Til kamp mod røg: - Vi har 11-årige, der skal i behandling

Randers Kommune har vedtaget en plan for, hvordan man skal hjælpe unge med at blive nikotinfri.

Udgivet Opdateret

Det skal være slut med rygning og anden brug af nikotinprodukter på områder, hvor unge opholder sig i Randers Kommune.

Det er signalet fra kommunen, efter at initiativet 'Nikotinfri Ungdom' tirsdag blev vedtaget med et stort flertal i byrådet. Kun Liberal Alliance stemte imod.

- Vi har 11-årige, der skal i behandling for afhængighed inden for nikotinprodukter, og vi ved, at nikotin gør meget ved de kognitive udviklingsområder for børn og unge, siger Louise Høeg (V), der er formand for Sundhedsudvalget, til TV2 Østjylland. 

Et skridt i den rigtige retning

Tiltaget i Randers står på skuldrene af det nationale 'Røgfri Skoletid', hvor det blev vedtaget, at unge ikke længere må ryge eller indtage nikotin på anden vis i skoletiden.

 'Røgfri Skoletid' så dagens lys tilbage i 2020.

Randers Kommune vil derfor sætte gang i et samarbejde med skoler, ungdomsuddannelser og foreningsliv i kommunen om målrettede indsatser.

Og i øvrigt meget mere skiltning.

- Vi har haft det i fem år på legepladser, hvor vi med skilte henstiller til, at man gerne ser, at stedet er røgfrit for børn og unge mennesker. Nu går vi så skridtet videre, siger Louise Høeg.

Louise Høeg (V) er formand for Sundhedsudvalget i Randers Kommune. / Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/TV2 Østjylland

Røgfri rampe

Finn Vestergaard er blandt dem, der ser positivt på tiltag, der skal trække de unge væk fra nikotinprodukterne.

Han er formand for Øster Bjerregrav Aktivitetspark, som er en populær destination for områdets børn og unge.

Her samles alt fra 20 til 100 mennesker for at benytte sig af parkens faciliteter, men nikotinprodukterne er ikke til at se.

- Vi har lige gået og samlet affald her i parken, hvor vi kun fandt én nikotinpose, og det er mega sejt, synes jeg, siger Finn Vestergaard.

Hvad er Nikotinfri Ungdom?

Randers Kommune vil arbejde på at skabe nikotinfrie miljøer alle de steder, hvor børn og unge færdes i kommunen. Initiativet har tre fokusområder:

  1. Igangsættelse af et forpligtende samarbejde med skoler, ungdomsuddannelser og foreningslivet om målrettede indsatser.

  2. Der udsendes et oplysningsbrev til forældre med børn i alderen 12 til 17 år som en del af en informationskampagne.

  3. Indførelse af nikotinfrie udearealer på kommunale legepladser, kommunale udendørs idrætsarealer, busstoppesteder og arealer i tilknytning til kommunale kulturinstitutioner, sundhedscentre mv.

Initiativet starter til august.

Kilde: Randers Kommune.

Røgfri busstop

Dermed vil flere skilte titte frem ved kommunale områder som kulturinstitutioner, idrætsarealer og busstop nær uddannelsesinstitutioner.

Det kommer for eksempel til at gøre sig gældende ved busstoppet foran uddannelsesstedet Tradium, hvor Oliver Geisler og Konrad Brøndlund venter på bussen.

- Man går da bare et andet sted hen. Det har ikke stoppet os, siger 19-årige Oliver Geisler.

At tiltaget muligvis bliver mere en hæmsko end en stopklods for nogle er ikke ensbetydende med, at det kan afholde andre fra at stige ombord på "nikotin-bussen".

- Det er meget godt for de unge, som er under 15 eller sådan noget, så de ikke starter med at ryge så tidligt, eller overhovedet ikke starter med at ryge, siger 19-årige Konrad Brøndlund, hvilket Oliver Geisler nikker genkendende til.

- Selvfølgeligt er det dumt at ryge.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her