Bytteræset er i gang: Har du styr på dine rettigheder?

I alt bytter danskerne gaver for omkring 400 millioner kroner.

Udgivet Opdateret

Byens butikker har efter nogle dage med lås på dørene og slukket lys igen åbnet op til alle herlighederne med lokkende prisskilte.

Dermed er der mulighed for at komme ud og få byttet de julegaver, der ikke lige var sagen, eller ting, man har fået flere af.

Derfor strømmer flere i disse dage mod forretningerne for at bytte airfryeren, bogen, parfumen eller andre julegaver, og det har man også kunnet mærke i Magasin i Aarhus.

- Det er én af de rigtig store dage, hvor der er dobbelt så mange transaktioner som normalt, fordi vi både har bytte og salg på sådan en dag, siger Suzan Papuga, der er afdelingsleder i Magasin.

Man skal have lidt tålmodighed, fordi der er rigtig mange transaktioner på sådan en dag
Suzan Papuga, afdelingsleder, Magasin i Aarhus

Ifølge hende kan man ikke entydigt sige, hvilken af dagene mellem jul og nytår, der er mest travl, men uanset hvilken dag man vælger at tage på bytte-tur, har hun en opfordring til kunderne.

- Vores medarbejdere gør det så godt, de kan, men man skal have lidt tålmodighed, for der er virkelig mange transaktioner på sådan en dag, siger Suzan Papuga.

Flest bytter tøj

I en ny prognose vurderer Dansk Erhverv, at danskerne skal bytte julegaver for op imod 400 millioner kroner.

Traditionen tro er den absolutte topscorer tøj, fremgår det af prognosen fra Dansk Erhverv. 47 procent eller næsten halvdelen af de adspurgte har byttet tøj.

Til sammenligning er det kun 18 procent, som har byttet nummer to på listen, som er boligtilbehør.

Byttereglerne

  • Bytteregler i fysiske butikker

    De fysiske butikker har ikke pligt til at bytte dine gaver, men det er en ekstra service, som de fleste tilbyder. Man skal dog skelne mellem, om butikken giver returret eller en bytteret.

    • Bytteretten betyder, at man har ret til at bytte varen til andre varer i butikken. Har man for eksempel fået en gave til 200 kroner, kan man med en bytteret få lov til at købe andre varer for samme beløb.

    • Returret betyder, at man kan gå ind i butikken og få alle pengene retur.

  • Kvitteringen er vigtig

    Selvom butikken tilbyder fuld returret, kræver det i de fleste tilfælde en kvittering. På den måde kan sælger se, hvordan varen er betalt - om der for eksempel er benyttet et gavekort, så pengene skal udbetales på et nyt gavekort eller kan gives kontant.

    Derudover er kvitteringen altid vigtig at gemme, så man kan benytte sig af sine to års reklamationsret, hvis varen skulle risikere at have fejl eller mangler.

  • Behold din gave og få penge tilbage

    Hvis der er returret på din gave, og butikken efterfølgende sætter prisen ned, kan man bytte gaven og købe den igen til en lavere pris.

    Har man for eksempel fået en gave, der koster 300 kroner og efterfølgende sættes ned til 200 kroner, så kan man altså få 100 kroner tilbage.

  • Gaven skal kunne sælges igen

    Når man returnerer gaven til butikken, skal den være så god som ny. Det vil sige, at den skal kunne sælges til fuld pris igen.

    Varen må med andre ord kun prøves, som man kan gøre det i en butik.

    Sælger skal inden købet oplyse, om der er andre krav, inden varen kan tages retur. Eksempelvis om mærkerne skal sidde på eller om varen skal være i originalemballage.

    Hvis man vil have det fulde beløb retur, gælder de samme ting, når man handler på nettet. Men her kan man også returnere en brugt vare. I sådan et tilfælde skal man dog selv betale for en eventuel værdiforringelse.

    Som kunde har man selv ansvaret for pakken, indtil den igen er i sælgers varetægt. Det vil sige, at det er ens eget ansvar, hvis den for eksempel bliver væk eller går i stykker under fragten. Det er derfor en god ide at få en kvittering for at have indleveret pakken.

  • Køb på nettet kan også fortrydes

    Har man fået en julegave, der er købt på nettet, kan man altid fortryde indtil 14 dage efter, at køberen har modtaget den med posten. Inden for de to uger er det blot nødvendigt, at man har givet tydeligt udtryk for - gerne på skrift - at man ønsker at returnere. Derfra har man så 14 dage til at få sendt varen afsted.

    Det er vigtigt at gemme kvitteringen for afsendelse, så det er muligt at bevise over for butikken, at den er sendt afsted inden for tidsrammen. Ofte har netbutikker længere byttefrist i forbindelse med julen, men det skal man tjekke hos den enkelte butik.

    Vær opmærksom på, at pengene går tilbage på gavegiverens betalingskort.

Kilde: Konkurrence- og forbrugerstyrelsen på Forbrug.dk, Forbrugerrådet Tænk på Taenk.dk og tv2.dk.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her