Borgmester indrømmer: - Beslutning om ekstra grødeskæring gik for stærkt

Nu ophæves borgmesterens beslutning om en ekstra grødeskæring i Gudenåen. Danmarks Naturfredsforening er tilfreds med afgørelsen, men borgmesteren siger, han gerne gør det igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Oversvømmelser af Gudenåen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I september 2020 traf Silkeborg Kommunes borgmester Steen Vindum (V) beslutningen om at skære grøde en ekstra gang i Gudenåen uden en særlig begrundelse. Danmarks Naturfredningsforening klagede efterfølgende over beslutningen.

Nu er der kommet en afgørelse i sagen. Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver borgmesterens beslutning om en ekstra grødeskæring.

Borgmester Steen Vindum indrømmer, at det gik for stærkt, da han valgte at skære grøde en ekstra gang og uden særlig begrundelse.

- Jeg skulle have lavet lidt mere forarbejde. Men en gang imellem er der noget, der hedder sund fornuft, siger Steen Vindum til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det bliver meget sort-hvid, når man siger, at hvis man skærer grøde, så ødelægger man naturen, siger Steen Vindum. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Tilfredshed hos Danmarks Naturfredningsforening

Hos Danmarks Naturfredningsforening Silkeborg er de tilfredse med afgørelsen.

- Vi er tilfredse med, at borgmesteren ikke kan læne sig op ad en kommentar fra en tidligere miljøminister, siger Pernille Ingemann, som er formand for Danmarks Naturfredningsforening Silkeborg, til TV2 ØSTJYLLAND.

I et brev fra tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen (V) fra 2015 fremgår det, at der kan skæres mere grøde i ekstraordinære situationer. Silkeborg Kommune henviser til brevet i deres svar til Miljø- og Fødevareklagenævnet. 

- Det vurderede jeg, at det var i dette tilfælde (en ekstraordinær situation, red.). Det må jeg tage til efterretning, at det var der måske ikke denne gang.
Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg Kommune

Borgmesteren fortæller, at han traf beslutningen på baggrund af, at målingerne på Gudenåen viste, at der var meget grøde. Vandstanden begyndte at stige. Dog var den ikke alarmerende høj.

Vil gøre det igen

Grødeskæring må som udgangspunkt kun finde sted én gang, medmindre der er tale om helt ekstraordinære situationer.

- Det vurderede jeg, at det var i dette tilfælde. Det må jeg tage til efterretning, at det var der måske ikke denne gang, siger Steen Vindum.

- Ja, jeg vil gøre det igen. Jeg er valgt af borgerne til at tage et ansvar, og jeg er sikker på, at mange var glade for at få beskåret grøden.
Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg Kommune

Ifølge Steen Vindum faldt vandstanden efter den ekstra grødeskæring.

- Hvis man kigger et år tilbage, så lå husene under vand. Der tror jeg heller ikke, naturen havde det godt. Der var 100 år gamle træer, der rådnede og døde, fordi de stod under vand, siger Steen Vindum.

I videoen herunder fortæller Chris Rævsgaard, som har boet ved Gudenåen i 18 år, at oversvømmelserne bliver værre og værre. 

Og spørger man ham, om en ekstra grødeskæring kan komme på tale igen, er svaret:

- Ja, jeg vil gøre det igen. Jeg er valgt af borgerne til at tage et ansvar, og jeg er sikker på, at mange var glade for at få beskåret grøden, siger Steen Vindum.

Holdbare løsninger, tak

Selvom Danmarks Naturfredningsforening Silkeborg umiddelbart er tilfreds, bekymrer borgmesterens udtalelse formanden.

- Jeg er ked af, at borgmesteren udtaler, at han godt kan finde på det igen, siger Pernille Ingemann.

Pernille Ingemann mener også, det er kritisabelt, at vandstanden stiger, så folk får ødelagt deres huse. Men hun ser gerne nogle mere holdbare løsninger.

- Vi har stor sympati for de borgere, der bor langs Gudenåen. Men vi modsætter os, at man går ind og ødelægger et miljø i en å, fordi man laver kortsigtede løsninger, siger Pernille Ingemann.

- Hver gang du skærer, sker der en ændring i åen, som ikke er til det bedre. De dominerende arter vil dominere.
Pernille Ingemann, formand for Danmarks Naturfredningsforening Silkeborg

Hun peger på, at man kommer til at forandre miljøet i åen, hvis man skærer grøden.

- Hver gang du skærer, sker der en ændring i vandmiljøet, som ikke er til det bedre. Ex. vil de hurtigt voksende arter brede sig på bekostning af de mere langsomt voksende, siger Pernille Ingemann.

- Der skal virkelig en ekstraordinær begrundelse til (at lave ekstra grødeskæring, red.). Han kan ikke bare iværksætte uden diverse tilladelser, siger Pernille Ingemann. Foto: TV MIDTVEST

Helhedsplan på vej

Claus Løwe Klostergård (SF) er formand for Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune og næstformand og Silkeborg-repræsentant i Gudenåkomitéen. Han mener også, der skal mere bæredygtige løsninger til.

- Vi har ikke interesse i at ødelægge natur og få mere grøde. Det kræver, at vi skal kigge på andre løsninger, så man undgår det, man oplevede med forhøjet vandstand, siger Claus Løwe Klostergård til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi er nødt til at gøre noget fremtidssikkert. Det gør vi ikke ved at skære grøde i tide og utide.
Pernille Ingemann, formand for Danmarks Naturfredningsforening Silkeborg

Pernille Ingemann peger på, at man for eksempel kan udtage lavtliggende jorder til vandparkering, bygge diger eller hæve haver.

- Vi er nødt til at gøre noget fremtidssikkert. Det gør vi ikke ved at skære grøde i tide og utide, siger Pernille Ingemann.

Claus Løwe Klostergård fortæller, at de er ved at lave en helhedsplan, som ser på, hvordan man håndterer vandmasserne i fremtiden. Planen er ved at blive efterprøvet og vil forventeligt blive præsenteret til sommer.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her