Hvepsesæsonen er over os: Sådan skal du forholde dig til de aggressive insekter
Antallet af hvepse stiger, som vi kommer længere ud på sommeren. Men hvad skal du gøre, hvis du opdager et hvepsebo i din have? Få svaret her.
Sensommeren står for døren, og de lange sommeraftener på terrassen skal nydes. Men de mange varme dage tager mere end bare havespil og kolde drinks med sig.
Sæsonen for hvepse nærmer sig nemlig. Hvordan skal du reagere, hvis du opdager et hvepsebo i din have?
Peter Jacobsen, der er indehaver af Jydsk Skadedyrsbekæmpelse fortæller, at det kan være farligt, at fjerne hvepseboer selv.
- Lige så snart man rør ved hvepseboet, så bliver de aggressive, og så kan man ikke gå tæt på dem.
Han har selv set mange mislykkede forsøg på at fjerne de gule skadedyr.
- Vi har set forfærdelige eksempler, hvor folk forsøger at fjerne hvepseboer med en gasbrænder, og så går der ild i hele hækken, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge Peter Jacobsen, er det forsvarligt at fjerne et hvepsebo selv, indtil de er på størrelse med en bordtennisbold og en tennisbold.
- Hvepseboer skal knuses med det samme, ellers flyver de ud og bliver aggressive. Derfor er det ikke forsvarligt at fjerne dem selv, hvis de er for store, siger han.
Gode råd mod hvepse:
Gift
Er hvepseboet placeret i jorden eller på et utilgængeligt sted, kan det være effektivt at anvende hvepsegift eller insektspray til flyvende insekter og placere gift på de steder, hvor hvepsene færdes, når de skal ind og ud af boet.
Fjern hvepseboet - så tidligt som muligt
En af de mest effektive metoder til at forebygge og bekæmpe problemer med hvepse er at fjerne både store og små hvepsebo. Kan man tage dem helt i starten, er det nemmere, hurtigere og mindre risikofyldt, end hvis det er et stort hvepsebo. Gå derfor huset efter jævnligt, både udvendigt og indvendigt, og fjern alle små hvepsebo, der måtte være under opbygning. Typiske steder er loft, tagudhæng, hulmure, brændestabler, skure, carporte og garager. Hvis du ikke selv vil tage kampen op mod hvepsene, så kan du bestille en professionel til arbejdet.
Lav din egen hvepsefælde
Tag en 1,5 liters sodavandsflaske, og klip den over cirka midtvejs. Toppen af plastflasken sættes nu ned i bunden, så den fungerer som en tragt ned til bunden. I flasken hældes et lokkemiddel. Sodavand, saft eller sukkervand er yderst effektivt til at lokke hvepsene ned i fælden. Fælden er nu klar til brug og kan opsættes på steder, hvor hvepsene er til gene. Herved skulle det gerne resultere i, at hvepsene lokkes til af lokkemidlet fremfor din mad. Ifølge Finn Rosenkilde fra Hvepseeksperten.dk virker tricket dog kun sidst på sæsonen, hvor hvepseboene er ved at gå i opløsning. I højsæsonen bliver hvepse IKKE tiltrukket af søde sager.
Kaffegrums
Du kan prøve at placere en tallerken med kaffegrums på terrassebordet og sæt ild til. Kaffen brænder langsomt og afgiver en lugt, som hvepse angiveligt hader.
Benzin og petroleum
Benzin og petroleum er også kraftige lugte, der skulle kunne få hvepse og andre insekter til at pakke sammen og forsvinde.
Brug vand
Sprøjt vand på hvepsene. Hav en vandforstøver klar på terrassen og sprøjt løs på hvepsene. Angiveligt tror de, det regner, og søger tilbage til boet.
Lok dem til med kød
Et stykke rødt kød placeres i en hvepsefælde, og proteinerne tiltrækker insekterne. Ifølge hvepsefanger Finn Rosenkilde fra Hvepseeksperten.dk er hvepse kødædere og bliver derfor tiltrukket af kødlugt.
Tag det roligt
Hvepse er en del af naturen, og hvis man vil undgå at blive stukket, så handler det om at tage det roligt, når hvepsene svirrer om din mad. Ifølge Finn Rosenkilde fra Hvepseeksperten.dk
Hæng en papirspose op
På de sociale medier kan man også finde flere husråd om, hvordan man undgår den svirrende plage. Blandt andet har Oluf Jørgensen lagt følgende råd ud på Facebook: "Man tror ikke det passer, men det gør det. Vi har været plaget meget af hvepse, men vi så et tip med en brun papirpose på terrassen. Og det hjælper - der har ikke været en eneste, mens vi spiste frokost. Hvepsen tror, det er et andet bo og flyver videre".
Kilder: HvepseEksperten.dk, Hvepsebekæmpelse.dk, Facebook, https://idenyt.dk/haven/skadedyr-haven/geniale-tricks-faa-farlige-hvepse-til-at-flygte-fra-dit-hjem/.
Han anbefaler, at man ringer til en skadedyrsbekæmper, hvis hvepseboet er for stort, eller det kommer for tæt på huset.
- Hvis det er tæt på en terrasse eller lignende, så skal man ringe til en skadedyrsbekæmper.
- Der er mange, der laver den fejl, at de lukker de huller i huset, hvor hvepse flyver ind i gennem. Det skal man ikke gøre, da hvepsene bare finder huller, der fører længere ind i huset, og det kan være farligt, siger Peter Jacobsen, indehaver af Jydsk Skadedyrsbekæmpelse.