Østjyske modstandere af havbrug i aktion på Folkemødet

Per Olsen og Knud Andersen havde taget turen fra Østjylland til Bornholm for at samle underskrifter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Knud Andersen og Per Olsen var taget til Folkemødet på Bornholm med en mission. Der skulle samles underskrifter.

Folkemødet på Bornholm er et hav af mennesker og holdninger. Knud Andersen og Per Olsen var to af de østjyder, der havde taget turen fra Østjylland til Bornholm med en mission.

På Djursland debatteres havbrugene i for tiden flittigt. I øjeblikket ligger der 37 ansøgninger om at etablere havbrug i Kattegat og venter på at blive behandlet hos Miljøstyrelsen.

Men der er ikke alle, der synes, at havbrugene er en god idé. Per Olsen og Knud Andersen er medlemmer af foreningen Levende Hav og var taget til Folkemødet på Bornholm for at samle underskrifter imod havbrug.

- Vi er ved at se, om vi kan samle 50.000 underskrifter, så vi kan få det taget op i Folketinget. Det er målet, siger Per Olsen.

HVAD ER ET HAVBRUG?

  • Et havbrug er et produktionsanlæg på havet, hvori man kan opdrætte fisk under kontrollerede forhold. Det foregår i flydende cirkulære net, der er fastspændt til havbunden.
     
  • For forståelsens skyld kan man sammenligne et havbrug med landmandens landbrug.
     
  • I Danmark er der lige nu 19 havbrug, hvor det primært er regnbueørreder, der opdrættes.
     
  • I 2016 blev der produceret 10.117 tons regnbueørred og guldørred i de danske havbrug.
     
  • Produktionsperioden er på syv til ni måneder, der løber fra april til oktober/november.
     
  • Produktionen er baseret på 600-1000 gram ørreder, som sættes ud i havbrugene, hvor de opnår en størrelse på cirka 2-4 kilo.
     
  • Havbrug hører under de såkaldte listevirksomheder - dvs. forurenende virksomheder - og derfor skal de miljøgodkendes, før de må anlægges.

Kilde: Miljøstyrelsen

Positiv stemning på Folkemødet

De to underskriftsindsamlere var positive efter deres tur rundt i Allinge, hvor de mente, at folk var interesseret i debatten om havbrug.

- Når vi lancerer den mulighed, som vi arbejder for, at man anbringer havbrugene i land. Så synes folk, at det er en god idé, og så bliver de interesseret, siger Knud Andersen.

Der var da også flere, der stoppede op og lyttede til de to mænd, da de talte deres sag. En af dem var Alex Holm fra Amager:

- Jeg bliver da enormt glad over, at der er folk, der engagerer sig i et bedre havmiljø. Det gør mig glad.

Skal bruge 50.000 underskrifter

Per Olsen og Knud Andersen skal i alt bruge 50.000 underskrifter. De regner med at samle et sted mellem 500 og 1.000 underskrifter hver dag i løbet af Folkemødet, men de tror ikke, at alle underskrifterne kommer i hus på Bornholm.

- Jeg tror ikke, vi når det på Bornholm, men vi fortsætter ufortrødent. Vi har hele sommeren til det, siger Per Olsen

VIDEO: Ifølge miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har vi i Danmark gode kompetencer inden for akvakultur og havbrug, hvor der også er et godt marked. Derfor skal der sikres en balance mellem at producere gode fødevarer, men også at passe ordentligt på miljøet, lyder det fra ministeren. Interviewet er fra den 3. juni.

Turistchef advarer

Det er ikke kun Knud Andersen og Per Olsen, der frygter havbrug ud for Djurslands kyster. I starten af juni kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at turismedirektør på Djursland Flemming Rasmussen, også var ude og advare mod havbrug ud for Djurslands kyster.

Han frygter, at det kan betyde, at turister vælger Djursland fra, når de skal kigge efter deres næste feriemål.

- Når man ser det fra min stol, så vil det være uheldigt, ligegyldigt hvor mange havbrug der er, hvis det bliver placeret ud for Djurslands kyst, sagde turismedirektør i Destination Djursland, Flemming Rasmussen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Turistdirektøren er bange for, at de nye havbrug kan forurene de danske farvande og dermed fratage Djurslands strande deres blå flag.

- Risikoen kan være, at Friluftsrådet fratager os de blå flag. Og så er der nogen, der vil vælge andre områder i Danmark – eller måske helt andre steder i verden, lød det fra Flemming Rasmussen.

Her ses en oversigt over de otte havbrugszoner i Kattegat. Det er disse områder, der er blevet fundet bedst egnede til havbrugsproduktion af regnbueørred. Det er inden for de otte zoner, at virksomheder indtil 1. april kunne ansøge om placeringstilladelse af havbrug. Størstedelen af zonerne ligger ud for Djurslands kyst. / Foto: Miljøstyrelsen

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her