Firma har bandlyst fortidens barske produkter - men WC-rensen skal stadig have farve
Det er Toprents dilemma, at de sælger produkter, som skal gøre rent, men som samtidig sviner. Men det har været meget værre.
- Da jeg som ung kom ind i firmaet, blandede vi selv produkterne ude i baglokalet, da var der "guf" i dem, fortæller direktør Kim Kjær Jørgensen fra Toprent i Stilling.
Det var for 30 år siden, hvor man ikke havde meget viden om, at de produkter, som skulle gøre verden renere, samtidig forurenede planeten.
Kim Kjær Jørgensen har overtaget Toprent efter sine forældre, og i deres tid skulle man som medarbejder være hårdfør:
- Vi solgte noget stenpolitur til stenhuggere, som vi sad og tappede ud af metalbøtter. Vi sad med blæsere på, og det kan da have ramt op i de små, grå hjerneceller. Det er vi ikke stolte af i dag, men dengang tænkte man ikke på det, for man vidste det ikke, husker Kim Kjær Jørgensen tilbage og tilføjer:
- Men det var godt til sten- og skifergulve.
WC-rens skal have farve
Fortidens barske produkter er helt bandlyste i dag, hvor der er meget mindre i kemi i flaskerne. Men helt undvære farve og parfume kan man dog ikke alle steder:
- En WC-rens skal have en farve, ellers kan man jo ikke se, hvor meget man hælder i toilettet. Og hvis der ikke er lidt parfume i, så det dufter rent, så vil folk jo ikke betale for rengøringen, for så ved de jo ikke, om der er gjort rent, forklarer Kim Kjær Jørgensen, der dog også sælger helt parfumefri varer.
Mindre doser
Også når det gælder doseringerne, er der sket en udvikling, de skal være meget mindre, for nu er sæberne meget mere koncentrerede.
- Dengang blandede vi produkterne i forholdet 1:100, nu er det 1:1000, forklarer Kim Kjær Jørgensen.
Salgschef Tommy Nielsen fortæller, at flere af Toprents kunder er glade for, at der ikke mere er så meget vand i sæberne:
- Det er godt for klimaet, at der ikke skal transporteres så meget vand på landevejene. Det kan i stedet blive tilført på rengøringsstedet, siger han.
- Flere kunder ønsker også af hensyn til CO2-udledningen at få varer leveret to gange om måneden, hvor de måske før fik leveret flere gange om ugen, forklarer Tommy Nielsen.
Majs, sukker og palmeblade i stedet for plastik
Engangsartikler og sugerør af plastik er også bandlyst, så Toprent er klar med nye materialer:
- Hoteller og restaurationer efterspørger bæredygtige produkter. Faktisk er der kommet et boost over efteråret på bæredygtige produkter, fortæller Kim Kjær Jørgensen, der kan præsentere bægre, fadølsglas og sugerør lavet af sukker, palmeblade og majsstivelse.
- Vi lytter, og vi er i gang med at kigge på verdensmålene, fastslår han.
Ny programserie: Østjylland Redder lidt af Verden
Verden redder ikke sig selv, og vi kan heller ikke bare overlade ansvaret til verdens politikere eller organisationer. Initiativet er nødt til at komme fra os alle – hver især og hver dag.
I en ny programserie ser TV2 ØSTJYLLAND på de initiativer, som østjyske erhvervsvirksomheder tager og har taget for at bidrage til at gøre verden lidt renere og fremtiden lidt lysere for de kommende generationer Og det nytter! For selvom det er en stor opgave, så kan også små initiativer gøre en forskel. Dermed redder Østjylland også (lidt af) verden.
Se ’Østjylland Redder lidt af Verden” hver lørdag kl. 19.30 på TV2 ØSTJYLLAND. Programserien kan også ses her på tv2østjylland.dk.