Hurtigfærge til debat: Den skal sikre Samsøs fremtid

På et ekstraordinært møde skal kommunalbestyrelsen på Samsø i aften beslutte, om man vil gå videre med planerne om at gøre Samsø Expressen permanent

Hurtigfærgen mellem Aarhus og Samsø, Samsø-Aarhus Expressen, indstillede farten i oktober og vender først tilbage langt inde i 2017, men borgmester Marcel Meijer (S) har ytret ønske om at gøre hurtigfærgen til en helårsfærge.

Derfor er han i aften samlet med den øvrige kommunalbestyrelse, hvor der skal stemmes om, hvorvidt Samsø Kommune skal søge støtte i Transportministeriets pulje på 57 millioner kroner, der blandt andet er øremærket kollektiv trafik på de danske øer. 

Grunden til, at det overhovedet er oppe til diskussion, er, at man ved at sende en ansøgning også forpligter sig til som kommune at støtte projektet økonomisk. Og det ville i det tilfælde være et privat selskab, som Samsø Kommune finansierede.

På øen er der flere, der gerne ser at den ekstraordinære sammenkomst ender med, at der bliver sendt en ansøgning afsted.

- Det har afgørende betydning, om man kan pendle til arbejde og også for, hvilken slags turister vi får til øen. Om folk lige kan tage cyklen med og tage en smuttur til Samsø, siger Joan Birk, der har boet på Samsø i 15 år. 

Hun tror samtidig, at en permanent hurtigfærge kunne tiltrække unge mennesker – og samtidig holde på unge, der ikke vil behøve at flytte til Aarhus for at studere i Aarhus.

Tina Kjær er tilflytter – hun kom til øen i juli 2016. Faktisk var hun ikke taget afsted, hvis ikke færgen var der.

- Vi flyttede til øen på grund af Samsø Expressen. Det er  tåbeligt, at der ikke er arbejdet aktivt for sådan en forbindelse noget før, og det er oplagt at investere i bosætningstiltag for at sikre Samsøs fremtid, og der er det nærliggende at kigge på Aarhus, siger hun til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Derfor er hun medarrangør på en demonstration, der har til formål at gøre opmærksom på, at man gerne ser kommunalbestyrelsen søge et tilskud.

Mødet begynder cirka klokken 17.30.

Hurtigfærgen sejler først igen den 28. april, som planen ser ud nu. 

VIDEO: TV 2 | ØSTJYLLAND var med ombord, da hurtigfærgen mellem Samsø og Aarhus havde sin jomfrutur tilbage i juni sidste år. Se et tv-indslag her.

 

biograf

Biografer får en hjælpende hånd - men ikke den rigtige

Mona Juul

Virksomheder kan gå i coronadvale og få betalt faste udgifter

Skjult kamera - overvågning på plejehjem

Pårørende laver ulovlige skjulte optagelser på østjyske plejehjem

danish crown gris svin slagte slagter

Fødevarestyrelsen lukker ulovligt østjysk hjemmeslagteri

magnus og mogens greve karlby corona

Coronaprover.dk ramt af teknisk fejl: Far og søn endt i blindgyde

default_thumb

Børnehavebørn gør opsigtsvækkende fund i skoven: Finder hampfarm