Professor: Vi bør kigge på vaccination til små børn

Eskild Petersen, professor emeritus ved Aarhus Universitet, mener, det er nødvendigt at kigge på muligheden for at vaccinere børn under 12-årsalderen. Forslaget møder dog modstand fra børnelæger og Sundhedsstyrelsen.

Udgivet Opdateret

Som det ser ud nu, er det børn ned til 12 år, der bliver inviteret til at få en vaccination mod Covid-19. Skal vi stå rustet til efteråret og vinteren, er det dog nødvendigt at kigge på, om den aldersgrænse skal endnu længere ned.

Det mener Eskild Petersen, der er professor emeritus på Institut for klinisk medicin ved Aarhus Universitet.

- Mit forslag er, at når man planlægger forskellige scenarier til vinter, vil det at udvide vaccinationerne til børn, være en af de muligheder, man skal se på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: På DOKK1 fredag mødte TV2 ØSTJYLLAND flere forældre til mindre børn, der umiddelbart ikke synes, det er en god idé at vaccinere små børn. Se deres begrundelser i indslaget her.

Forslaget skyldes, at Eskild Petersen spår, at vi kan se frem mod en endnu mere aggressiv variant end den nuværende Delta-variant, der allerede er betydeligt mere smitsom, end den første vi stiftede bekendtskab med. Og så er det ifølge Eskild Petersen et problem, hvis vi vil opnå flokimmuniteten, at 12 procent af befolkningen (de 2 til 12-årige) ikke er vaccinerede.

- Der er et hul, vi måske skal lukke. Hver gang der er kommet en ny variant, har den været mere smitsom. Vi ved, at virusset muterer, og når der er opbygget en vis grad af immunitet, kommer der en ny variant, som er mindre følsom overfor immuniteten og vaccinerne, siger han.

Eskild Petersen henviser til en engelsk undersøgelse, der viser, at 5-10 procent af voksne, der har haft en covid-19-infektion, kæmper med langvarige men. Samtidig peger en norsk undersøgelse på, at børn, der har haft infektionen, har et øget forbrug af sundhedsydelser i de efterfølgende tre til seks måneder.

Modstand fra læger og Sundhedsstyrelsen

Manglen på konkret viden om, hvordan vaccinerne og infektionen påvirker i aldersgrupperne under 12 år, gør dog, at sammenslutningen af de danske børnelæger, Dansk Pædiatrisk Selskab, ikke er klar til at støtte vaccinationer hos børn.

Samme holdning har Søren Brostrøm, direktør hos Sundhedsstyrelsen.

- Vi overvejer det ikke på nuværende tidspunkt, fordi dokumentation og godkendelse er der ikke. Der er store studier i gang, der undersøger effekterne hos børn under 12 år, og jeg forventer, de er klar senere på året eller i starten af næste år, siger han til TV2.

- Det er for tidligt at tage den snak.

Eskild Petersen erkender, at der lige nu ikke er nok viden på området til at gøre forslaget til en realitet.

Hvad får dig til at stille det forslag alligevel?

- Man er nødt til at have en lille smule fantasi og prøve at kigge ind i fremtiden. Det må være en af topprioriteterne i øjeblikket at få de her data ude i verden. Vi er nødt til at have data, så folk ved, hvorfor det gennemføres. Det handler om at finde og lave studier, der fylder hullerne, hvor vi ikke har viden, siger han.

Er det så ikke lidt tidligt med forslaget?

Nej, jeg mener, det er vigtigt at have diskussionen. Børnelægerne er imod, men jeg mener, man er nødt til at have en nuanceret diskussion om det og identificere de mangler i viden, vi har om det. Jeg tror, man skal være mere bange for det her virus, end vi er lige i øjeblikket, siger han. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her