Niels Erik gik tilbage til en fuser - nu advarer han andre
Niels Erik Andersen fik sprængt sin hånd nytårsaften for 62 år siden, fordi han gik tilbage til en fuser. Nu viser han hånden frem for at advare andre
Nytåret nærmer sig, og det betyder fest, farver og massevis af fyrværkeri.
Men man skal passe på. Man kan nemlig komme slemt til skade, hvis man ikke håndterer det rigtigt.
- Vi var to drenge, der ville samle raketten op. Jeg samler sprængladningen op, mens den anden dreng tager træpinden, men så eksploderer den, og min hånd bliver sprængt i stykker, fortæller 70-årige Niels Erik Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Aldrig gå tilbage til en fuser
Et gammelt husmandsråd hedder ellers, at man aldrig skal gå tilbage til en fuser, men det gjorde Niels Erik Andersen fra Foldby.
Det er nu 62 år siden, at ulykken skete, men hånden ser næsten stadig ud, som den gjorde, da ulykken skete, da han var otte år. Og nu ønsker han at advare andre.
- Jeg fandt et gammelt billede fra dengang, hvor jeg lå på hospitalet, og så synes jeg, at det var en god ide at vise det frem nu for at advare andre om, hvad der kan ske. Jeg håber ikke, at der er nogen, som kommer til skade ved nytårsfyrværkeriet, siger han.
Husk forholdsreglerne
Dette års fyrværkerisalg startede for to dage siden, og ifølge en analyse fra Dansk Erhverv forventer man, at danskerne i år køber for intet mindre end 415 millioner kroner fyrværkeri i løbet af de næste par uger. Det er højere end de seneste tal fra 2016, hvor forbruget lå på 390 millioner kroner.
Hos Danmarks største fyrværkerisælger har man derfor også et par råd til dem, som skal ud og lege med krudtet.
- Det vigtigste er, at man altid husker at have sikkerhedsbriller på, og så skal man kun fyre lovligt fyrværkeri af. Derudover skal man aldrig holde det i hånden, men huske at bruge sin sunde fornuft, siger Mads Færgemann Jensen, distriktschef hos Thansen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Fakta om fyrværkeriskader
- Fyrværkeriskader er typisk brandsår eller sår på grund af trykbølgen fra fyrværkeriet.
- Andre skader er fremmedlegemer i hud, underhud og øjne samt skader på hørelsen.
- Skaderne afhænger af fyrværkeritypen, men de alvorlige skader, som kræver indlæggelse, rammer oftest hænder og øjne.
- Halvdelen af de alvorlige skader går ud over hænderne: Typisk er det amputation af en eller flere fingre eller bortsprængning af større del af hånd eller underarm.
- Øjenskader er de næsthyppigste, idet hver tredje alvorlige skade rammer øjnene.
- Næsten hvert år ser man tilfælde af fyrværkeriskader med dødelig udgang.
- Også skader på hørelsen er hyppige, men de bliver ofte først registreret flere uger efter skaden på grund af susen for ørene, tinnitus og lignende. Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange der får varige høreskader.
Kilde: Netdoktor.dk