Eksperter: Ulovlig træfældning kan udløse millionregning
Særlige faktorer bliver vigtige, når regningen for omkring 50 fældede træer skal gøres op, lyder det fra eksperter.
Det er ikke gratis at fælde træer på fremmed grund uden tilladelse. Langt fra endda.
For ifølge to eksperter, TV2 Østjylland har spurgt, kan regningen for omkring 50 træer, der er blevet fældet på Odder Kommunes grund, komme op over en million kroner - og måske endnu højere.
Det kom som en stor overraskelse, da Odder Kommune kunne se, at 31 træer på kommunens grund langs Houvej lige uden for byen pludselig var blevet fældet. For kommunen var ikke blevet spurgt og havde ingen planer om selv at fælde dem.
Lokale kunne fortælle, at de havde set dem blive fældet over flere dage. Det så voldsomt ud, men ingen vidste, at det skulle være ulovligt. Det mente Odder Kommune dog, der efterfølgende har politianmeldt sagen.
Siden er 23 træer blevet fundet fældet et andet sted på kommunens arealer, så der nu er omkring 50 fældede træer i sagen. Og dem vil Odder Kommune have erstatning for, har Helle Bøhl-Mortensen, chef for Teknik og Miljø, slået fast.
- Vi har mistet vejtræer, som repræsenterer en værdi for kommunen. De skal genplantes, og det ønsker vi at stille krav om erstatning for, sagde hun til TV2 Østjylland.
Men hvor stor kan sådan en erstatning blive, hvis det er den eller de samme, der står bag fældningerne?
Det har TV2 Østjylland spurgt Oliver Bühler, studielektor på Skovskolen på Københavns Universitet, om. Han er en af skaberne af modellen VAT 19, som bruges til at udregne træers økonomiske værdi - blandt andet til udregning af erstatning.
Modellen tager højde for en masse faktorer for at give et givent træ en værdi. Den udregning skal i tilfælde af en erstatningssag formentlig bruges til at udregne tabet af de cirka 50 træer, der er fældet i Odder Kommune.
Hvordan udregnes værdien?
VAT 19 bruges til at fastsætte værdien af træer til erstatningssager, byggesager og i planlægningssituationer. Modellen kan bruges til enkeltstående træer, træer i grupper, rækker, alléer og flerstammede træer. Den er ikke anvendelig til buske, skovagtige bevoksninger eller træer med særlig status.
Udregnes efter mange faktorer:
Etableringsomkostning: Omfatter fjernelse af skadet træ, køb og plantning af nyt træ, retablering af udluftnings- og vandingssystemer og vedligeholdelse i fem år. Entreprenørhonorar på 2200 kr. anbefales.
Størrelsestillæg: Beregnes ud fra forskellen i stammeomfang mellem planteskoletræet og det værdisatte træ.
Sundhedsfaktor: Vurderes ud fra rødder, stamme/hovedgrene og mindre grene/kvistre/løv/knopper. Point fra 0 til 5, divideret med 15.
Placeringsfaktor: Vurderes ud fra økologisk tilpasning, arkitektonisk relation, sansemæssige kvaliteter, synlighed samt regulerende og støttende økosystemer. Point fra 0 til 5, divideret med 10.
Aldersfaktor: Værditab accelereres, når træet er 2/3 henne i sit liv. Restlevetid fastslås.
Beregning af værdi: Summen af etableringsomkostning og størrelsestillæg ganges med sundhed, placering og alder. Aldersfaktoren anvendes, når træet er mindst 2/3 henne i sit liv.
Kilde: Danske Anlægsgartnere
- Metoden tager udgangspunkt i en basisværdi, der er et udtryk for, hvor meget det ville koste at plante og pleje et nyt træ. Oven i det kommer størrelsen på det, man har mistet, fortæller Oliver Bühler.
Det gælder både kriterier som træets størrelse, alder og sundhed. Men det gælder også for eksempel dets placering og æstetik.
Og i eksemplet med træerne på Houvej i Odder kan det faktisk trække op, at de stod langs en vej.
- Så er det del af en helhed, og der vil være rigtig mange mennesker, der kører forbi, ser dem og får glæde af de her træer. Det vil typisk trække op, siger Oliver Bühler fra Skovskolen.
Han har ikke fuld indsigt i den konkrete sag i Odder, men ser ofte by- eller vejtræer skulle erstattes for 50.000 til 100.000 kroner per styk.
TV2 Østjylland har bedt tage ham tage et kig på billederne af træerne langs Houvej på Google Street View, før de blev fældet. De billeder blev ifølge Google taget i juli 2023 og er altså en relativt nylig dokumentation af træerne.
Ud fra det, Oliver Bühler kan se på Google Street view, mener han, at erstatningsbeløbene kan blive noget mindre. Hans bud - med alle mulige forbehold - er, at det er de færreste af træerne, der ville koste mere end 50.000 i en eventuel erstatningssag.
- Det ser ud til at have været sunde træer, men de var ikke kæmpestore. Jeg vil blive overrasket, hvis nogen af træerne kommer over 50.000, siger han.
Oliver Bühler tilføjer, at man normalvis godt kan bruge Google Street View eller tilsvarende tjenester for at skønne træernes tilstand inden fældning.
Højere bud
TV2 Østjylland har også spurgt fagkonsulent Kim Tang fra Danske Anlægsgartnere om at vurdere træerne langs Houvej ud fra det tilgængelige billedmateriale før og efter fældningen.
Han har især bidt mærke i billeder af stubbe efter fældningen, som i hans øjne ser ud til at være relativt store.
Ifølge Kim Tangs erfaring fra andre sager er stammens omkreds meget vigtigt i udregningen.
- Det er størrelsestillægget, der flytter rigtig meget. Selvfølgelig har synlighed og sundhed også betydning, men størrelsen er afgørende, siger han.
Kim Tangs vurdering er, at erstatningen for træer på Houvej vil kunne koste 30.000 til 100.000 per styk alt efter størrelse.
I den lave ende af eksperternes bud på en pris har man altså et regnestykke, der samlet kan ende omkring 1,5 millioner kroner, mens det i den høje ende kan ende på adskillige millioner kroner.
Endelig pris til forhandling
Hvis det viser sig, at en eller flere personer eller virksomheder står bag fældningen, vil det samlede erstatningsbeløb givetvis blive præsenteret som et erstatningskrav.
Om det så også er det, der ender med at skulle betales, er mere usikkert. Det skyldes, at en eventuel erstatning i nogle tilfælde kan forhandles på plads mellem parterne i et forlig. I det tilfælde kan begge parter have grund til at undgå en retssag og i stedet enes om et beløb, der er lavere end den samlede vurdering.
Tidligere i 2024 skete det eksempelvis, at Silkeborg Kommune indgik forlig om en erstatningssum på 1,8 millioner kroner, efter en stribe fredede, bevaringsværdige træer blev fældet af en entreprenør i maj 2023.
Østjyllands Politi efterforsker fortsat sagen fra Odder, men har tidligere meldt ud, at man kender identiteten på den person, der angiveligt har fældet træerne.
TV2 Østjylland har været i kontakt med Odder Kommune, men herfra er meldingen, at man afventer politiets efterforskning.