Studentervogne består syn, men alligevel findes der fejl på fejl

Hvordan kan politiet finde fejl på fejl på studentervogn, der har bestået et syn?

Udgivet Opdateret
En flok studenter fra Randers mødte dette syn, da deres studentervogn mødte op. Foto: Privatfoto, Sailing Yolene/Instagram

Politiet anslår, at hver femte studentervogn har fejl, der har betydning for sikkerheden for de unge studerende. 

Men alle vognene har bestået et syn indenfor de seneste 12 måneder. Det fortæller politikommissær Jes Falberg fra Tungvognscenter Nord, der kontrollerer studentervogne i blandt andet Østjylland. 

Noget tyder på, at det ville være ragnarok, hvis vi ikke var ude og kontrollere det her marked
Jes Falberg, politikommissær

- Det er fuldstændig rigtigt forstået. Synet må ikke være mere end et år gammelt. Vi har ikke standset nogen, der ikke har bestået et syn. Det tjekker vi hver gang, siger han til TV2 Østjylland. 

Hvem har fejlet? 

Han ved ikke, hvordan det kan lade sig gøre, at vognene består et syn for derefter at blive standset med fejl på vognen. 

- Det er selvfølgelig ikke i orden. Det viser bare, at der er nogle, der kommer for nemt om det ved deres arbejde eller forsøger at snyde. 

- Der kan være to muligheder. Enten har synshallen ikke gjort det godt nok, eller også har vognmanden manipuleret med køretøjet efter syn, siger Jes Falberg til TV2 Østjylland. 

Sådan så en studentervogn ud, der blev stoppet i Randers forleden. / Foto: Privatfoto

Politikommissæren pointerer, at de standser rigtig mange vogne, hvor der er styr på sikkerheden. Men der er behov for en stor kontrolindsats, når hver femte fejl har fejl. 

- Noget tyder på, at det ville være ragnarok, hvis vi ikke var ude og kontrollere det her marked, siger han.

Han nævner slidte dæk og rælingen i sider på vognen som nogle af de store problemer, de møder på vejene. 

Tirsdag faldt en 19-årig student ud af siden på en studentervogn ved Malling. Der var angiveligt tale om et bræt, der ikke var monteret korrekt. 

Liv og død 

Jes Falberg mener, nogen forsøger at tjene penge på studenterkørsel ved at gøre det så billigt som muligt. 

- Det er helt vanvittigt at begynde på sådan noget. Det kan gå rigtig galt, der er langt ned fra en studentervogn, og det er asfalt, man lander på. Det kan jo være et spørgsmål om liv og død, siger han. 

Torsdag efterlyste vognmand Christian Heron fra Din Studentervogn i Nimtofte på Djursland strengere regler for studentervogne, så der kan blive ryddet ud i de brodne kar i branchen. 

- Det er typisk gamle vogne, der ikke er vedligeholdt. Der er flere udbydere, hvor jeg ikke ville sende mine børn med. Det er bunden af markedet. Jeg kan se, at nogle kører med gamle lastbiler, hvor der er smækket nogle bænke i. 

- Jeg kan se, at der ikke er gjort noget ud af det. Jeg ved, hvor meget det kræver at lave en sikker studentervogn, siger han. 

Christian Heron opfordrer til, at bekendtgørelsen for studentervognene laver mere klare regler for, hvordan en studentervogn skal indrettes. 

TV2 Østjylland har taget kontakt til Færdselsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed for syn af biler i Danmark. De arbejder på en kommentar.

Tilmeld dig TV2 Østjyllands nyhedsbrev hvis du ikke vil gå glip af andre historier om studenterkørslen. Klik her!

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her