Topdirektører stopper i regionen: - Ingen tør mene noget nyt eller tage ansvar

To af Region Midtjyllands direktører stopper. Den ene leverer en bredside til den måde, man driver det danske sundhedsvæsen på.

Udgivet Opdateret
Helene Probst og Pernille Blach Hansen stopper som direktører i Region Midtjylland.

Regionsdirektør Pernille Blach Hansen og lægefaglig koncerndirektør Helene Probst har opsagt deres stillinger. Det oplyser Region Midtjylland på sin hjemmeside. 

- Jeg er ked af begge opsigelser. Der er tale om to kompetente og vidende ledere, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

I et opslag på LinkedIn begrunder Pernille Blach Hansen sin opsigelse i behovet for et sporskifte. Det er ikke afklaret, hvornår hun stopper. 

Ingen tør mene noget nyt, tage ansvar eller træffe beslutninger
Helene Probst på LinkedIn

Også Helene Probst har skrevet et opslag på LinkedIn. Hun begrunder her sin opsigelse i sagen om maksimale ventetider på kræftbehandling. Hun fratræder med udgangen af juli.

- Jeg vil nu drøfte situationen med Forretningsudvalget, herunder konstituering og opslag af de to ledige stillinger, siger Anders Kühnau på regionens hjemmeside. 

Sagen om alvorlige problemer på kræftområdet på Aarhus Universitetshospital blev afsløret af DR i marts. Siden har flere ledende figurer mistet deres job. 

Fredet af Kühnau

I maj blev hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen afskediget på grund af skandalen, men Pernille Blach Hansen blev fredet af regionsrådsformand Anders Kühnau (S). Det skete efter et langt møde i regionens forretningsudvalg 8. maj. 

- Vi har fået en grundig redegørelse fra direktionen.

- Og det står ret klart, at regionsledelsen ikke har haft specifik viden om alvorligheden af de problemer, der var på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, sagde Anders Kühnau dengang.

Men nu har regionens øverste direktør altså selv valgt at fratræde sin stilling. Hun forklarer sin opsigelse med, at hun har brug for en 'strategisk pause.' Det skriver hun på sin LinkedIn-profil. TV2 Østjylland forsøger at indhente en kommentar fra Pernille Blach Hansen. 

Pernille Blach Hansens opslag

Efter længere tids overvejelse har jeg opsagt min stilling som regionsdirektør (CEO) i Region Midtjylland. Det er nu tid til et sporskifte.

Det har været 4,5 hæsblæsende år med mange vigtige og spændende opgaver. Region Midtjyllands godt 30.000 medarbejdere har i de 4,5 år leveret utallige store resultater og kernevelfærd til borgerne i Region Midtjylland inden for både sundhed, socialområdet og regional udvikling. Det har samtidig været krisernes tid med bl.a. COVID19, strejke, stigende personalemangel og pres på sundhedsvæsenets kapacitet.

Jeg har været glad for at være en del af "Team Midtjylland" – tak til alle ledere og medarbejdere for et rigtigt godt samarbejde. Også tak til eksterne samarbejdspartnere fra nær og fjern.

Min plan er herfra at starte med en strategisk pause for at reflektere og genfinde gamle passioner samt søge nye udfordringer.

Lægefaglig koncerndirektør Helene Probst har samtidig også opsagt sit job i regionen mindre end et år efter hun tiltrådte. TV2 Østjylland har været i kontakt med Helene Probst, men hun ønsker ikke at stille op til interview. 

På LinkedIn langer hun ud efter den måde, man driver sundhedsvæsenet på i Danmark. 

'Jeg brænder for at nytænke sundhedsvæsenet. Behovet er stort, men det er samtidig svært.'

'Det skal ske i et konstruktivt samspil mellem sundhedsprofessionelle, administratorer og politikere. Når der ikke er en tilstrækkelig grad af tillid til hinanden og når fokus er på at gå efter fejl med henblik på sanktion, så får det meget vanskelige kår. Det lammer systemet. Ingen tør mene noget nyt, tage ansvar eller træffe beslutninger,' skriver hun. 

