Ejvinds fund er et af årets vildeste: Noget, man sætter næsen op efter

Arkæologerne fra Museum Skanderborg er stolte over at være i top ti over årets mest markante fund.

Udgivet Opdateret
Ejvind Hertz har været med til at udgrave 170 jernudvindingsovne. Foto: Slots- og Kulturstyrelsen/Privat. Grafik: TV2 Østjylland

Forsvundne gravhøje, en kirkegård og spor fra en middelalderby. 

Alt dét er i årets løb dukket op i Østjylland og er nu kommet på top ti over årets mest markante arkæologiske fund. Listen er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen i samarbejde med landets museer.

Én af dem, der står bag nogle af de vilde fund, er Ejvind Hertz, som er museumsinspektør og leder af arkæologisk afdeling på Museum Skanderborg. 

Han har sammen med sine kolleger gjort sig noget af et unikt arkæologisk fund. 

De har fundet intet mindre end 170 jernudvindingsovne i Gram ved Skanderborg, og det er det største af den slags fund, der nogensinde er set i Østjylland. 

- Vi var meget overraskede, da vi fandt dem. Det forventede vi slet ikke, siger Ejvind Hertz. 

Sådan så det ud, da arkæologerne udgravede jernudvindingsovnene i Gram. / Foto: Slots- og Kulturstyrelsen

Og det er ikke med 100 procents ro i maven, en arkæolog som Ejvind Hertz går og venter på Slots- og Kulturstyrelsens top ti over årets mest markante fund.

- Det er altid lidt med spænding, man venter på offentliggørelsen, siger han.

Ifølge ham kan der også fremkomme en smule venligt drilleri blandt arkæologkollegerne, når man ser, hvilke fund der er sneget sig med på listen.

En placering på top ti er nemlig ikke småting i arkæologiske kredse.

- Det er virkelig noget, de arkæologiske museer sætter næsen op efter. Det er toppen, siger Ejvind Hertz.

Usædvanligt for Østjylland

Grunden til, det er mærkbart, at de er fundet i Østjylland, er, at det råmateriale, man brugte til at lave jern, oftest var at finde i Vestjylland.

- Vi har slet ikke fundet dem alle endnu. Resten ligger formentligt under en gård, hvor vi ikke kan komme til, siger Ejvind Hertz.

Det er virkelig noget de arkæologiske museer sætter næsen op efter
Ejvind Hertz, museumsinspektør og leder af arkæologisk afdeling, Museum Skanderborg

Han mistænker, at man byggede så mange jernudvindingsovne dér, fordi der måske lå en krig og lurede om hjørnet, og derfor havde man travlt med at producere en masse våben.

Fire ud af ti fund er østjyske 

Både Horsens Museum, Museum Silkeborg, Museum Skanderborg og Museum Østjylland kan prale af at stå bag et af fundene på listen.

På Nørregade 6 i Horsens har bygningsarkæologiske undersøgelser i forbindelse med et restaureringsprojekt af et bindingsværkshus givet et detaljeret indblik i byens middelalderbebyggelse og dens udvikling.

Fra middelalderen stammer også fundet af mere end 440 begravelser ved en nedlagt stenkirke i Virklund syd for Silkeborg. Det var desuden ved den udgravning, hvor arkæologerne fandt en 59 år gammel flaskepost og senere kom i kontakt med afsenderen

Ved Stouby nord for Randers er der fundet spor af forsvundne gravhøje fra bondestenalderen og bronzealderen. Og det fjerde østjyske fund på listen er dét, Ejvind Hertz og Museum Skanderborg står bag. 

Hele top ti i ikke-prioriteret rækkefølge

    • Guldtrolden fra Guldhullet på Bornholm (Bornholms Museum)

    • Heste, grise, køer og får i Hygind Bæk (Museum Odense)

    • Nørregade 6 i Horsens fortæller mere end 700 års byhistorie (Horsens Museum)

    • Ikke alle veje fører til Rom – et stenlagt vejstykke fra jernalderen på Sydsjælland (Museum Sydøstdanmark)

    • 440 grave ved Virklund Ødekirke vidner om gravskikke og nøjsomme levevilkår (Museum Silkeborg)

    • En imponerende jernaldergravplads ved Bellinge Fælled (Museum Odense)

    • Laus landsby genfundet ved Vejen (Museet Sønderskov – Arkæologi Sydvestjylland)

    • En stor østjysk jernudvindingsplads (Museum Skanderborg)

    • Hvad sandet gemte – spor af bronzealderens ritualer (Nordjyske Museer)

    • Grøn energi giver også arkæologisk gevinst (Museum Østjylland)

    Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

For at komme i betragtning til top ti er det en betingelse, at fundet er fremkommet ved en arkæologisk udgravning eller på baggrund af nye, naturvidenskabelige resultater i det forgangne år.

- Vi har igen i år set en stor variation i de fund, museerne har gjort. Hvert enkelt fund fra oldtid og middelalder giver os et unikt indblik i væsentlige aspekter af menneskers liv, bolig, infrastruktur, produktion og metalhåndværk, ritualer og gravskikke. Hver især udgør de en brik i det samlede billede af, hvordan fortidens mennesker levede i vores land, siger Sidsel Nordengaard, som er vicedirektør for Slots- og Kulturstyrelsen.

Der skal også være tale om et fund, der tilfører betydelig, ny viden til arkæologien og vores viden om fortiden. Listen angiver fundene i vilkårlig rækkefølge.

Denne flaskepost blev fundet, samtidig med at arkæologer fra Museum Silkeborg udgravede mere end 440 middelalderbegravelser.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her