Opfindere åbner femstjernet tanghotel
En gruppe iværksættere har opfundet en ny måde at dyrke tang på, hvor man bruger overskydende CO2 fra fiskeopdræt.
Det ligner noget fra et science fiction-laboratorie i lokalerne på Grenaa Havn, hvor en gruppe iværksættere har fået den idé at bygge et tanghotel.
De har nemlig opfundet en ny måde at dyrke tang på i det, de selv kalder et femstjernet tanghotel.
Et hotel, hvor gæsterne vel at mærke bliver fodret med fiskeafføring.
Det er firmaet Pure Algae, der står bag opfindelsen, hvor næringsstofferne i det beskidte vand fra fiskeopdrættere på land bliver brugt til at dyrke spiselig tang i store tanke.
- Vi lader tangen tjekke ind og sørger for, at den får den bedste mulighed for at trives, for at solbade, og at buffeten har alt det, den skal bruge, for at den kan vokse sig sund og stor, fortæller Esben Rimi Christiansen, direktør i firmaet Pure Algae, med et smil om hotellet.
Spildevandet fra fiskeopdrættet indeholder blandt andet CO2 og næringsstoffer fra foderrester og fiskenes afføring.
- Det gør, at vi kan lave en cirkulær forretningsmodel med de her fiskeopdræt, fordi vi kan tage den CO2, som de ellers ville udlede – af kvælstof eller næringsstoffer – og omsætte det til et nyt produkt i form af tang, siger han.
Tangen skal efter planen lande på middagsbordet hos danskerne.
Esben Rimi Christiansen fortæller, at søsalat er friskt og sundt og indeholder en masse mineraler.
Den nye tangmaskine er stadig under udvikling, men Esben Rimi Christiansen tænker stort for fremtiden.
- Drømmen er, at når vi tænker på fisk, så tænker vi også automatisk på tang. At det bliver så almindeligt, at vi ikke bare tænker på vores behov, men at vi også tænker på vores miljø, og at vi med tang også har den gevinst, der hedder sundhed – det er bare en ekstra bonus, siger han.