Nyhedsvært + iPad = komplet tv-afvikling

Udgivet Opdateret

At producere en nyhedsudsendelse på tv er ressourcekrævende. På TV2 ØSTJYLLAND ville vi gerne prøve kræfter med at lade nyhedsværten selv stå for afviklingen fra ende til anden. Projektet var lidt Pippi Langstrømpe-agtigt: “Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”.

Det her er vores erfaringer med at lave en nyhedsudsendelse, der alene produceres af værten, og vi starter lige et par år tilbage.

De første forsøg

I forbindelse med superliga-opstarten efter vinterpausen i 2016 ville vi lave en livesending fra hver af de daværende østjyske superliga-klubber — AGF og Randers FC. Setuppet skulle være simpelt med et minimum af bemanding. Det vil sige en vært og en producer.

Værten skulle trykke resultatskilte, nye transfers og stillingen frem ved hjælp af en iPad. Bortset fra synkroniseringsproblemer gik det faktisk meget godt.

Vi fik gode tilbagemeldinger fra brugerne og gav hinanden håndslag på, at det absolut ikke var sidste gang, vi havde gjort det… men så gik tiden.

1½ år senere…
Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag. Om det skyldtes manglen på it-udviklere lader vi forblive usagt, men manglen på fremdrift i vores projekt skyldtes i hvert fald til dels, at vi ikke har en udvikler fuldtidsansat, og der skulle gå næsten halvandet år, før vi fik implementeret en videreudvikling i vores daglige workflow.

Med inspiration fra TV2 Lorrys 12- og 17-udsendelser ville vi lave et nyhedsoverblik med udgangspunkt i nyheder fra vores hjemmeside, sendt live fra en arbejdende position med en vært i billedet… og nå ja… Så skulle det ikke kræve yderligere bemanding end værten og fungere uden værtens velkendte sikkerhedsline — teleprompteren.

Hvad sker der egentlig op til og under en nyhedsudsendelse?
Det workflow, vi gerne ville have én person til at stå for, var med andre ord listen nedenfor:

  • TV 2 i Odense tæller os ned, inden vi går på live

  • Kameraet og lyden skal være indstillet korrekt

  • Bundter værten (‘navneskilt’)

  • Værten skal kunne øve uden at sende det ud i offentligheden

  • Vejrudsigten skal klippes

  • Bundter vejrværten (‘navneskilt’)

  • Introen skal startes

  • Vi skal fra et nærbillede af værten over på hjemmesiden med værten nederst i højre hjørne

  • Vejret skal startes

  • Lyden skal fades op/ned

  • Introen skal mixes af

  • Udsendelsen skal routes til både TV 2 og TV2 ØSTJYLLANDs kanal

  • Vigtigst af alt i flow-tv: timing!


Version 1.0 — den kunne flyve!
Den 11. september 2017 gik vi i luften med det nye koncept. Version 1.0-udsendelserne blev afviklet fuldstændig automatisk efter blot ét museklik. Dygtige folk havde lavet et mikro-studie med lamper og kameraer fra depotet og sørget for at tænke i smarte, brugervenlige løsninger.

Her er positionen fra værtens synspunkt. En fastmonteret mikrofon, et par lamper og et enkelt kamera.

Udsendelserne lykkedes teknisk set. Men vi kom ikke helt i mål med udtrykket. Ærlig talt; det var sekunda, kedeligt og uinspirerende.

Selvom vores dygtige værter gjorde, hvad de kunne for at skabe afvekslende programmer, var rammen for stram, og de havde ikke en chance.

Udsendelserne bestod strengt taget bare af tre overgange, og rækkefølgen var fast og altid den samme.

Men version 1.0 var en vigtig trædesten. Vi blev klogere på teknikken, logistikken og lærte, hvad vi egentlig godt vidste på forhånd, men som vi måske havde glemt i vores iver for at prøve nyt, nemlig at det skinner tydeligt igennem, når udsendelserne er bygget op efter den samme ene skabelon.

Succeshistorien var helt klart, at vi afviklede udsendelser i et halvt år uden fejl med en hjemmelavet afvikling bygget op omkring et open-source-system og med én vært.

