Sådan skaffer du dig af med juletræet og gavepapiret

I Randers kan man eksempelvis køre ned på havnen og aflevere sit træ, der så bliver brugt til gavn for fjorden.

Udgivet Opdateret

Julen er ikke bare lig med god mad og gaver. Den kaster også et hav af affald og emballage af sig.

Men hvordan er reglerne for, hvor man skal gøre af det, hvis man skal gøre det "helt efter bogen"? Man må eksempelvis ikke smide gavepapir i beholderen til papir og pap.

Hos Kredsløb, der står for affaldshåndteringen for 178.000 husstande i Aarhus Kommune, kan man læse, at juletræet kan afleveres enten på en genbrugsstation eller ved et af 14 opsamlingssteder i midten af Aarhus mellem den 25. december og den 14. januar.

I midtbyen kan man desuden bestille storskraldsbilen til at komme forbi. Uanset hvad skal man selvfølgelig huske at fjerne julepynten først.

Juletræer kan afleveres på genbrugsstationer eller ved disse 14 opsamlingssteder i Aarhus. / Foto: Aarhus Kommune

I Randers Kommune kan man tage turen ned på havnen, hvor man kan aflevere sit juletræ på hjørnet af Moltkesgade og Toldbodgade. Her er åben alle ugens dage fra mandag den 25. december til onsdag den 31. januar. Pyntegrønt skal ikke afleveres på havnen. Det skal i stedet på genbrugspladsen eller eventuelt bruges som bunddække i haven.

Juletræerne bliver genanvendt som såkaldte faskingærder langs fjorden, hvor de er til gavn for miljøet og fjordens fiskeyngel. Faskingærder er to rækker pæle med et mellemrum, og det er her træerne gør gavn, når de lægges ned mellem de to rækker pæle og forhindrer jord og sand i at blive skyllet ud i fjorden.

Randers Havn bruger hvert år rigtig mange træer til vedligehold, så der er ingen begrænsning på, hvor mange træer havnen kan modtage.

Pap skal i... papcontaineren

Almindeligt pap, bølgepap og karton afleveres i beholderen til papir, pap og tekstilaffald.

Store stykker pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald. Under alle omstændigheder skal man fjerne plastik og metaltråde, som man ofte finder i emballage fra legetøj.

Vær opmærksom på det glitrende papir

Gavepapir og gavebånd smides ud som restaffald.

Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap, fordi den glitrede overflade på papiret gør det svært at genanvende. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå.

Glas fra sild, rødkål, snaps og lignende skal smides i beholderen til glas sammen med dåser. Husk, at de så vidt muligt skal være rengjorte, og husk desuden at skrue metallåg af, så de adskilles fra glasset i sorteringen.

Hvis lyskæden går i stykker...

...skal den bortskaffes som elektronikaffald ligesom batterier.

Det vil sige, at den skal smides i den nye, røde miljøkasse til farligt affald, som borgere i blandt andet Aarhus og Silkeborg Kommune fik leveret tidligere på året. Ellers skal den afleveres på genbrugsstationen, hvor du så passende kan tage ubrugt fyrværkeri eller fusere med fra nytårsaften.

Sidstnævnte må ikke afleveres som farligt affald derhjemme.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her