Lasse vil lave 112 år gammel fabrik om til strandhotel - en beslutning afgør det hele

Samsø kan indenfor ganske få år se frem til et nyt strandhotel, der skal sikre turister til øen året rundt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Samsø Strandhotel. Foto: Lasse Kronholm

På Havvejen 131 ligger Cementvarefabrikken Sælvig i første række ud til vandet. Her har den ligget de seneste 112 år, men det kan snart være slut. 

I stedet kan et nyt strandhotel skyde op. Det har fabrikkens ejer og idemanden bag projektet givet hinanden håndslag på. 

Men projektet handler ikke bare om et nyt hotel, der skal indrettes til at kunne tiltrække turister til øen rundt. 

- Det skal laves til en strandeng med marehalm, klitter og lyng, siger Lasse Kronholm til TV2 ØSTJYLLAND. 

Flere års arbejde

Han har igennem flere år arbejdet på projektet, men nu er han gået ind i det på fuldtid. 

Lasse Kronholm er uddannet byplanlægger og er et entusiastisk friluftsmenneske. Han har været projektleder på store byggerier i milliardklassen i København, og så har han været forelsket i Samsø, siden han underviste på den tidligere Samsø Højskole i 1998. 

Samsø Strandhotel

Hotellet skal rumme 27 værelser, restaurant, pejsestue, lounge, og spa i kælderen og på tagterrassen.

Derudover skal en halv hektar strandeng ved hotellet genoprettes. 

Dengang kørte han forbi fabrikken på sin mountainbike, og her dukkede ideen om at lave et hotel op første gang. Siden er ideen vokset, når han har siddet i sin kajak langs kysten på Samsø. 

I 2007 tog ideen til i styrke, da Lasse Kronholm byggede et sommerhus på øen. Da han skulle bruge beton til sit fundament, kom han i kontakt med Bjørn Sørensen, der ejer Cementvarefabrikken Sælvig. 

Beton skabte fundamentet

Men det var ikke kun hans hus, der fik et fundament. Det fik hele drømmen om et strandhotel også. 

- Jeg sagde til Bjørn, at fabrikken da ligger dejligt. Det sagde jeg til ham i 2007, og så sagde han, at der nok skulle ligge noget andet på et tidspunkt, siger Lasse Kronholm. 

For fire år siden blev de to enige om at nedfælde en aftale på papir. De to har skrevet under på, at strandhotellet kun bliver til noget, hvis det opfylder en række krav om natur og udseende. 

Det fortæller Bjørn Sørensen. 

- Helt fra starten af, da vi lavede en option, fik vi skrevet ind, at det skulle se ordentligt ud og falde godt ind i naturen.

Eller med andre ord: 

- Vi fik skrevet ned, at der ikke skulle komme noget, der så fuldstændig tosset ud.

Sådan kan Samsø Strandhotel komme til at se ud. / Foto: Lasse Kronholm

Bjørn og hans kone Lisbeth har i mange år tænkt, at der burde ligge noget andet end deres fabrik på den naturskønne plads i første række ud til vandet. 

- Men vi har ikke rigtig haft overskud til at se, hvad det kunne blive til, siger han. 

Mødet med Lasse blev afgørende for, at den ide, Bjørn og Lisbeth gik rundt med i hovedet, nu kan blive en realitet, hvis alt går efter planen. 

For der er ifølge Bjørn Sørensen ingen grund til, at hans fabrik, som i dag mest er et lager, ligger der, hvor den har gjort siden 1908. I alle årene med hans familie som ejere. 

Oprindeligt var placeringen perfekt for en cementvarefabrik med grus og sten på stranden lige uden for hoveddøren. 

I dag er det meste af produktionen erstattet af lagerplads til fliser, belægning og materialer til at producere beton. 

- Det kan lige så godt laves et andet sted, eller placeres et andet sted på øen, siger Bjørn Sørensen, der også ser salget af sin fabrik som en oplagt pensionsplan. 

Cementvarefabrikken Sælvig ligger naturskønt ved strand og vand tæt på færgelejet på Samsø.

Fra prestigebyggerier til Samsø 

Men hvad får en mand som Lasse Kronholm til at kaste sig over et projekt på Samsø til en værdi på 40 millioner kroner, når han er vant til at arbejde med byggerier i milliardklassen på fine adresser i København?

- Det er fordi, det gør en forskel. Det har en betydning for et lokalt samfund, og så har det en positiv effekt for Samsø.

- Jeg kan godt lide Samsø og landskaber, og de mennesker, der bor der. Og så har jeg fået muligheden for at lave et projekt, der rykker på alle felter. Det er fedt! 

Lokale køber sig ind

Hans vision er klar. Naturen omkring fabrikken skal genskabes, og så skal der bygges et strandhotel der, hvor cementvarefabrikken har ligget siden 1908. 

Lasse Kronholm har netop åbnet op for, at de lokale på Samsø kan købe anparter for 50.000 kroner stykket i projektet. Resten af finansieren skal han ud og låne. 

- Det er simpelthen en måde at komme til torvs med nogle projekter i udkantsområderne, som man må ty til, og som man får rigtig meget rygvind på at byde det ud lokalt, siger Lasse Kronholm. 

Interessen for anparterne er allerede stor, kan man se i lokale Samsø-grupper på Facebook, hvor han har skrevet om projektet. 

Men det er slet ikke økonomien, der er det springende punkt. Det skal nok komme på plads, mener Lasse Kronholm. Det eneste, der mangler, er en godkendelse af altafgørende ansøgning. 

Alt afhænger af ansøgning

I øjeblikket afventer Lasse Kronholm, at området ved Cementvarefabrikken Sælvig bliver godkendt som kystnært udviklingsområde af Erhvervsstyrelsen. Han forventer svar i første halvdel af 2021. 

Hvis de afviser ansøgningen, som Samsø Kommune har indsendt, så bliver hotellet og genopretningen af naturen ikke en realitet. For strandhotellet giver ikke mening, hvis naturen ikke også bliver genoprettet. 

Det er denne fabrik, der om to år kan være et splinternyt strandhotel.

Klar til gæster om to år 

Men hvis ansøgningen bliver godkendt, er der kun en vej, og det er fremad. Efter planen skal Samsø Strandhotel stå færdigt i slutningen af 2022. 

Hotellet skal skabe 25 helårsarbejdspladser, der skal bruges lokal arbejdskraft til byggeriet, og råvarerne i køkkenet skal også hentes hjem fra producenter på Samsø i videst muligt omfang. 

- Det er bare skide fascinerende at kunne gøre en forskel, selvom man ikke er Bill Gates eller har en stor pengetank i ryggen. Men det her gør en forskel, og det rykker i den rigtige retning, siger Lasse Kronholm. 

Vil købe sig ind

Bjørn Sørensen har haft sin daglige gang på fabrikken siden 1977, og han har været eneejer de sidste 30 år. Men han ser lyst på fremtiden, selvom han skal flytte sin virksomhed, så noget nyt kan vokse frem. 

Om nogle få år kan han køre forbi det sted, hvor hans fabrik lå, og måske se et splinternyt strandhotel med gourmetrestaurant og spa, der kan tiltrække turister året rundt. 

- Det ville jeg sgu da være rigtig glad for, hvis det bliver sådan, siger han. 

- Jeg skal vist også ud og have en af de anparter der, slutter han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her