Sådan så det ud, da vi gik i luften.

Hvad teleprompterne angår, blev værterne hurtigt gode til at formidle nyhederne — fremfor at oplæse dem. Det gav et meget mindre poleret, ophøjet udtryk — mere jordnært og mindre koreograferet.

Det tog vi også med videre i arbejdet med version 2.0.

Version 2.0 — nu ligner det noget!

Efter et halvt år, hvor vi indsamlede erfaringer, blev det tid til at tage det næste skridt: Vi skal lave en seværdig udsendelse med mere video.

Rammerne omkring udsendelserne er stadig de samme. De bliver produceret og afviklet af bare én person, som altså er journalist, redigeringstekniker, lydmand, producerassistent, producer, redaktør, continuity og vært (nej, vi har ikke lavet visitkort).

Men formen og indholdet har ændret sig:

Vi er rykket ind i vores store nyhedstudie, hvorfra vi nu præsenterer alle vores nyhedsudsendelser. Værten er i fuld figur og har mulighed for at præsentere andet indhold end det, der er på vores hjemmeside eller andre websites.

Værten kan vise hele indslag, VO’ere, attacker, digier (bagmonitor), grafik eller sig selv alene. Og rækkefølgen er i modsætning til version 1.0 fri. Der er frit valg mellem 192 forskellige overgangsmuligheder. Nok til en 6 minutters udsendelse.

Værten har tekst og stikord på iPad’en, og bruger dermed stadig ikke prompteren.

Gitte Bastian øver sig på 12-udsendelsen. Hun møder kl. 10.00 og laver to udsendelser om dagen. Imellem udsenderne skriver hun bl.a. artikler til hjemmesiden.

Nedtællingen sker via en skærm, der er monteret ved siden af kameraet.

Teknikken bag alle løjerne er egentlig meget begrænset. Den består — ud over det åbenlyse; et kamera, en microport, en stor skærm og en iPad — af:

Hardware:

  • en højttaler, så værten kan høre lyden fra indslagene i studiet

  • en monitor, så værten kan se programmet, mens det kører

  • en monitor med nedtælling

  • en pc med et grafikkort, der håndterer video ud og ind

Software:

  • CasparCG — en superfed svensk video-schweizerkniv udviklet og gjort open source af vores public service-kolleger på SVT. Læs mere her: https://github.com/CasparCG/server

  • presenThor — en hjemmestrikket webserver, der gør det muligt for bare én person at planlægge og afvikle en tv-udsendelse med flere elementer.

PresenThor er en webapplikation og kan altså styres fra alle devices, som har en browser. Lige fra mobiltelefoner over tablets og pc’er til køleskabe eller måske en Tesla S — det ser sådan her ud:

Softwaren henter et rss-feed fra vores hjemmeside, tv2østjylland.dk. Værterne trykker på den historie, de gerne vil have med i udsendelsen, og så kommer hele artiklen over på ‘manus’-siden.

Her vælger de, om det skal være en ‘solo’, hvor man kun ser værten, en bagmon/digi, en VO med levende billeder i fuld skærm samtidig med at værten kan snakke eller en attack, hvor værtens mikrofon mutes.

Nederst skriver værten sit navn, hvorefter der automatisk genereres bundter (‘navneskilte’).

Reklame-tiden noteres øverst til venstre.

Værterne klipper video i vores nuværende system Sonaps og eksporterer til en mappe, der tilgås af afviklingssoftwaren (presentThor).

Herefter klikker de ‘PLAYOUT’ og kan nu øve sig på udsendelsen:

I ‘playout’ klikker værterne på det element, de gerne vil vise, og får den tilhørende tekst frem på iPad’en.

Hvis andre skulle være interesserede i at kaste sig ud i noget lignende, stiller vi naturligvis gerne vores kode til rådighed.

Projektet og udviklingen ville ikke kunne lykkedes uden input og sparring med hele værtsgruppen samt teknisk assistance fra Henrik Pedersen, Holger Damsgaard, Kim Christiansen og Michael Kristensen.

Tak for det!

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her