Lis og Torben har arbejdet sammen i 35 år
I 1989 slog ægteparret for første gang dørene op til deres egen bagerforretning, hvilket siden har medført både op- og nedture.
Torben Hansens hænder er tildækket i mel, mens brødet puster sig op i ovnens varme indre.
Lyset strømmer ud af vinduerne i bagerforretningens baglokale, hvor det forsvinder i nattens mulm og mørke.
Det er nat, og Torben Hansen er stået ud af sengen, da klokken slog 02.00.
Og den rutine har han nu kørt i mere end 35 år.
I slutningen af 1980'erne gik der som regel 12 timer, fra Torben Hansen tog afsked med sin kæreste, Lis, og tog afsted mod arbejdet i Randers, til han kom hjem igen.
- Når jeg kom hjem, kørte Lis på arbejde, siger Torben Hansen.
Sund opdeling
Levevejen blev i sidste ende for meget for parret, som ændrede retning. Nu skulle de være selvstændige.
- Vi var rundt rigtig mange steder for at kigge på bagerier, fordi Torben sagde, at når han skulle arbejde så længe, kunne han lige så godt arbejde for sig selv, siger Lis Hansen.
I sidste ende faldt valget på bagerforretningen i Ørsted, hvor parret slog teltpløkkerne i.
Har undgået uenigheder
Siden flytningen til den østjyske landsby har parret i den daglige gang i forretningen undgået de store uenigheder.
Og det er der en helt særlig grund til, hvis man spørger parret selv.
- Det har sådant set været nemt nok. Lis bestemmer i butikken, og jeg bestemmer hernede. Det skiller ved døren, siger Torben Hansen, mens han gestikulerer i retning af baglokalets entré fra forretningen.
Selvom de interne stridigheder for det meste er udeblevet, har udfordringer til tider sneget sig ind under bagerhuen.
- Først var der finanskrisen omkring år 2008, og så kom strømkrisen for nogle år tilbage. Den trak tænder ud, siger Torben Hansen.
I løbet af sidstnævnte tredobledes strømregningen, så det pludseligt kostede 52.000 kroner om måneden at drive bagerforretningen med lyset tændt.
- Vi er kommet igennem alle udfordringerne ved at stå sammen, siger Lis Hansen, hvortil Torben tilføjer:
- Vi har en vis portion stædighed begge to.
En udfordret branche
Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik har antallet af aktive virksomheder, der fremstiller bageriprodukter, faldet stødt mellem 2012 og frem til 2020.
Her faldt antallet af erhvervsdrivende bagere med i underkanten af 30 procent, viser tallene.
Men i årene efter har det taget en drejning, og antallet af virksomheder er steget fra 490 til 517 bagerforretninger.
Skiftet er noget, der behager adm. direktør i brancheforeningen Bager- & Konditormestre i Danmark (BKD) Henrik Mühlendorph.
- Vi er rigtig glade for, at udviklingen. Den nedadgående spiral er tilsyneladende vendt. At det går bedre for branchen, er uomtvisteligt, lyder det.
Ifølge Henrik Mühlendorph kan stigningen skyldes flere omstændigheder.
- Der kommet mere fokus på kvaliteten i brød og kager. Madanmeldere er begyndt at kigge og smage på bageriprodukter, på TV kan man se, at kager bliver til en udtryksform, og branchen har gennemgået en større produktudvikling, siger Henrik Mühlendorph.
Tilbage bag bagerforretnings butiksvindue i Ørsted er der delte meninger om, hvorvidt Torben og Lis Hansen er en del af den førnævnte statistikbank om fem år.
- Jeg vil gerne have vores 40-års jubilæum med, siger Lis Hansen, der suppleres af Torben:
- Jeg vil gerne holde, når jeg er 65 år, og det er der tre år til, lyder det.