Knæk Cancer i Silkeborg: Vigtigt med lokalt fokus

Tirsdag var der fokus på kræft i Silkeborg, da Knæk Cancer-karavanen var forbi

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Knæk Cancer-karavanen besøgte tirsdag Torvet i Silkeborg, hvor der både var mulighed for at blive klogere på den nyeste viden og få besvaret sine spørgsmål om kræft.

Blandt andet kunne man dagen igennem få undersøgt sine modermærker, hvis man havde mistanke om, at et eller flere af dem udviklede sig ondartet. Og i løbet af dagen viste det sig, at fire af de personer, der var forbi standen, havde suspekte modermærker. Derfor har de nu alle fire fået en tid på hospitalet i løbet af ugen, så modermærkerne kan blive undersøgt nærmere.

Symptomer på modermærkekræft

Det mest almindelige tegn på modermærkekræft (malignt melanom) er, at et eksisterende eller et nyt modermærke forandrer sig.

Det er vigtigt, at du søger læge hvis:

  • Et modermærke ændrer størrelse, form eller farve
  • Et modermærke bliver ujævnt eller tykkere
  • Et modermærke danner skorpe eller bløder
  • Et modermærke klør vedvarende eller føles ændret
  • Et sår ikke vil hele
Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

I dag lever cirka 267.496 danskere med en kræftdiagnose. Det er som bekendt Knæk Cancer-uge i disse dage, og i den forbindelse ruller den store TV 2-karavane ud til fire forskellige byer i landet, hvor der bliver sendt live-tv og arrangeret forskellige events, der skal sætte fokus på kræft og forebyggelse af sygdommen.

Hele Danmark står sammen

Men hvorfor er det nødvendigt, at karavanen rykker ud i landet hvert år?

- Knæk Cancer-ugen er der, hvor hele Danmark står sammen for at vise sin opbakning til dem, der har kræft. Derfor er det også rigtig vigtigt for os at komme ud lokalt og vise det kæmpe engagement, der er rundt i landet og samtidig også sætte fokus på forebyggelse og forskning og alt den støtte, man kan få lokalt, siger Sara Haugesen, der er projektleder i Knæk Cancer.

Sara haugesen, projektleder Knæk Cancer / Foto: sara haugesen

Udover Silkeborg har Knæk Cancer-karavanen været forbi Skive. Onsdag aften gælder så Vejle, inden det torsdag er Roskildes tur. På lørdag løber det store indsamlingsshow så af stablen på TV 2.

Der kommer masser af Knæk Cancer-programmer i tv, så hvorfor er det vigtigt at komme ud til de her arrangementer?

- Det er vigtigt for os at understrege, at Knæk Cancer ikke alene er en kampagne, hvor vi indsamler penge, det handler også om, at folk – som for eksempel i Silkeborg tirsdag – kan komme ned på det lokale torv og møde en kræftrådgiver og stille nogle af de spørgsmål, som man måske ellers ikke ville få stillet, siger Sara Haugesen

VIDEO: 10-årige Alberte og 7-årige Andrea er søstre. De har i år sat sig for at samle så mange penge ind til fordel for det store Knæk Cancer-show, som overhovedet muligt. Det gør de via hjemmelavede armbånd, som de sælger til 25 kroner stykket.

Rita Knudsen fortalte om sygdomsforløb

En af dem, der blandt andet lagde vejen forbi Torvet i Silkeborg tirsdag aften, er Rita Knudsen. Mange tusinde danskere så med, da Rita Knudsen tog afsked med sin demenssyge mand, Aage Rasmussen, i sommeren 2016 i Gl. Rye ved Skanderborg. Siden har Rita været igennem sit eget sygdomsforløb, og det fortalte hun om til Knæk Cancer-dagen i Silkeborg, der blev sendt direkte på TV 2.

- Jeg fik en lille pakke med posten om at deltage i folketest. Jeg vidste godt, at der var et eller andet, der ikke var rigtigt. Jeg havde haft svært ved at regulere min mave – men jeg havde ikke forestillet mig, at det var noget i den retning, sagde Rita Knudsen.

Omkring april/maj fik Rita Knudsen konstateret tyktarmskræft, men i dag er Rita kræftfri og har det godt. Men hun lever med frygten om, at sygdommen kan vende tilbage.

Herunder kan du høre mere om Rita Knudsens sygdom, og du kan se meget mere om hende og hendes kamp mod kræften her. 

VIDEO: - Jeg følte mig fuldstændig bombet tilbage. Jeg havde det sådan, at så kan jeg lige så godt lægge mig til at dø, sådan siger Rita Knudsen, der blev ramt af kræft, kort tid efter at hun mistede sin mand.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her