Annettes mand og mor døde med COVID-19: Vil have datter med diabetes vaccineret nu
Annette Kjær Pedersen har mistet to familiemedlemmer til COVID-19 på kort tid. Oveni sorgen er hun nu bekymret for sin datter med diabetes, og hun kan ikke få svar på, hvornår hun kan blive vaccineret.
To bisættelser i én - en urne ved siden af en kiste.
Sådan så det ud, da Annette Kjær Pedersens mor og mand blev bisat samtidig.
Begge døde med COVID-19 blot med 19 dages mellemrum – hendes mor d. 28. december og hendes mand d. 16. januar.
I modsætning til hendes mor var hendes mand sund og rask – og blot 51 år gammel.
- Selvfølgelig er det også et savn med min mor, men jeg kan bedre forstå det. Hun var syg, og hun havde det ikke godt, siger Annette Kjær Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Men hendes mands 3 uger lange alvorlige forløb med COVID-19 og efterfølgende dødsfald kom som et chok.
Ifølge Annette Kjær Pedersen blev hendes mor smittet med COVID-19 under en indlæggelse. Smitten bredte sig til flere af familiemedlemmerne, og det var herigennem hendes mand blev ramt.
- Vi har som familie passet på som ingen andre, føles det som om, og så bliver vi smittet på sygehuset, siger hun.
Nu står Annette Kjær Pedersen tilbage med to børn. Og oveni i sorgen over at have mistet både sin mor og sin mand, har hun en stor bekymring for sin datters helbred.
Datteren er 23 år og har type 1-diabetes.
- Jeg vil rigtig gerne have hende vaccineret – jo før jo bedre, siger Annette Kjær Pedersen.
Bopæl har betydning for vaccinetid
Men fordi de bor i Silkeborg og dermed Region Midtjylland, er der ikke udsigt til en vaccine lige foreløbig.
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere kunne fortælle, at patienter i Region Syddanmark med den tilsyneladende samme diagnose som Annette Kjær Pedersens datter, er blevet tilbudt vacciner.
Men ikke i Region Midtjylland.
Her skal man som diabetiker opfylde krav om vægt, være fyldt 65 år og være patient på et hospital for at blive indkaldt til vaccination.
Dermed kan regionens IT-system udsøge, hvem der opfylder kriterierne blandt den store gruppe af diabetespatienter. En strategi, der er mindre arbejdskrævende og med mindre plads til fortolkning end i eksempelvis Region Syddanmark, lyder det fra Ole Thomsen, der er koncerndirektør i Region Midtjylland.
- Vi har vurderet, at det er den mest retfærdige og objektive måde at gøre det på, men også den mest arbejdstidsbesparende for lægerne. Ellers skulle vi have haft læger til at sætte sig ind i 15.000 patientjournaler for at finde ud af, hvem der skal prioriteres højest, siger Ole Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Men ifølge Diabetesforeningen er det et problem, at nogle diabetikere kommer hurtigere til vaccinen end andre.
- Der er virkelig tale om ulighed i sundhed, når regionen, du bor i, er afgørende for, om du får en vaccine eller ej, siger chef for forskning og analyse i Diabetesforeningen, Tanja Thybo, til TV2 ØSTJYLLAND.
Føler sig ikke sikker
Ifølge Annette Kjær Pedersen er det urimeligt, og stod det til hende skulle hendes datter vaccineres nu – og det kan kun gå for langsomt.
- Hun er godt nok kun 23 år, men når man ser på min mand, der ikke havde nogle sygdomme og som alligevel fik så alvorligt et forløb, så synes jeg ikke, at man kan sige, at hun ikke kan få vaccinen, siger Annette Kjær Pedersen.
- Jeg føler mig slet ikke sikker, for sygdommen er bare så uforudsigelig.
Men hvis hun får en vaccine nu, så er der jo bare en anden, der kommer bag i køen?
- Jeg ved det godt. Og det er et dilemma at stå i. Men jeg er så hårdt presset følelsesmæssigt, at det bare er min familie, det handler om for mig lige nu.
Ville være bedre med ens kriterier
Koncerndirektør Ole Thomsen kan godt forstå, at man bliver frustreret over, at nogle med samme diagnose bliver vaccineret et andet sted i landet.
- Det er ikke godt, at patienterne får forskellig behandling for en nogenlunde ens situation. Det ville være bedre, hvis vi havde ens kriterier i alle regioner, siger Ole Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Men vi er også i en situation, hvor vi også vaccinerer nogle, som formegentlig ikke ville få en vaccination i Syddanmark, så der er skævheder, der går begge veje, siger Ole Thomsen.
En bøn til danskerne
Annette Kjær Pedersen har været meget hårdt ramt af COVID-19.
Nu lever hun med sorgen over sine tab og bekymringen for sin datter – og hun har en bøn til alle danskere om at tage sygdommen alvorligt.
- Man skal ikke lege med denne her sygdom.
Synes du, at folk er begyndt at tage lidt for let på det?
- Ja, det synes jeg. Det gør jeg.