Særlig tudse skal reddes fra udryddelse

Et nyt samarbejde skal booste en skrøbelig bestand af en truet tudse.

Udgivet Opdateret
Strandtudsernes æg skal indsamles og udklækkes i beskyttede omgivelser. Foto: Randers Kommune

Strandtudserne i Randers Kommune er i fare for at uddø.

Men med et femårigt projekt skal et nyt samarbejde mellem Randers Regnskov og kommunen nu forsøge at booste den skrøbelige bestand

Randers Kommune har søgt og fået tilladelse til et femårigt projekt, der skal redde strandtudserne fra at uddø.

Det går ud på, at strandtudsernes æg skal indsamles for at kunne klækkes og udvikles i beskyttede omgivelser. Når de så er forvandlet fra haletudser til frøer, vil de blive sat ud i naturen igen.

- Ved at indsamle æggene og klække dem i beskyttede omgivelser sikrer vi, at en meget større andel af æggene overlever. På den måde fjerner vi helt de farer, som æg og haletudser ellers vil være udsat for i det naturlige miljø, siger Lars Sandberg, biolog i Randers Kommune.

Strandtudserne lever i små, lyse og lavtvandede vandhuller. / Foto: Randers Kommune

I maj måned begynder indsamlingen af æggene, og efter seks til otte ugers pasning vil strandhaletudserne blive sat ud igen det samme sted, hvor de blev indsamlet.

Over de fem år kommer projektet til at koste kommunen omkring 25.000 kroner årligt.

Det oplyser Nick Zimmermann (DF), der er formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune. Han mener, at det er vigtigt at redde strandtudserne.

Randers Regnskov har søgt inspiration i Københavns Zoo, der også har et program for opformering af strandtudser. / Foto: Randers Kommune

- Alle arter har deres plads i naturen, og hvis strandtudsen forsvinder helt fra Randers Kommune, er kommunen blevet et lidt fattigere sted at være. Fremtidige generationer skal også kunne opleve den biodiversitet, som vi har i dag, siger han.

Han mener også, at kommunen har pligt til at arbejde for at beskytte de sjældne og udryddelsestruede arter, som også er beskyttet af en række lokale og internationale lovgivninger.

Et samarbejde mellem flere

Randers Regnskov er som zoologisk have allerede nu engageret i en række artsbevarende projekter rundt om i verden. Hos Randers Regnskov glæder man sig over at være en del af et projekt, der er rettet mod det hjemlige, danske dyreliv.

- Det bliver spændende at være en del af et projekt, der hjælper den truede, lokale fauna, siger kurator ved Randers Regnskov, Ole Sommer Bach.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her