Forstå kræftskandalen

I marts kom det frem, at 293 patienter med tarmkræft har ventet unødigt længe på en operation på Aarhus Universitetshospital.

Det var i perioden januar 2022 til og med februar i år.

Tallet er siden vokset til 306.

Patienterne har måttet vente op til otte uger på en operation, selv om de har lovkrav på at blive opereret senest efter to uger.

For nogle har det betydet, at deres kræft har bredt sig og er blevet uhelbredelig.

Der er også blevet igangsat en såkaldt kerneårsagsanalyse for at finde ud af, hvordan det i første omgang kunne gå så galt.

Hun giver samtidig sin analyse af kræftskandalen på mave-tarm-kirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, hvor patienter i en række tilfælde ventede alt for længe på behandling. 

'Sagen om maksimale ventetider handler om alvorlige fejl. Men den handler også om et presset sundhedsvæsen. Den handler om, hvad der sker når økonomi, ressourcer og professionelt overskud ikke længere hænger sammen. Det er en kompleks sag, som udover fejl også omfatter fx skæv prioritering, misforståelser af regler, modsatrettede styringsmæssige hensyn, manglende implementering, svære rekrutteringsudfordringer, faglige uenigheder og konflikt,' skriver hun på sin LinkedIn.

Amputeret region

De to opsigelser efterlader Region Midtjylland amputeret, siger Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik. 

- De mangler i forvejen en ledelse på AUH, selvom de har konstitueret, og nu mangler de to af deres topledere, siger han til TV2 Østjylland. 

- Det gør det svært at drive en stabil organisation og stabil drift, når centrale topposter er ubesatte, siger Kjeld Møller Pedersen. 

Han mener, regionens politiske forretningsudvalg bør foretage en evaluering af sig selv. 

- I virkeligheden bør politikerne i forretningsudvalget have en åbenhjertig diskussion om deres egen rolle i kræftskandalen og om samspillet mellem udvalget og regionsledelsen fungerer. Det bør give anledning til selvransagelse, siger han. 

Helene Probsts opslag

Jeg har valgt at opsige min stilling som lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland. 

Jeg brænder for at nytænke sundhedsvæsenet. Behovet er stort, men det er samtidig svært. 
Det skal ske i et konstruktivt samspil mellem sundhedsprofessionelle, administratorer og politikere. Når der ikke er en tilstrækkelig grad af tillid til hinanden og når fokus er på at gå efter fejl med henblik på sanktion, så får det meget vanskelige kår. Det lammer systemet. Ingen tør mene noget nyt, tage ansvar eller træffe beslutninger. 

Sagen om maksimale ventetider handler om alvorlige fejl. Men den handler også om et presset sundhedsvæsen. Den handler om, hvad der sker når økonomi, ressourcer og professionelt overskud ikke længere hænger sammen. Det er en kompleks sag, som udover fejl også omfatter fx skæv prioritering, misforståelser af regler, modsatrettede styringsmæssige hensyn, manglende implementering, svære rekrutteringsudfordringer, faglige uenigheder og konflikt. 
Hvis vi vil løse fejl, som bunder i komplekse udfordringer, kræver det en langt mere helhedsorienteret, konstruktiv og fællesskabsorienteret tilgang – fra alle aktører. 

Jeg håber, at gode og kloge samarbejdspartnere i fredstid vil reflektere over håndtering af sager, hvor der sker fejl. Jeg tror, at vi skal finde modet til at gøre det på en anden måde. En måde der gør os klogere, og som kan være til gavn for sundhedsvæsenet, som jo er vores fælles ansvar og vores fælles eje. 

Jeg kan desværre ikke, under de givne betingelser i regionen, bidrage med den nødvendige strategiske udvikling, nytænkning og prioritering. Jeg har sat meget stor pris på at møde så mange dygtige og kompetente fagpersoner, både i administrationen og på hospitalerne i Region Midtjylland. Tak for alle de gode samtaler vi nåede at have. 

Kæmpe tak til de af jer der har støttet mig undervejs, da det blev svært. Det har betydet meget. Pas nu godt på hinanden og jeg håber, at alle vil hjælpe med at passe rigtig godt på sundhedsvæsenet i det midtjyske. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her