Uhyggelig kædebesked spreder sig blandt unge
På de sociale medier spreder der sig en uhyggelig kædebesked, der lover dårligdom, hvis ikke man sender den videre. Ekspert har råd til forældrene.
Mange børn er sikkert stødt på den. En uhyggelig kædebesked hvor afsenderen er intet mindre end et spøgelse.
Historien om spøgelset Teresa Fidalgo spreder sig på Snapchat og TikTok, og det skræmmer flere børn.
Og hos Center for Digital Pædagogik kender de til myten om Teresa Fidalgo.
- Vi har set en del af disse historier før. Myten om Teresa Fidalgo er på ingen måde ny, men har flere år på bagen og er kommet igen, siger Jonas Ravn, seniorrådgiver ved Center for Digital Pædagogik.
Derfor kommer Jonas Ravn, der er ekspert i børn og unges digitale liv, med råd til forældrene.
Fire råd til forældre
-
Kom det i forkøbet
Vær forbyggende overfor børnene. Der kan hurtigt florere ubehageligt indhold. Men gå ikke i panik, hvis dit barn har oplevet noget.
-
Vis interesse
Vis interesse overfor børnenes onlineliv. Det gør det mere sandsynligt at børnene kommer til forældrene i fremtiden.
-
Vær tydelig
Gør det klart for børnene, at hvis de oplever noget på de sociale medier, så skal de komme til en voksen.
-
Stop deling
Fortæl børnene, at de skal stoppe delingen. Ellers skaber man frygt hos andre.
Ifølge den aktuelle kædebesked vil spøgelset være ved modtagerens side resten af livet, hvis ikke de videresender beskeden til 20 andre.
Men fortællingen er ikke sand.
Spøgelset Teresa Fidalgo findes ikke, men er derimod en fiktiv karakter, som er opfundet af den portugisiske instruktør David Rebordão. Klippet, af det såkaldte spøgelse Teresa Fidalgo, stammer fra instruktørens gyserfilm A Curva fra 2004.
Sådan lyder beskeden fra Teresa Fidalgo:
”Undskyld jeg var nødt til at sende dette til dig, men nu hvor du har åbnet det, kan du ikke stoppe med at læse dette.
Hej mit navn er Teresa Fidalgo jeg døde 27 år. Hvis du ikke sender dette til 20 personer, vil jeg sove ved din side for evigt. Hvis du ikke tror mig, søg efter mig. Teresa Fidalgo. Så send dette til 20 personer.
En pige ignorerede dette, og hende mor døde 20 dage senere. Undskyld jeg var nødt til at sende dette. Btw dette er ikke falsk søg hende op på Google. Nogen sendte min dette, og jeg var nødt til at gøre det samme. Jeg tager ingen risiko ved at ignorer denne besked, fortæl mig hvorfor det bliver ved med at ske.
En anden bestemor læste dette og sendte det til 20 personer, men internettet gik ud den 19. Hun blev fundet skåret i 5 stykker efter 1 dag."
Forældre har vigtig rolle
Som forælder har man en vigtig opgave, når ens børn er på sociale medier. Mange børn kan blive skræmte over at støde på indhold, som beskeden fra det uhyggelige spøgelse.
Derfor er det er ifølge Jonas Ravn vigtigt, at man som forældre har en åben tilgang til de sociale medier, hvis børnene skal komme til forældrene med de ting, de oplever på nettet. Det værste er, når børene går stille med det.
- Børn kan frygte, at de ikke må bruge sociale medier, hvis de fortæller deres forældre om de her historier, fordi forældrene er negative overfor sociale medier, siger han.
Ifølge Jonas Ravn er det en fordel, at fænomenet har flere år på bagen.
- Mange forældre har som unge selv oplevet kædebeskeder og kan relatere til det, siger han.
Myten er blevet aflivet adskillige gange, men bliver ved med at komme tilbage. Og fordi den er skræmmende, spredes den hurtigt mellem børnene.
- Frygt er desværre en god måde til at få de her ting spredt på. Og når det samtidig kommer fra ens venner, så tager børnene beskederne alvorligt, siger han.