Medicin kan være årsag til huller i tænderne: Det er frustrerende
Ny forskning kæder medicinpræparater sammen med mundtørhed og huller i tænderne
Huller i tænderne er ikke altid lig med dårlig tandbørstning. Ny forskning kæder huller i tænderne sammen med tørhed i munden på grund af forskellige medicinpræparater.
Naja Gjanderup Jørgensen fra Odder går til tandlæge oftere end andre, fordi hun tager medicin, der giver tørhed i munden og huller i tænderne.
- Det er rigtig træls, at der skal bores i mine tænder så ofte. De skulle jo gerne holde i mange år, siger Naja Gjanderup Jørgensen.
Sammenhæng mellem medicin og mundtørhed
Ny forskning viser, at der er en sammenhæng mellem flere forskellige typer af medicin og mundtørhed.
- Det betyder, at det er meget mere synligt for patienterne at forstå og for os at forklare, at der er forskningsbaseret resultater, der viser, at det er rigtig nok, at man bliver mundtør af de her præparater. Så det er ikke fordi, at man selv har sløset med sin mundhygiejne eller misset sine tandlægebesøg, siger Stine Brens Mørcholdt, formand Tandlægeforeningen i Region Midtjylland.
Faktisk har tandlæger i flere år haft en mistanke om, at der kunne være en sammenhæng mellem medicinen og mundtørheden, som kan have store konsekvenser for patienterne.
- Det kan være, at de får problemer med at tale, problemer med at tygge maden og for ældre patienter kan det også være problemer med at holde en protese i munden. Men den værste sygdom i det her er huller i tænderne, siger Stine Brens Mørcholdt.
Rammer også pengepungen
Og hullerne skaber frustration i tandlægestolen.
- Jeg synes, at det er frustrerende. Jeg børster og børster, men alligevel får jeg huller, siger Naja Gjanderup Jørgensen, der tager blodtryksmedicin og også mærker til de økonomiske konsekvenser af de mange tandlægebesøg.
- Det er mega irriterende. Det er rigtig træls at bruge så mange penge på, når man synes, at man gør hvad man kan, men at det bare ikke er nok, siger hun.
Ifølge Stine Brens Mørcholdt er der nogle ting, man kan gøre, hvis man døjer med mundtørhed.
- Først og fremmest må man kigge på den medicin man tager og se, om det er muligt at udskifte præparatet med et andet, som måske giver mindre mundtørhed. Ellers er de gode råd at drikke en masse vand, tygge sukkerfrit tyggegummi, at bruge en god fluortandpasta og så komme hyppigt til kontrol hos tandlægen.
Men selvom man gør det, kan det alligevel give problemer, oplever Naja Gjanderup Jørgensen.
- Selvom jeg ofte kommer i tandlægestolen og børster mine tænder meget ofte, kommer hullerne alligevel, så det er rigtig frustrerende, når man vil gøre det så godt som muligt og passe godt på sine tænder, som man jo skal have i mange år, siger Naja Gjanderup Jørgensen.
Er du i tvivl om hvorvidt noget af den medicin, du tager, kan være årsag til mundtørhed, råder tandlæge Stine Brens Mørcholdt til, at du tager en snak med din egen læge om det, og at du ikke bare selv stopper med at tage din medicin uden at have konsulteret din egen læge.
Du kan se mere om problemerne med mundtørhed som følge af medicin i videoen øverst på siden.