Særligt job fik Michael til at 'kravle op af det mørke hul'
El Recycling i Randers har stor succes med at ansætte mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, og nu er virksomheden nomineret til national hæderspris.
Han skruer metaldelene i en gammel stationær computer fra hinanden.
Michael Kent Kjeldsen kender efterhånden proceduren godt, for han har arbejdet i den randrusianske virksomhed El Recycling i to år.
Tidligere har han arbejdet inden for søfart, men en rygskade satte en stopper for det og sendte Michael ud i en svær depression.
Men et fleksjob hos El Recycling blev vendepunktet. Her kunne Michael Kent Kjeldsen nemlig være med, trods de behov og udfordringer han havde.
- Det har noget med rummelighed at gøre. Der bliver taget hensyn til, at jeg har nogle begrænsninger. Jeg tænker, at det er sådan noget, der gør, at det her til et godt sted for mig, der ikke kan holde til et fuldtidsarbejde længere, fortæller han.
Hos El Recycling har langt størstedelen af medarbejderne ligesom Michael Kent Kjeldsen behov for særlige rammer. Faktisk gør fleksjob eller andre særlige ansættelser sig gældende hos 55 ud af i alt 60 medarbejdere, og nu er virksomheden også blevet bemærket for at være frontløbere på at tage et socialt ansvar.
El Recycling er nemlig en af de syv nominerede til CSR People Prize 2024, hvor en jury har udvalgt dem blandt mere end 50 indstillede virksomheder landet over.
- Vi har alle et ansvar
Glæden er tydelig at spore hos medejer Casper Roensbech.
- Det er vi enormt beærede over, og det varmer at blive bekræftet i, at vi gør noget rigtigt her, fortæller han.
Siden virksomhedens opstart i 2020 har det været et stort fokus for ejerne, Casper Roensbech og Michael Hesselund, at give en håndsrækning til folk på kanten af arbejdsmarkedet.
Ifølge Casper Roensbech er det på alle måder en gevinst for virksomheden at tage et socialt ansvar.
- Det giver så meget igen. Både for mig som chef, men også medarbejderne imellem, for de får en ansvarsfølelse ved at hjælpe hinanden op, siger han også fortsætter:
- Og hvis man tænker, at det er økonomisk træls for virksomheden, så vil jeg gerne prøve at vende den om. I dag vil leverandører og kunder også gerne se, at en virksomhed faktisk tager et socialt ansvar, og du kan ikke bare kigge den anden vej. Vi har alle et ansvar i dag, forklarer han.
Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Thomas Bredgaard ser ligesom Casper Roensbech mange fordele i at ansætte mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.
- Dels kan det betale sig for virksomheden, fordi man får mere arbejdskraft, og derudover får man også et bedre socialt image, som man kan bruge i at markedsføre, at man er en rummelig og inkluderende virksomhed, forklarer Thomas Bredgaard.
Han kan se, at det især er fordomme og uvidenhed der gør, at en del virksomheder modsat El Recycling i Randers er tilbageholdende med at ansætte fleksjobbere og lignende.
Lige nu er der dog en del flere end tidligere, der bliver ansat i stillinger med særhensyn, som ifølge Thomas Bredgaard skyldes den meget lave arbejdsløshed i øjeblikket.
Et job kan ændre det hele
For fleksjobber Michael Kent Kjeldsen har ansættelsen hos El Recycling fået ham ud af sin depression, fordi han der er blevet taget hensyn og skabt trygge rammer for ham.
- Det har gjort, at jeg kunne kravle op af det mørke hul, jeg var i, og det tror jeg ikke ville have lykkedes mig uden, siger han og sorterer så computerdelene i kasser på lageret i Randers.
Nu håber Michael Kent Kjeldsen, at El Recycling kan gå hele vejen og vinde hædersprisen - men mest af alt håber han, at de kan være en inspiration for andre virksomheder.
- Hvis virksomhederne vil, så kan alle passe ind et sted. Og hvis alle gjorde det, så var der plads til mange flere på arbejdsmarkedet, afslutter han.
Prisoverrækkelsen finder sted 14. november i København.