Efterskoler om skrottet 10. klasse: - Vi har ikke plads til flere
Regeringens forslag om at droppe den almene 10. klasse skaber bekymring hos flere efterskoler.
På et pressemøde tirsdag formiddag meddelte børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at man vil afskaffe 10. klasse på almene skoler, som et selvstændigt tilbud.
Der vil dog fortsat være mulighed for at gå i 10. klasse på efterskoler eller private skoletilbud.
Men det kan blive svært for eleverne at søge mod efterskoler i Østjylland.
Her er meldingen nemlig fra flere, at de allerede er fyldt op.
- Jeg tror ikke, vi har et ønske om at være mere end 130 elever, og lige nu er vi stort set fyldt, siger Peter Seiding, forstander på Klank Efterskole
Det samme lyder fra Silkeborg Efterskole og Rønde Efterskole.
- Vi har ikke plads til flere og ønsker ikke flere, 140 er det optimale for os, siger Rasmus Holm Poulsen, medforstander på Silkeborg Efterskole.
- Vi kan ikke være mange flere med den bygningsmasse, vi har. Lige nu er vi 180 elever, og vi har ikke rigtig plads til flere, siger Søren Sinnbeck, forstander på Rønde Efterskole.
Sådan ændres 10. klasser
10. klasse skal som del af det udspil, regeringen har præsenteret tirsdag, afskaffes som selvstændigt tilbud og integreres i den nye epx-ordning.
Ændringen skal give unge to år til at afklare uddannelsesvalg. Efterskoler og frie fagskoler kan fortsat tilbyde et 10. skoleår med interne prøver, der dog ikke tæller til folkeskolens afgangseksamen.
Elever, der ikke består afgangseksamen, får ret til forberedende grunduddannelse (fgu) efter 9. klasse. Specialundervisningselever kan tage 9. klasse over to år.
Kilde: Børne- og undervisningsministeriet
Bekymret for de unge
Så udmeldingen vækker ikke ligefrem jubel hos efterskolerne.
- Vi har fyldt skole hvert år, og jeg ser en kæmpe gruppe elever, der kan blive tabt på gulvet, siger Lynge Korsgaard, forstander på Eriksminde Efterskole.
Den bekymring deler forstander på Klank Efterskole.
- Det, der kan blive udfordringen, er, at det koster noget at gå på efterskole og det er ikke alle, der har råd, så den nye beslutning fratager mange at få en 10. klasse, mener Peter Seiding.
En bekymring, som skoleleder på Danmarks største 10. klasse-center UCS10 i Skanderborg, Anders Jepsen allerede i går mandag var ude med.
Vil de også pille ved efterskoler?
Afskaffelsen af 10. klasse medfører også, at eleverne ikke vil kunne aflægge folkeskolens prøver i 10. klasse på efterskoler og private tilbud. I stedet kan 10. skoleår på efterskolerne afsluttes med interne prøver, har regeringen besluttet.
Hos Silkeborg Efterskole frygter man, det kan få betydning for efterskolerne, der vil miste noget faglighed, når de ikke kan afholde afgangsprøver.
- Jeg kan være bange for, at det her er første spadestik til at lukke 10. klasse på efterskole også, siger Rasmus Holm Poulsen, medforstander Silkeborg Efterskole.
På samme måde stiller de spørgsmålstegn ved, hvad der skal ske med de elever, som måtte droppe ud af efterskolerne.
- Hvad skal de i fremtiden? Der skal være noget de kan komme hjem til, siger Mads Steen, medforstander Silkeborg Efterskole.