Direktør: Jorn-værk har taget varig skade af hærværk

Det vides endnu ikke, om skaderne på skamferet Jorn-værk er så omfattende, at det ikke vil blive udstillet igen.

Vold og hærværk vil aldrig kunne retfærdiggøres ved at kalde det kunst, siger direktør på Museum Jorn Jacob Thage. Foto: Ernst van Norde/Museum Jorn/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et af de mest berømte Asger Jorn-værker, der normalt hænger på Museum Jorn i Silkeborg, blev fredag udsat for hærværk. 

Og både billede og medarbejdere er fortsat ved at komme sig over chokket. Det fortæller museumsdirektør Jacob Thage.

- Alle er frygtelig kede af det. Det føles som et fysisk overgreb mod os. Vi er blevet forulempet som mennesker og professionelle og dem, der har ansvaret for at passe på tingene, siger han.

- Sådan et værk er unikt, og det er det, der er det forfærdelige ved det.

Det er ikke kun medarbejderne på museet, der er påvirket af hærværket. Siden det kom frem, har flere både ringet og skrevet for at fortælle, hvad maleriet betyder for dem.

- De er meget oprørte over, hvad der er sket og vil gerne dele, at de er kede af det, siger Jacob Thage. 

Kan give fængsel og bødestraf

Medarbejderne på museet tilbageholdt efter hærværksepisoden den 44-årige kvinde ved navn Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der havde limet et billede af sig selv på værket og skrevet med sprittusch. 

Hun blev efterfølgende anholdt og afhørt af politiet. Senere på dagen blev hun dog løsladt, da det blev vurderet, at der ikke var grundlag for at kræve hende varetægtsfængslet.

Gerningsmanden vil formentlig blive mødt af en hærværkssigtelse, fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Anders Olesen.

De forsøgte at holde limen fugtig, men på et tidspunkt tørrede den så meget, at den ikke kunne fjernes.
Jacob Thage, museumsdirektør

Ifølge Straffelovens paragraf 291 om hærværk kan det blive straffet med bøde og op til halvandet års fængsel. Bliver det vurderet, at der er tale om hærværk i et betydeligt omfang, kan man risikere fængsel i op til seks år.

- Man går ud og skal finde ud af, hvad værdien er på maleriet, og så skal man have kontaktet hende igen og foreholde hende erstatningskravet, siger vagtchefen.

Vil genoverveje sikkerheden

Episoden har da også fået museet til at genoverveje, hvordan det kan beskytte sine værker. Som udgangspunkt er det holdningen, at der ikke skal sættes en barriere op mellem publikum og kunsten. 

Men det vil man nu have en snak om igen, fortæller Jacob Thage.

- Det er sådan nogle overvejelser, som vi løbende har gjort os. Det har altid været vigtigt, at der ikke blev sat noget op mellem den besøgende og kunst. Det er noget, vi må overveje, men man kan ikke dække sig fuldstændig ind, siger han.

Uvist om maleriet bliver udstillet igen

Konservatorerne ankom til museet kort efter hærværksepisoden og har siden da arbejdet på at redde værket fra lim og sprittusch.

Det er lykkedes at få noget af, men der vil være varige skader på billedet, fortæller museumsdirektøren.

- De forsøgte at holde limen fugtig, men på et tidspunkt tørrede den så meget, at den ikke kunne fjernes. Der kan godt gå 14 dage eller to måneder, før vi ved, hvordan værket kommer til at præsentere sig fremover, siger Jacob Thage.

Han kan da heller ikke sige noget om, hvad Jorn-værket var værd før, og hvad det eventuelt kan være værd nu.

- Det er lidt specielt, for når et kunstværk er på et museum, har det i princippet ikke en handelsværdi. Når vi skal låne et billede ud til et andet museum og skal have en forsikringsværdi, så spørger vi normalt et auktionshus, fordi priserne svinger hele tiden. Men ellers følger vi ikke med i det, siger museumsdirektøren.

Uanset hvad erstatningssummen kommer til at lyde på, er det heller ikke muligt at erstatte maleriet.

- Pengene skal bruges til at betale konservatorerne for deres arbejde. De kommer til at sidde i rigtig lang tid med lup og mikroskop for at prøve at fjerne det, der har presset sig ind i malingen, revner og sprækker. Der er nogle kæmpe udgifter der, siger Jacob Thage.

Han understreger dog, museet beholder maleriet, uanset hvordan det går. Men omfanget af skaderne vil afgøre, om det fortsat skal være udstillet. 

Det er dog for tidligt at sige noget om nu. Museumsdirektøren forventer at få en foreløbig status fra konservatorerne på mandag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her