DSB har fået styr på fodboldbøllers hærværk: Gitte holder hooligan-hærværk nede

Fodboldfans, der rejser på tværs af landet i forbindelse med rivalopgør, har tidligere været forbundet med store ødelæggelser i DSB’s tog. Men nu er antallet af hærværkssager styrtdykket.

Udgivet Opdateret
Historisk har superligakampene været forbundet med store ødelæggelser i DSBs fjern- og regionaltog. Men ikke længere. Antallet af hærværkssager er styrtdykket.

Den danske superliga begynder igen fredag aften efter vinterpausen. Historisk har rivalopgør været forbundet med store ødelæggelser i DSB’s tog, når fodboldfans er rejst på tværs af landet for at støtte deres hold.

Men de seneste år har DSB gjort en stor indsats for at nedbringe mængden af hærværk udført af fodboldfans, og nu er antallet af hærværkssagerne styrtdykket.

I fjern- og regionaltogene går det godt med at skabe tryghed for de øvrige rejsende og at undgå ødelæggelserne. DSB besluttede at reservere togvogne kun til fans og at oprette et korps af særligt togpersonale, der skal skabe dialog i øjenhøjde.

De omkring 40 såkaldte fodboldguides har derfor til opgave at sørge for, at særligt fanatiske fodboldfans kommer frem til modstanderens by uden vold og utryghed i togvognene.

En af DSB’s fodboldguides, Gitte Hoyer Nielsen, har tidligere oplevet fanatiske fodboldfans.

- De var ret voldsomme, og de ødelagde simpelthen toget, siger hun.

Gitte Hoyer Nielsen er som en af DSB's fodboldguides ansvarlige for togrejsende fodboldfans. / Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Dengang var hun i sit job som fodboldguide tvunget til at aflåse en vogn fuld af voldelige fans.

- Jeg låste den af, og så gik jeg simpelthen ikke derned, for det turde jeg ikke, siger Gitte Hoyer Nielsen.

- Det var rigtig ubehageligt.

Forebyggende forberedelser i togene

Når fodboldguiden Gitte Hoyer Nielsen gør klar til at byde fodboldfans velkommen i toget, er hun særligt opmærksom på at fjerne løsdele.

- Det er både papir og poser, for ellers ligger det som konfetti i hele toget, siger Gitte Hoyer Nielsen.

Som en del af forberedelserne sørger de også for, at dørene mellem togvognene står åbent hele tiden.

- Det er typisk fordi, at hvis de lige hurtigt skal ned til deres kammerater, og de ikke er hurtige nok til at åbne, så får de lige et spark, siger Gitte Hoyer. 

DSB oplevede flest fodboldrelaterede ødelæggelser i 2008. / Foto: DSB

Voldsomme ødelæggelser af togvogne

I 2008 var fanatiske fodboldfans fra Brøndby skyld i voldsomt hærværk af DSB’s tog efter en udebanekamp i Aarhus mod AGF. Her smadrede de 20 ruder, rev 137 togsæder fra hinanden og ødelagde toiletter, lofter og døre i tre togvogne. Det var i alt skader for mere end en million kroner.

Netop 2008 blev et særligt dyrt år for DSB, da fodboldfans i løbet af året ødelagde for omkring ti millioner kroner.

Året efter kom beløbet ned på 187.000 kroner, og derefter var tallet støt dalene i de følgende år. Siden 2016 har der ikke været flere ødelæggelser.

Siden 2016 har DSB ikke haft flere hærværkssager på grund af fodboldfans. / Foto: TV2 Østjylland (grafik)

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her