'Flaskedrengen' er fundet efter 59 år: Her er manden bag den mystiske seddel

I 1964 efterlod en dengang 16-årig dreng en flaske med en seddel, som nu er dukket op af jorden efter 59 år.

Udgivet Opdateret

Arkæologerne fra Museum Silkeborg spærrede øjnene op forleden, da de gravede løs i et område i Virklund.

Blandt 400 skeletter på grunden, hvor der for godt 800 år siden stod en kirke, lå der pludselig en klar glasflaske fra det lokale Neptun-bryggeri.

Da de kiggede nærmere på flasken, så de, at der lå en sammenrullet seddel indeni.

Det var en hilsen fra en dengang 16-årig knægt, der fordrev noget af sin fritid med at grave i jorden tæt på den grund, hvor hans fars gård lå.

Forleden blev flasken så fundet af arkæologerne, som tog flasken op, læste på sedlen og døbte afsenderen - hvis man kan kalde ham det - for "Flaskedrengen".

Det stod der på sedlen:

UDGRAVNINGER HAR FUNDET STED 3/5 1964 AF FRANS HESSE RASMUSSEN.

FUNDENE OMFATTER GRAVE FRA DEN GAMLE VIRKLING KIRKE FRA OMKRING 1250 E.CHR.

INDTIL NU HAR VI FUNDET 15 GRAVE OG VI FORTSÆTTER UDGRAVNINGERNE.

Sedlen var underskrevet med navnet Frans H.R og dateret den 3. maj 1964 - en måned og en dag før den historiske dobbelt-koncert med The Beatles i K.B. Hallen i København.

Men - alt det tænkte den unge Frans næppe på, og faktisk havde han for længst glemt alt om flaskeposten, som han efterlod sammen med ét af de mange skeletter.

Det fortalte han onsdag, da han mødtes med arkæolog og udgravningsleder Kirsten Nellemann Nielsen og fik genopfrisket hukommelsen.

- Dengang kunne man jo foretage sig alt muligt uden at blive overvåget af forældrene 24-7. Jeg tror, der lå en vis forbandelse over stedet, og det tænder jo enhver drengedrøm, siger Frans Hesse Rasmussen, da han husker tilbage på den forårsdag i '64, da han sammen med en kammerat begyndte at grave de dødes skeletter op.

12 skeletter fik knægtene gravet fri. Mindst.

- Vi lagde skeletterne hjem i kælderen, og så blev de tørret dér, siger han.

Bare, I selv rydder op

Hvad sagde dine forældre til det?

- Det synes de, var helt fint. De fyldte dog en del, så de håbede, vi ville rydde pænt op efter os, siger Frans Hesse Rasmussen, der lagde halvdelen af skeletterne tilbage i gravene.

Resten gav de til museet i Silkeborg. Eller - det vil sige, at de gav de fleste til museet.

Nogle af dem beholdt de som en slags souvenirs, fortæller den i dag 75-årige mand.

- Vi lavede skåle af kranier med et par fingerknogler under til at understøtte kraniet som en slags trefod. Dem brugte vi til tyggegummi og viskelædere, forklarer Frans Hesse Rasmussen.

For en god ordens skyld skal det påpeges, at den slags selvfølgelig ikke er tilladt, men - det var en anden tid, påpeger udgravningsleder Kirsten Nellemann Nielsen.

- Det er strengt forbudt, men det går nok. Det er mange år siden, siger Kirsten Nellemann Nielsen, der fik en god snak med "Flaskedrengen".

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her