Fyrværkeri påvirker vilde dyr: - Vi må have nogle bufferzoner
Forskning viser nu, at fyrværkeri har langvarige effekter på trækfugle. Og det bør der gøres noget ved, mener professor.
Høje brag og farverige mønstre på en mørk vinterhimmel.
Fyrværkeri er for mange et af højdepunkterne ved nytårsaften, men for dyr kan det opleves som noget lignende en symfoni af skræk og rædsel.
Ved en undersøgelse af Aarhus Universitet har man udstyret 347 gæs med GPS-sendere, og har fulgt dem før, under og efter nytårsaften.
- De laver noget nærmest det, der ligner panikreaktioner, ved at de flytter sig fra deres overnatningspladser, som er deres helt centrale sted, hvor de overnatter for at få fred og ro, siger Thomas Bregnballe, der er seniorforsker på Aarhus Universitet.
- I nogle tilfælde flytter de op til 500 kilometers afstand i nogle helt usædvanlige retninger.
Dertil viste forskningen også, at gæssene aldrig vendte tilbage til deres oprindelige sovesteder efter nytårsaften.
Forskningen kommer ikke som en overraskelse for professor ved Adaptiv Naturforvaltning ved Aarhus Universitet Jesper Madsen.
- Både fugle og pattedyr har nogle rigtig veludviklede sanseapparater, så i forhold til synet, når de ser de her voldsomme glimt (fra fyrværkeri red.), kan de reagere på, men nok især det lydmæssige.
Og selvom blandt andet motorveje også er med til at skabe støj i hverdagen, er det ifølge professoren anderledes den sidste dag på året.
- Det, der er specielt ved nytårsaften er jo, at det er meget voldsomt lydmæssigt, men også at dyrene jo ikke er vant til sådan en meget pludselig støj.
Jesper Madsen mener, at der nu er så megen viden på området, at der må drages en konklusion.
- Vi må lave nogle bufferzoner omkring de meget værdifulde vådområder, hvor fuglene har brug for at reste i fred og ro.