Gravid under corona-krisen? Sådan bør du forholde dig
Det kan være lidt en jungle som gravid at finde ud af, hvordan du skal forholde dig til COVID-19. Her giver formanden for Jordemoderforeningen, Lis Munk, dig sine bedste råd.
Forvirrende.
Det er, hvad det er for gravide i de her corona-dage.
I store træk betragter Sundhedsstyrelsen gravide som en særlig risikogruppe – men ingen er sikre på, om det er realiteten.
Ikke desto mindre skal du som gravid forholde dig til corona-smitten. Og hvordan så det, svarer formanden for Jordemoderforeningen, Lis Munk, på her - ét aspekt ad gangen:
Bør man som gravid tage særlige forholdsregler?
- Du skal overholde de generelle forholdsregler i samfundet for at undgå at blive syg. Sagen er, at vi ved ikke, om det har konsekvenser at få corona, når man er gravid. Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at det kan være en belastning at blive syg sidst i graviditeten, når livmoderen fylder meget, og man måske i forvejen er lidt stakåndet, siger formand for Jordemoderforeningen, Lis Munk.
Vil det sige, at gravide ikke bør tage flere forholdsregler end alle andre?
- Det har vi ikke belæg for at sige, at du skal. Men du skal forsøge så vidt som muligt undgå at blive syg, og det gør du ved at følge de gængse retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om høj hygiejne og så videre. Grundlæggende er det de samme råd, som alle skal følge, siger formand for Jordemoderforeningen.
Sundhedsstyrelsens anbefaling er da også, at man som gravid 'i særlig grad' overholder de generelle hygiejneråd og råd om færden i samfundet.
Risikerer man noget som gravid, hvis man får COVID-19?
- Der er måske en lille risiko for at føde for tidligt ved COVID-19. Men ingen ved det med sikkerhed. Problemet er, at vi har meget lidt data fra Kina om det. Dataen viser en lille risiko for tidlig fødsel, men det er bittesmå tal, siger formanden for Jordemoderforeningen og uddyber, at dataen fra Kina dækker over ’kæmpe mørketal’, og ikke kan bruges til at sige noget med sikkerhed, deraf myndighederne forsigtighedsprincippet for gravide i Danmark.
- Og ligesådan ved vi heller ikke om, COVID-19 kan have betydning for hvor meget barnet vokser. Vi ved, at hvis en gravid får influenza og er meget syg af det, kan det få barnet til at vokse mindre. Om det også er gældende for COVID-19, ved vi ikke, men det er årsagen til, at man vil scanne og tjekke en gravid med corona en ekstra gang for at se, om barnet vokser, som det skal, siger formand for Jordemoderforeningen, Lis Munk.
Hvorfor er gravide en risikogruppe for smitte med coronavirus?
"Selvom der endnu ikke er viden om, at gravide er i særlig risiko for at blive smittet med coronavirus, eller at der er risiko for fostret, er det alligevel sundhedsmyndighedernes vurdering, at gravide er en risikogruppe. Denne vurdering er taget for en sikkerheds skyld, da gravide generelt er mere modtagelige over for infektioner."
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Bør man isolere sig selv den sidste tid op til fødslen for at undgå smitte?
- Nej, men hvis man er gravid og har en anden sygdom som astma, så er det måske smart at selvisolere sig. Men grundlæggende kan du også få det skidt, hvis du ikke kommer ud og går en tur – så jeg vil faktisk anbefale en daglig gåtur.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg som gravid får symptomer på corona?
- Hvis du er bekymret for, at du er blevet smittet, så tag kontakt til din praktiserende læge og spørg, om vedkommende ikke mener, du skal testes. Det er lægens afgørelse om, det er tilfældet.
Må jeg tage på arbejde lige nu som gravid, når Danmark åbner op igen?
- For sundhedspersonale er der andre regler, men for andre er svaret: Ja. Du må tage på arbejde, men du skal følge de samme forholdsregler som alle andre. Og hvis du har kontakt med mange mennesker på dit arbejde, bør du tage en snak med din arbejdsgiver om, hvordan det tal kan reduceres.
Kan COVID-19 overføres fra den gravide til fosteret?
- Det er der ingen tegn på, siger formanden for Jordemoderforeningen.
Bliver man som gravid testet inden fødslen?
- Nej, det er kun gravide med symptomer, der skal testes.
Råd fra Sundhedsstyrelsen:
- Vask dine hænder tit eller brug håndsprit, f.eks. når du har rørt ved håndtag, stikkontakter, når du har været ude blandt andre mennesker, før du skal spise m.v.
- Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder.
- Begræns fysisk kontakt, håndtryk, kram og kindkys og undgå sociale aktiviteter.
- Har du tegn på sygdom, også kun lette symptomer, så bliv hjemme indtil du er rask.
- Undgå midlertidigt fritidsaktiviteter/sociale aktiviteter, hvor der er tæt kontakt med andre mennesker (f.eks. indkøb, shopping, fitness, kor, gymnastikhold, bridgeklub, familiearrangementer, besøg/besøg fra børnebørn).
- Bed andre om at tage hensyn.
Gode råd til særlige risikogrupper - herunder gravide:
Du kan beskytte dig selv mest muligt mod at blive smittet ved at:
- Blive hjemme i den udstrækning, det er muligt.
- Undgå steder med mange mennesker. Vi fraråder f.eks. at du bruger offentlige transportmidler særligt i myldretiden.
- Sørge for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du f.eks. har rørt ved håndtag og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
- Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne til slimhinderne i næse, mund og øjne.
Må faren komme med til fødslen, hvis han har COVID-19?
- Nej, så må han ikke komme med. Det er jo rigtig træls og trist, men det er et vilkår lige nu. Og det bedste man kan gøre er at forberede en plan B for, hvem der så skal med.
Hvad hvis den gravide har COVID-19 ved fødsel?
- Fødslen skal så vidt som muligt gå som sædvanligt. Personalet og den gravide skal have maske på, men jordemoderen vil gøre alt, hvad vedkommende kan for at skabe så gode rammer som muligt, og jeg får tilbagemeldinger om, at det sagtens kan lade sig gøre på tryg vis.
- Efterfølgende skal moren have mundbind på omkring barnet og rengøre brystet, inden hun ammer. Men de unge kvinder er formentlig ikke syge så lang tid, så de vil hurtigt kunne slippe de forholdsregler igen, siger formanden for Jordemoderforeningen, Lis Munk.