Efter vaccinefejl: - Det er rystende, det kan ske

Diabetes og hjertepatient Per Møller er ikke blevet indkaldt til vaccination. Formentlig på grund af en fejl hos Region Midtjylland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skulle egentlig have været deres tur. De kræftsyge, hjertepatienterne og de svært overvægtige, som alle sammen hører til i sundhedsmyndighedernes såkaldte målgruppe 5 i køen til en vaccination, burde have fået deres stik.

Men for 11.800 borgere i Region Midtjylland har det vist sig ikke at være tilfældet. Det opdagede regionen i den forløbne uge. Per Møller fra Them er overbevist om, at han er en af de glemte.

- Jeg lider af sukkersyge, svære hjerteproblemer og er overvægtig, så jeg burde have hørt et eller andet, men jeg har intet hørt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Lørdag kom det frem at Region Midtjylland udover de først omtalte 2200 borgere, som var faldet ud af indkaldelsessystemet på grund af en fejl med CPR-numre, der begynder med 0, også var en endnu større gruppe på 9600 borgere, som ved en fejl ikke var blevet indkaldt til vaccination.

Samtlige 9600 er af sundhedsmyndighederne vurderet til at være en del af målgruppe fem, men har ikke booket tid til vaccination. Det fik lørdag regionen til at mistænke, at der er sket en fejl, som har betydet, at de aldrig er blevet indkaldt. Hvorfor er myndighederne fortsat ved at undersøge.

- Jeg synes, det er rystende, at det kan ske. Der sidder så mange kloge mennesker, der har med det her at gøre, så det burde ikke kunne ske, siger hjertepatient Per Møller.

Lang isolation

Han har i månedsvis holdt sig for sig selv, for at mindske smitterisikoen og ventetiden på vaccinen her derfor direkte betydning for hans liv og hverdag.

- Jeg kan ikke komme nogen steder, for jeg tør ikke gå nogen steder, fordi jeg ikke vil tage nogle chancer, siger han.

Per Møllers CPR-nummer begynder ikke med 0 og forklaringen på den manglende indkaldelse, kan derfor ikke findes i den allerede kendte fejl i systemet. Det får Per Møller til at være skeptisk over for systemet:

- De fejl får mig til at tvivle på, om systemet dur. Jeg synes, det er selve systemet, der svigter. Jeg synes, det svigter alle.

Større sikkerhed

I Region Midtjylland forstår koncerndirektør Ole Thomsen godt, at borgerne undrer sig over de fejl, der er sket. Han forklarer, at det skyldes nye arbejdsgange, samarbejder på tværs af myndigheder og manuelle processer.

- Vi bliver bedre og bedre til at håndtere alle opgaverne og bedre og bedre til at få dem til at hænge sammen, så jeg er sikker på, at sikkerheden også bliver større og større, siger Ole Thomsen.

- Vi gør os yderst umage. Når der sker noget, vi ikke havde forventet, så leder vi med lys og lygte efter årsagerne til, at tingene udvikler sig anderledes end vi havde forventet, så man kan have tillid til, at vi gør vores yderst for at have styr på det og for at løse de problemer, der dukker op.

Nye fejl kan ske

Men selv om regionen vil forsøge sit bedste på at undgå yderligere fejl, så kan koncerndirektøren ikke udstede nogen garanti for, at det ikke sker igen.

- I sådan en kæmpe stor organisation, der skal håndtere omkring en million borgere kan jeg ikke garantere, at der ikke sker fejl. Men jeg kan garantere, at vi gør vores yderste for at forebygge fejlene, opdage dem når de sker og få dem rettet.

Den kommende uge vil Region Midtjylland sammen med Statens Serum Institut forsøge at kortlægge, hvorfor 9.600 borgere ikke har fået deres forventede indkaldelse til vaccination.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her