Fast gæst hos netdoktor efter corona? Nu kan du henvise dig selv

Personer med vedvarende sygdomsbekymringer, der er udløst eller forværret af coronapandemien, kan nu henvise sig selv til behandling og undgå et besøg hos egen læge.

Udgivet Opdateret
NetDoktor har omkring en million månedlige brugere.

Har coronapandemien skubbet lidt ekstra til ens helbredsangst, er det nu muligt at henvise sig selv til såkaldt telemedicinsk behandling – det vil sige, at man bliver hjulpet via et internetbaseret behandlingsprogram. Samtidig undgår man altså at skulle forbi egen læge.

Det oplyser Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Helbredsangst er en tilstand, hvor man er sygeligt optaget af sit helbred og frygten for at blive ramt af alvorlig sygdom. Under normale omstændigheder har 60-120.000 personer i Danmark brug for hjælp i forbindelse med tilstanden, men coronapandemien har udvidet den gruppe.

Kendetegn ved helbredsangst

  • Tilbagevendende tanker om en mistænkt sygdom, herunder Covid-19, som er svære at stoppe igen
  • Overdreven optagethed af kroppen og dens funktioner
  • Optagethed af information om sundhed og sygdom, f.eks. google symptomer
  • Hvis man hører eller læser om sygdom, kan man hurtigt blive bange for, at man har eller får samme sygdom
  • Frygt for smitte eller forgiftninger
  • Svært ved at blive beroliget af lægelig information eller undersøgelser
  • Frygt for bivirkninger ved at tage ordineret medicin eller modtage vaccine
  • Sygdomsbekymringerne er svært forstyrrende og påvirker livskvaliteten og dagligdagen

Det er alle landets regioner, der er gået sammen om tilbuddet, som altså kredser om afdelingen Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital. Her har de flere års erfaring med internetbaseret behandling.

- Vores forskning har vist, at den internetbaserede behandling giver patienterne markant mindre helbredsangst og en bedre livskvalitet. Vi har også undersøgt, om patienterne kan finde ud af, hvornår det er relevant at henvise sig selv, og det kan de godt. Selvhenvisningsproceduren fungerer fint, det er relevante patienter, der henviser sig selv, og patienterne er glade for muligheden, siger aut. psykolog og ph.d. Ditte Hoffmann Frydendal på Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Lyder det som et tilbud, man kunne have gavn af, kan man følge dette link. Bliver det vurderet, at man lider af helbredsangst, kan man se frem til et 12-ugers selvhjælpsprogram.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her