. 

Synet bedrager

Det er ikke kun i Østjylland, at man har set lys over himlen. Der er kommet meldinger fra flere landsdele, og også i Tyskland er 'den lysende kugle' blevet spottet. 

Forklaringen er, at raketdelen har bevæget sig så højt oppe i atmosfæren.

- Man kan sammenligne det lidt med et stjerneskud. Hvis man har set det i Danmark, har man også kunnet se det fra Sverige og Nordtyskland, forklarer hun.

Vi har fået mange henvendelser på det lysende fænomen på himlen, og flere har delt fotos og video af det på sociale medier. Her ses det i Aarhus, Assens og København - alle steder omkring klokken 01.40. / Foto: Privatfoto

Den lysende genstand har samtidig fyldt så meget på himlen, at flere har troet, der var tale om en meteor. Og det er heller ikke så mærkeligt, siger astrofysikeren. 

- Det ser jo superunderligt ud med den her sky eller tåge, der har været omkring den, erkender Cecilie Sand Nørholm. 

Raketresten fylder ikke mere end et par meter, og derfor burde den knap nok kunne ses fra jorden. Alligevel har den fremstået meget tydeligt på himlen, og det er der en særlig grund til.

- Der skyldes brændstofrester og vanddamp omkring den, som reflekterer solens lys. Derfor har det lignet et kæmpestort objekt, forklarer hun og sammenligner det med at se tåge på jordniveau.

Mulighed for at se det igen

SpaceX sender løbende raketter ud i atmosfæren. Så er man heldig at opleve nedfarende raketdele, er sandsynligheden også stor for, at de stammer herfra. Både fordi det har været tilfældet, de gange man har observeret det indtil videre, men der er også en anden årsag. 

- De fleste raketter er tretrinsraketter, som også afkobler sig i flere dele, men de brænder oppe i atmosfæren, og derfor kan man ikke se dem fra jorden, forklarer hun. 

Gik man glip af det særlige fænomen tirsdag nat, så trøster Cecilie Sand Nørholm med, at det kan ske igen. Selvom det er sjældent at se fra dansk jord, så er chancen større nu end tidligere. 

- Der sendes flere og hyppigere raketter afsted fra SpaceX. Lige nu er det faktisk en gang om ugen. Så muligheden kan opstå igen, siger hun. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her