Efterlyser skrappere krav: Nogle ville jeg ikke sende mine børn med

Det er sjældent, man hører en vognmand efterlyser strengere krav for sin egen virksomhed. Men det gør Christian Heron, der driver Din Studentervogn i Nimtofte på Djursland.

Udgivet Opdateret
I weekenden måtte en gruppe studenter finde en anden studentervogn, da den bestilte var i dårlig stand. Foto: Din Studentervogn

Christian Herons studentervogne blev stoppet af politiet tre gange tirsdag. Alle tre gange fik de lov at køre videre uden anmærkninger. Sådan går det langtfra alle studentervogne. 

Politiet anslår, at hver femte studentervogn, de stopper, har fejl med betydning for sikkerheden. 

Det undrer ikke Christian Heron. Han pointerer, at rigtig mange af hans kolleger gør rigtig meget ud af sikkerheden på deres vogne, men der er også eksempler på det modsatte. 

- Der er mange, som har et par vogne, som ikke går op i det som sådan. De vil lave nogle hurtige penge, og det er her, der tit bliver set fejl. Man springer over, hvor gærdet er lavest, siger han. 

Sådan ser Ex Army-modellen ud fra Din Studentervogn. De har blandt andet trapper med gelænder, selvom det ikke er et lovkrav / Foto: Din Studentervogn

Ifølge ham er bekendtgørelsen for studentervogne alt for lempelig. Han mener, der er tale om minimumskrav. Han har set en vogn bestå syn, som han aldrig ville sende ud at køre. 

- Jeg er til syn med alle mine, og jeg har mødt en fra en anden udbyder i synshallen, hvor jeg fik et sug i maven. For den blev rent faktisk synet, selvom den var i dårlig stand. Det overraskede mig, siger han. 

- Det er typisk gamle vogne, der ikke er vedligeholdt. Der er flere udbydere, hvor jeg ikke ville sende mine børn med
Christian Heron

Ulykke tirsdag 

Tirsdag faldt en 19-årig mand ud af en studentervogn ved Malling angiveligt på grund af et bræt, der ikke var monteret korrekt. 

Den slags ser man for meget af i branchen, siger Christian Heron. Blandt andet på grund af lempelige regler i bekendtgørelsen, hvis man spørger ham. 

- Bekendtgørelsen siger, hvordan vognen skal være bygget, men der er ingen krav om, hvordan en trappe eksempelvis skal sidde fast. Vi har et solidt gelænder på begge sider af trappen.

- Det samme gælder rækværk. Vi bruger jernstænger, mens andre bruger et bræt, og det bliver mørt med tiden, siger Christian Heron. 

Eksempel på en studentervogn i dårlig stand fra Randers. / Foto: Privatfoto, Sailing Yolene/Instagram

Et andet problem er slidte dæk, som ikke kan holde til at køre med ladet fuld af glade studenter. Fejlene ser man typisk i 'bunden af markedet'. 

- Det er typisk gamle vogne, der ikke er vedligeholdt. Der er flere udbydere, hvor jeg ikke ville sende mine børn med. Det er bunden af markedet. Jeg kan se, at nogle kører med gamle lastbiler, hvor der er smækket nogle bænke i. Jeg kan se, at der er ikke er gjort noget ud af det. Jeg ved, hvor meget det kræver at lave en sikker studentervogn, siger han. 

I sin virksomhed Din Studentervogn skiller de deres vogne ad efter hver sæson og sandblæser dem for at undersøge alle dele af vognen. 

Skrappere krav

Han efterlyser klarere regler for studentervogn for at øge sikkerheden for de glade studenter. 

- Jeg mener, vi skal have lavet nogle klare, fælles retningslinjer. Der er for mange af de her dårlige vogne, og dem kunne man luge ud i, hvis man fik sat nogle strengere krav, der ville gøre det mere sikkert for eleverne, siger han. 

Sådan ser en klassisk model ud fra Din Studentervogn. Relælingen er lavet af jern. / Foto: Din Studentervogn

Indtil da har politiet travlt med at stoppe studentervogne.

I Øst- Midt- og Vestjylland er det Tungvognscenter Nord, der står for kontrollen. Og de har travlt. De finder fejl på hver femte vogn, lyder vurderingen. 

- Det er sikkerhedsfejl allesammen, men det er et højt tal, og det er derfor, at vi nu sætter så meget mandskab ind, siger Jes Falberg, politikommissær hos Tungvognscenter Nord.

Han oplyser, at alle de vogne, politiet stopper, har bestået et syn indenfor de sidste 12 måneder, som loven foreskriver. 

TV2 Østjylland forsøger at få en kommentar fra Færdselsstyrelsen, der er ansvarlig for syn af studentervogne. 

Tilmeld dig TV2 Østjyllands nyhedsbrev hvis du ikke vil gå glip af andre historier om studenterkørslen. Klik her!

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her