Var whistleblower: Anede ikke, hvad kollegaer ville tænke
Kun Randers Kommune har en whistleblower-ordning
Randers Kommune er den eneste kommune i Østjylland, der har en whistleblower-ordning, hvor kommunale ansatte kan fortælle om kritisable forhold på deres arbejde.
Og det er et problem, for det er vigtigt, at ansatte kan fortælle om forholdene uden at stå frem med deres navn. Det kan nemlig være grænseoverskridende for de ansatte.
Det oplevede Maj Thorsen, som anonymt fortalte om kritisable forhold i sit arbejde som socialrådgiver for Randers Kommune.
Til Randers Amtsavis fortalte hun anonymt under navnet 'Karen' om forholdene, hun frygtede kollegaernes reaktion, hvis de fandt ud af, at hun var whistleblower.
- Jeg anede ikke, hvad de ville synes om, at det her pludselig blev offentlig kendt. Det havde jeg ingen fornemmelse af, for jeg havde ikke sagt til nogen, hvad jeg ville gøre, siger Maj Thorsen.
- Der hvor jeg tænkte, at nu er det okay, det var, da jeg hørte nogle kollegaer snakke om, at de ville lave t-shirts, hvor der stod "Jeg er også Karen". Der tænkte jeg, okay det er ikke helt dumt, det jeg har gjort, siger Maj Thorsen.
Skal diskutere ytringsfrihed
Nu vil Maj Thorsen ikke længere være anonym. Hun skal være med i en arbejdsgruppe hos Dansk Socialrådgiverforening, der skal tage ud og diskutere ytringsfrihed og etik.
- Ellers så kan jeg jo ikke gå ud i den her arbejdsgruppe og reklamere for, at de skal stå frem, så kan jeg ikke være tro mod mig selv, og det er jeg nødt til at være, siger Maj Thorsen.
I dag er Maj Thorsen ikke længere ansat hos Randers Kommune, men hun er glad for, at hun fortalte om forholdene, inden hun forlod jobbet.
- Jeg var vidende om nogle forhold, som simpelthen ikke var okay, og jeg følte, at det var min pligt at forsøge gøre noget ved det, om end det var rigtig svært at skulle tage det skridt, siger Maj Thorsen.